Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Debate – Εκλογές 2015: Τι αλλάζει στα ντιμπέιτ – Οι όροι της τηλεμαχίας της Τετάρτης

Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ

– “Κλείδωσε” για τις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης στην ΕΡΤ το debate ενόψει εκλογών
– Για πρώτη φορά οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να ρωτούν ο ένας τον άλλο!
– Έξι οι θεματικές ενότητες στις οποίες θα κληθούν να απαντήσουν
– Διπλός ο έκτος και τελευταίος κύκλος των ερωτήσεων
– Όλοι οι όροι του ντιμπέιτ
– Στις 14 Σεπτεμβρίου η τηλεμαχία ΤσίπραΜεϊμαράκη

Μπορεί να χρειάστηκαν πολλές μέρες, τρεις συνεδριάσεις της άτυπης διακομματικής επιτροπής αλλά debate σε αυτές τις εκλογές θα δούμε και μάλιστα δυο: ένα με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών πλην της Χρυσής Αυγής και ένα μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η άτυπη διακομματική επιτροπή οριστικοποίησε τους όρους των ντιμπέιτ στη συνεδρίαση που είχε το μεσημέρι του Σαββάτου. Στο πρώτο debate μετά από τις εκλογές του 2009 θα υπάρξουν δυο… καινοτομίες: αφενός οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν το δικαίωμα να απευθύνουν ο ένας στον άλλο ερώτηση αλλά θα μπορούν και να απαντήσουν σε ερώτηση που τους είχε προηγουμένως υποβληθεί.

Το debate των πολιτικών αρχηγών θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου στο στούντιο της ΕΡΤ και συντονιστής θα είναι δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης, με επικρατέστερο τον παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου Πάνο Χαρίτο.

Θα συμμετάσχουν δημοσιογράφοι από τα κανάλια ΑΝΤ1, ALPHA, E TV, MEGA, ΣΚΑΙ, STAR. Το ποιοι θα είναι οι δημοσιογράφοι του debate θα το αποφασίσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Αλλά η διακομματική έβαλε έναν όρο: να είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ. “Θεωρείται αυτονόητο ότι οι δημοσιογράφοι δεσμεύονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ”, τονίζεται στο κείμενο της διακομματικής.

Οι όροι του debate

Θεματικοί κύκλοι συζήτησης:

1ος κύκλος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία

2ος κύκλος: Παιδεία, Υγεία, Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική

3ος κύκλος: Μεταναστευτική πολιτική-προσφυγικό

4ος κύκλος: Εξωτερική πολιτική – Άμυνα

5ος κύκλος: Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του κάθε δημοσιογράφου

6ος κύκλος σε δύο γύρους: Οι αρχηγοί μεταξύ τους με ελεύθερες τοποθετήσεις του κάθε αρχηγού και δυνατότητα αν θέλει να υποβάλει ερώτηση σε άλλον ή άλλους αρχηγούς ή να απαντήσει σε ερώτηση που ενδεχομένως του έχει ήδη υποβληθεί.

Χρόνος τοποθέτησης: Στους πέντε πρώτους κύκλους, κάθε ερώτηση διαρκεί έως 30”. Η απάντηση διαρκεί έως 1.30 λεπτό. Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης διαρκεί έως 15” και η δευτερολογία του αρχηγού έως 30”.

Στον 6ο διπλό κύκλο των αρχηγών, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός έχει στη διάθεσή του 1.30 λεπτό ανά γύρο.

Σειρά δημοσιογράφων – καναλιών: Η σειρά τοποθέτησης των δημοσιογράφων στο πάνελ, καθορίζεται από τους ίδιους.

Σειρά αρχηγών: Με την κοινοβουλευτική δύναμη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε