Πολιτική

Δημοσκοπήσεις: Δεν ανησυχούν στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαφορά από τη ΝΔ

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών εμφανίζουν τη διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ από 5 έως 11 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις δεν ανησυχούν για τα ευρήματα που αφορούν στην παράσταση νίκης ούτε για το ποιος είναι ικανότερος για πρωθυπουργός, καθώς θεωρούν ότι πηγαίνοντας προς τις εκλογές οι μετρήσεις αυτές θα αλλάξουν.

[read4more]

Η προσοχή τους πέφτει σε ένα μοναδικό ερώτημα το οποίο υπάρχει σε όλες τις δημοσκοπήσεις και τα αποτελέσματα του είναι ανησυχητικά. Κατά πόσον οι πολίτες πείθονται ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν πράξη.

Και στις επτά δημοσκοπήσεις που είδαν το φως τη δημοσιότητας μετά την ΔΕΘ η προσοχή των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε σε αυτό το εύρημα καθώς καταγράφεται χαμηλή προσδοκία ως προς την υλοποίηση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες μετρήσεις οι πολίτες εμφανίζονται θετικοί στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κατά 60% για κάθε μέτρο που εξήγγειλε ενώ αυτό το ποσοστό εξαφανίζεται όταν η ερώτηση έχει να κάνει με την προσδοκία ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα υλοποιήσει τα όσα ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αναλύουν τα μετρήσεις καθοριστικές για την πορεία του εκλογικού αποτελέσματος θα είναι οι δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας τον ερχόμενο Νοέμβριο – Δεκέμβριο. Και αυτό γιατί μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προχωρήσει στην ψήφιση και υλοποίηση σημαντικών εξαγγελιών όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ και τα φορολογικά ενώ θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και σε ό,τι αφορά στο θέμα των συντάξεων.

Εάν πάντως οι εξαγγελίες γίνουν γρήγορα πράξη τότε –λένε οι αναλυτές της Κουμουνδούρου- δεν αποκλείεται η επόμενη εκλογική αναμέτρηση να γίνει ντέρμπυ. Σε άλλη περίπτωση η διαφορά ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ θα παγιωθεί και δεν θα είναι διαχειρίσιμη για κανένα λόγο.

Επισημαίνουν ακόμα ότι με βάση τα ευρήματα οι πολίτες δεν εμφανίζονται να δημιουργούν πρόβλημα στην εκλογική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αντίθετα υπάρχουν μετρήσεις που δείχνουν την ανησυχία των πολιτών για το τι θα γίνει με το θέμα Καμμένου και τις απειλές του ότι θα ρίξει την κυβέρνηση.

Καταλήγοντας οι αναλυτές του κυβερνώντος κόμματος λένε ότι από τις προηγούμενες μετρήσεις του Ιουνίου – Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει μια αισθητή αύξηση πράγμα που δείχνει ότι μειώνεται η διαφορά με την ΝΔ. Ακόμα παρατηρούν ότι τα ποσοστά των δυο κομμάτων αθροιστικά αυξάνονται πράγμα που δείχνει ότι συμπιέζονται τα μικρότερα κόμματα. Με δεδομένο ότι πηγαίνοντας προς τις εκλογές αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί  αρκετά, μερικά από  τα μικρότερα κόμματα θα μείνουν εκτός Βουλής ενώ τα κάποια άλλα θα χάσουν μεγάλες δυνάμεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Ζωή Κωνσταντοπούλου για Στέφανο Κασσελάκη: Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, όπως ειπώθηκε, για συνεργασία για τα Τέμπη
«Ο κ. Κασσελάκης μου έχει πει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του θα στηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για προανακριτική για τα Τέμπη»
Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλο 4
Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζόρτζια Μελόνι: Συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα – Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η ατζέντα είναι ευρεία και πολλές οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Τζόρτζια Μελόνι
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «επαναστατικό αυτονόητο» για αξιολόγηση και διαφάνεια στο Δημόσιο και η Εθνική Στρατηγική για τη βία των ανηλίκων
«Είμαστε δίπλα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως, είμαστε δίπλα στα παιδιά, για να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τα προστατεύει» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης