Πολιτική

Δημοσκόπηση MRB: Η στάση των αναποφάσιστων – Τι κυβέρνηση θέλουν και πώς κρίνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ενδιαφέροντα στοιχεία περιλαμβάνει το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της MRB, σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Στο επίκεντρο της έρευνας που έγινε για λογαριασμό του Open, βρίσκεται η στάση των αναποφάσιστων.

Στο δεύτερος μέρος της δημοσκόπησης της MRB (δείτε εδώ το πρώτο μέρος) περιλαμβάνονται ερωτήσεις προς τους αναποφάσιστους, για το τι κυβέρνηση θέλουν μετά τις εκλογές, πώς κρίνουν τα προεκλογικά προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα σημαντικότερα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ίδιοι.

DIMOSKOPISI MRB B MEROS OPEN

Εκλογές 2023: Η ακτινογραφία των αναποφάσιστων

Το 40% των αναποφάσιστων (πίνακας πάνω) απαντά πως δεν θέλει να κερδίσει έστω με μια ψήφο ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΝΔ. Το 14,1% θέλει επικράτηση ΝΔ και το 12% επικράτηση ΣΥΡΙΖΑ. Άλλο κόμμα επιλέγει το 7,6%.

DIMOSKOPISI MRB B MEROS OPEN

Εξάλλου, το 63,9% των αναποφάσιστων (πίνακας πάνω), απαντά πως δεν είναι πιθανό να ψηφίσει στις εκλογές, ενώ το 25,1% απαντά πως θα ψηφίσει. Το 11% απαντά πως προς ώρας δεν γνωρίζει τι θα κάνει.

DIMOSKOPISI MRB B MEROS OPEN

Ως προς τα προγράμματα των 2 κομμάτων (πίνακας πάνω), το 54% αξιολογεί αρνητικά τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και το 46,4% αρνητικά τις εξαγγελίες της ΝΔ. Στον αντίποδα, το 25,5% αξιολογεί θετικά το πρόγραμμα της ΝΔ και το 17,9% θετικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

DIMOSKOPISI MRB B MEROS OPEN

Τι θέλουν μετά τις εκλογές οι αναποφάσιστοι

Το 47,5% (πίνακας πάνω) επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, ενώ το 32,3% θέλει νέα προσφυγή στις κάλπες.

DIMOSKOPISI MRB B MEROS OPEN

Αντίστοιχα, το 16,6% (πίνακας πάνω) θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ή ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και κομμάτων της δεξιάς. Το 10,3% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και κομμάτων της Αριστεράς. Το 18,2% θέλει οικουμενική κυβέρνηση και το 3,8% θέλει συγκυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

DIMOSKOPISI MRB B MEROS OPEN

Ως προς τα συναισθήματα των αναποφάσιστων (πίνακας πάνω):

Το 50,8% αισθάνεται απογοήτευση

Το 44,4% οργή

Το 22,6% ελπίδα

Το 20,1% φόβο

Το 10,1% περηφάνια

Το 6,5% σιγουριά.

DIMOSKOPISI MRB B MEROS OPEN

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναποφάσιστοι 

Οι αναποφάσιστοι ιεραρχούν τα προβλήματα (πίνακας πάνω) ως εξής:

37,9% ακρίβεια

33,3% δημόσια υγεία

18,9% έλλειψη διαφάνειας

16,1% ανεργία

15,7% ανάπτυξη

8,8% εισόδημα

4,6% λειτουργία του κράτους.

DIMOSKOPISI MRB B MEROS OPEN

Τι κυβέρνηση συνεργασίας επιθυμούν οι ερωτηθέντες

Το 22,4% του συνόλου των ερωτηθέντων (πίνακας πάνω), θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, το 4,8% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άλλων μικρότερων κομμάτων της δεξιάς.

Από την άλλη, το 12,3% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ το 13,3% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων της Αριστεράς.

Το 11,5% θέλει οικουμενική κυβέρνηση, ενώ ένα 3,9% επιλέγει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Διχασμένοι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες για το τι θέλουν να γίνει εάν δεν προκύψει αυτοδυναμία μετά τις εκλογές. Ειδικότερα:

Το 45,3% θέλει σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Το 45,1% θέλει νέα προσφυγή στις κάλπες.

DIMOSKOPISI MRB B MEROS OPEN

Ποιο κόμμα θέλουν να επικρατήσει στις εκλογές 2023

Το 34,5% απαντά (πίνακας πάνω) πως θέλει η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει τις εκλογές έστω και με μια ψήφο, έναντι 29% που θέλει επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το 20% απαντά κανένα κόμμα και το 9,1% απαντά άλλο κόμμα.

Το 34,9% απαντά πως θα το ενοχλούσε να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία έστω και με μια ψήφο διαφορά, ενώ το 34,8% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΝΔ για αποκαλύψεις Στουρνάρα: Ο Τσίπρας που συνεχίζει με πάθος το πολιτικό του comeback, τι έχει να πει για όλα αυτά;
Για σκοτεινές πρακτικές, απόπειρα πολιτικής παρέμβασης στο τραπεζικό σύστημα και στοχοποίηση του ίδιου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κάνει λόγο η Αλεξάνδρα Σδούκου
Ο Αλέξης Τσίπρας
Γιάννης Στουρνάρας: Όταν αρνήθηκα τη διοίκηση στην Τράπεζα Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε το ΣΔΟΕ στη σύζυγό μου
Ο διοικητής της ΤτΕ αποκαλύπτει το παρασκήνιο των επιλογών για τη διοίκηση της τράπεζας και μιλά για τη ρήξη με την τότε κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι πιέσεις «δοκίμασαν» στην πράξη την ανεξαρτησία του θεσμικού του ρόλου
Τσίπρας και Στουρνάρας
Συνάντηση Ζαχαράκη με Γκιλφόιλ: «Η ελληνοαμερικανική συνεργασία στην παιδεία είναι επένδυση στο κοινό μας μέλλον»
Η υπουργός Παιδείας και η πρέσβης των ΗΠΑ συζήτησαν για κοινές δράσεις με αφορμή τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου και τα 250 χρόνια από τη Διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας
Κίμπερλι Γκιλφόιλ και Σοφία Ζαχαράκη
«Ροντέο» στη Βουλή: Η Κωνσταντοπούλου αποκάλεσε «άθλιο υποκείμενο» τον Γεωργιάδη – «Είμαι αυτός που θα σε βάλει φυλακή» απάντησε ο υπουργός Υγείας
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας προκάλεσε επεισόδιο και με την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, ενώ νωρίτερα είχε αποκαλέσει «κηφήνες» τους βουλευτές της ΝΔ
Η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου
104