Πολιτική

Δημοσκόπηση Real Polls: Στο 32% η ΝΔ – Τρίτη συνεχόμενη φορά που η «Πλεύση Ελευθερίας» βγαίνει δεύτερο κόμμα

Η ΝΔ φαίνεται να ξεπερνά με άνεση το ψυχολογικό όριο του 30%, στόχο που κατά το πολιτικό ρεπορτάζ είχε θέσει για μετά τη ΔΕΘ

Εντυπωσιακή ανάκαμψη της ΝΔ, με ποσοστά που στην πρόβλεψη αποτελέσματος ξεπερνούν κατά πολύ την εκλογική επίδοση του Ιουνίου 2024, καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Real Polls για το Protagon.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία αυξάνει τα ποσοστά της ενώ τα μικρά κόμματα συμπιέζονται και δεν σχηματίζεται απέναντι στο κυβερνών κόμμα ένας αντίπαλος πόλος…

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να ανακτά δυναμική, να ξεπερνά με άνεση το ψυχολογικό όριο του 30% και να προσεγγίζει πια το 32% (στόχο που είχε θέσει για τον επόμενο Οκτώβριο, μετά δηλαδή τη ΔΕΘ, αλλά που φαίνεται να κατακτά νωρίτερα).

Η έρευνα έγινε το διάστημα 9 με 12 Μαΐου σε δείγμα 1.723 πολιτών και είναι η τέταρτη της σειράς και η τρίτη συνεχόμενη που μετρά την Πλεύση Ελευθερίας στη δεύτερη θέση. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να ανακάμπτει σε σύγκριση με την αντίστοιχη μέτρηση του Απριλίου.

Αντίθετα, χαρακτηριστικά δημοσκοπικής κατάρρευσης αποκτά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται στα χαμηλότερα ποσοστά του από την έναρξη των μετρήσεων.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη με 27,7%, η Πλεύση Ελευθερίας μετρήθηκε στο 14,1% ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά τρίτο στο 9,2%.

Στην τέταρτη θέση είναι το ΚΚΕ με 6,4% και στην πέμπτη η Ελληνική Λύση με 5,3%. Εντυπωσιακή είναι και η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστά πρόθεσης ψήφου που τον φέρνουν κοντά ακόμα και στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης: 3,7% (από 5,3% τον Απρίλιο).

prothesi

Στην πρόβλεψη αποτελέσματος η Νέα Δημοκρατία, με 31,9%, ξεπερνά το ποσοστό των ευρωεκλογών (28,31%). H Πλεύση Ελευθερίας αυξάνει τα ποσοστά της κατά μία μονάδα, από το 17,9% στο 18,9%.  Αύξηση καταγράφεται και στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ που στην πρόβλεψη αποτελέσματος ανέβηκε στο 12,9% (από 10,5% τον Απρίλιο).

ektimisi

Η αδυναμία της αντιπολίτευσης να απειλήσει δημοσκοπικά την κυβερνητική παράταξη αποδίδεται από τους πολίτες στην έλλειψη ηγετικών προσωπικοτήτων (84% (Σίγουρα Ναι / Μάλλον Ναι), στην έλλειψη προτάσεων και θέσεων (75,5%), στην απροθυμία για συνεργασία (60,5%) και μόνο σε ποσοστό 50% στην καταγγελλόμενη «υπεροπλία» της κυβέρνησης στα ΜΜΕ.

dimoskopisi

Είναι χαρακτηριστικό πως στο υποθετικό σενάριο που τα κόμματα κατεβαίνουν στις εθνικές εκλογές με διαφορετικούς αρχηγούς απ’ ό,τι τώρα, το ΠΑΣΟΚ εκτοξεύει τα ποσοστά του στο 17,1%. Στον αντίποδα η Νέα Δημοκρατία χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποχωρεί στο 24%.

Η Πλεύση Ελευθερίας, χωρίς την κυρία Κωνσταντοπούλου δεν μπαίνει καν στη Βουλή

dimoskopisi

Oι πολίτες σε ποσοστό 45,4% θεωρούν επιτυχία το ΠΑΣΟΚ να βγει δεύτερο, το 29,2% θεωρεί επιτυχία να πάρει ένα ποσοστό της τάξης του 20%, ανεξάρτητα από το ποια θέση θα καταλάβει, και μόλις ένα 5,6% να βγει πρώτο κόμμα.

Σε επίπεδα πολιτικής ατζέντας και άσκησης κυβερνητικής πολιτικής οι συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν, σε ποσοστό κοντά στο 88% ότι συμφωνούν με την αξιολόγηση στο Δημόσιο ενώ ένα ποσοστό σχεδόν 64% δηλώνει ότι συμφωνεί με την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Συγκριτικά χαμηλότερα –αν και πλειοψηφικά, στο 56,1%– είναι τα ποσοστά εκείνων που συμφωνούν με τη διαγραφή των φοιτητών που αποδεδειγμένα συμμετέχουν σε «επεισόδια» (ωστόσο υπάρχει ένα ισχυρό 27% που διαφωνεί κάθετα και συνολικά ένα 41,1% που διαφωνεί).

dimoskopisi

Στο θέμα των οικονομικών μέτρων στήριξης, οι πολίτες τα θεωρούν ανεπαρκή σε ποσοστό 78%, ενώ σε ποσοστό 70% δεν θεωρούν ότι η χώρα κινδυνεύει να μπει σε μνημόνιο σε περίπτωση που η κυβέρνηση δώσει παραπάνω παροχές στους πολίτες (το 59,6% των ψηφοφόρων της ΝΔ λέει επίσης το ίδιο).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η Αφροδίτη Λατινοπούλου απορρίπτει τα σενάρια συνεργασίας με τον Αντώνη Σαμαρά: «Τον εκτιμώ αλλά είμαστε αυτόνομοι»
«Σε κάποια πράγματα από αυτά που που λέει ο Αντώνης Σαμαράς, συμφωνώ», σχολίασε η πρόεδρος της Φωνής Λογικής - Τι είπε για την εξέγερση των μεταναστών στη δομή φιλοξενίας στις Σέρρες
Αφροδίτη Λατινοπούλου
Πολυτεχνείο: Τα μηνύματα Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Ανδρουλάκη για την επέτειο – «Κρατάμε ζωντανό εκείνο το σκίρτημα ελευθερίας»
«Τιμούμε την εξέγερση του 1973 αναβαθμίζοντας την Παιδεία, ώστε να συμβαδίζει με την εποχή μας» τονίζει ο πρωθυπουργός, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να υπογραμμίζει πως «στα χρόνια που έρχονται το Πολυτεχνείο θα γίνεται όλο και πιο επίκαιρο»
Εξέγερση του Πολυτεχνείου
Επέτειος Πολυτεχνείου: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας κατέθεσε στεφάνι – «Είναι η υπεύθυνη λαϊκή και γενναία διεκδίκηση της δημοκρατίας»
«Σήμερα, τιμώντας το Πολυτεχνείο και όσους αψήφισαν τη ζωή τους για αυτό, αναμετριόμαστε με το χρέος μας απέναντί στο ευαίσθητο πολίτευμα της δημοκρατίας», είπε μεταξύ άλλων
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας Καταθέτει στεφάνι
Χριστούγεννα με τους ψηφοφόρους για τους βουλευτές της ΝΔ: Τα εκλογικά σενάρια και τα «νέα κόμματα»
Η Ν.Δ. βρίσκεται πολύ μακριά από την αυτοδυναμία και ακόμη περισσότερο από το ποσοστό του 40,56% που είχε συγκεντρώσει στις εθνικές εκλογές του 2023, όταν είχε εκλέξει 158 βουλευτές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό