Πολιτική

Debate – Εκλογές 2015: Τι αλλάζει στα ντιμπέιτ – Οι όροι της τηλεμαχίας της Τετάρτης

- "Κλείδωσε" για τις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης στην ΕΡΤ το debate ενόψει εκλογών
- Για πρώτη φορά οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να ρωτούν ο ένας τον άλλο!
- Έξι οι θεματικές ενότητες στις οποίες θα κληθούν να απαντήσουν
- Διπλός ο έκτος και τελευταίος κύκλος των ερωτήσεων
- Όλοι οι όροι του ντιμπέιτ
- Στις 14 Σεπτεμβρίου η τηλεμαχία Τσίπρα – Μεϊμαράκη

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μπορεί να χρειάστηκαν πολλές μέρες, τρεις συνεδριάσεις της άτυπης διακομματικής επιτροπής αλλά debate σε αυτές τις εκλογές θα δούμε και μάλιστα δυο: ένα με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών πλην της Χρυσής Αυγής και ένα μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η άτυπη διακομματική επιτροπή οριστικοποίησε τους όρους των ντιμπέιτ στη συνεδρίαση που είχε το μεσημέρι του Σαββάτου. Στο πρώτο debate μετά από τις εκλογές του 2009 θα υπάρξουν δυο… καινοτομίες: αφενός οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν το δικαίωμα να απευθύνουν ο ένας στον άλλο ερώτηση αλλά θα μπορούν και να απαντήσουν σε ερώτηση που τους είχε προηγουμένως υποβληθεί.

Το debate των πολιτικών αρχηγών θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου στο στούντιο της ΕΡΤ και συντονιστής θα είναι δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης, με επικρατέστερο τον παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου Πάνο Χαρίτο.

Θα συμμετάσχουν δημοσιογράφοι από τα κανάλια ΑΝΤ1, ALPHA, E TV, MEGA, ΣΚΑΙ, STAR. Το ποιοι θα είναι οι δημοσιογράφοι του debate θα το αποφασίσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Αλλά η διακομματική έβαλε έναν όρο: να είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ. “Θεωρείται αυτονόητο ότι οι δημοσιογράφοι δεσμεύονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ”, τονίζεται στο κείμενο της διακομματικής.

Οι όροι του debate

Θεματικοί κύκλοι συζήτησης:

1ος κύκλος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία

2ος κύκλος: Παιδεία, Υγεία, Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική

3ος κύκλος: Μεταναστευτική πολιτική-προσφυγικό

4ος κύκλος: Εξωτερική πολιτική – Άμυνα

5ος κύκλος: Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του κάθε δημοσιογράφου

6ος κύκλος σε δύο γύρους: Οι αρχηγοί μεταξύ τους με ελεύθερες τοποθετήσεις του κάθε αρχηγού και δυνατότητα αν θέλει να υποβάλει ερώτηση σε άλλον ή άλλους αρχηγούς ή να απαντήσει σε ερώτηση που ενδεχομένως του έχει ήδη υποβληθεί.

Χρόνος τοποθέτησης: Στους πέντε πρώτους κύκλους, κάθε ερώτηση διαρκεί έως 30”. Η απάντηση διαρκεί έως 1.30 λεπτό. Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης διαρκεί έως 15” και η δευτερολογία του αρχηγού έως 30”.

Στον 6ο διπλό κύκλο των αρχηγών, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός έχει στη διάθεσή του 1.30 λεπτό ανά γύρο.

Σειρά δημοσιογράφων – καναλιών: Η σειρά τοποθέτησης των δημοσιογράφων στο πάνελ, καθορίζεται από τους ίδιους.

Σειρά αρχηγών: Με την κοινοβουλευτική δύναμη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Χρυσοχοΐδης: Επιδημία πλέον οι τηλεφωνικές απάτες – Ετοιμάζεται διάταξη με μεγαλύτερες ποινές για την εξαπάτηση ηλικιωμένων
Τι είπε για την επιχείρηση «ΚΟΜΒΟΣ» και την προσπάθεια της τροχαίας να περιορίσει την κίνηση - «Ο στόχος μας είναι να βελτιώσουμε 20%-25% τη ροή σε όλη την Αττική»
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
8
Άδωνις Γεωργιάδης: Απορώ με συναδέλφους μου που επέλεξαν να λείπουν από την χθεσινή γιορτή της ΝΔ
Ο υπουργός Υγείας σημειώνει ότι, παρά το γεμάτο πρόγραμμά του, επέστρεψε το απόγευμα της Δευτέρας στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στη γιορτή για τα 52α γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 57
Η ΕΛΑΣ για τον προϋπολογισμό: Η ανάπτυξη μένει στα χαρτιά και ο λογαριασμός στα νοικοκυριά
Φορολογικά έσοδα σε άνοδο, πιέσεις στα εισοδήματα και επενδύσεις που εξαρτώνται από το Ταμείο Ανάκαμψης συνθέτουν, κατά την ΕΛ.Α.Σ., μια διαφορετική εικόνα από εκείνη των κυβερνητικών εξαγγελιών
Αλέξης Τσίπρας, Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛΑΣ)
Ανδρουλάκης: Αν ο κόσμος μάς εμπιστευτεί η Ελλάδα μπορεί να γίνει κανονική ευρωπαϊκή χώρα
Σε ερώτηση για τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες και τη σύγκλιση με άλλα κόμματα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι το κόμμα δίνει «τον αγώνα της κοινωνικής διεύρυνσης»
Νίκος Ανδρουλάκης
35