Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Ειδικό Δικαστήριο: Θέμα νομιμότητας της σύνθεσης έθεσε η Ελένη Τουλουπάκη – Παρών και ο Παύλος Πολάκης

Ειδικό Δικαστήριο: Θέμα νομιμότητας της σύνθεσης έθεσε η Ελένη Τουλουπάκη – Παρών και ο Παύλος Πολάκης

Με αιτήματα από την πλευρά της υπεράσπισης της Ελένης Τουλουπάκη άρχισε η διαδικασία ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου. Λίγη ώρα αργότερα, αποφασίστηκε η δίκη να διακοπεί για την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022. Η δίκη διεκόπη προκειμένου να προτείνει η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή επί των αιτημάτων που έθεσε ο συνήγορος της Ελένης Τουλουπάκη, Γιαννης Μαντζουράνης και ειδικότερα προκειμένου να απαντήσει στο εάν θα ζητηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης έγγραφο στο οποιο θα αναγράφεται αν την περίοδο της κλήρωσης, ενας δικαστής βρισκόταν σε άδεια.  

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Ελένης Τουλουπάκη έκανε αίτημα προκειμένου να προσκομιστούν στο Ειδικό Δικαστήριο έγγραφα σχετικά με την αναρρωτική άδεια ενός εκ των μελών του Δικαστηρίου και τη νομιμότητα τις κλήρωσης.

«Υπάρχει πάγια νομολογία ότι οποιαδήποτε παράβαση κατά την κλήρωση δημιουργεί ακυρότητα σχετική που πρέπει να προταθεί πριν την έναρξη αποδεικτικής διαδικασίας», σημείωσε ο κ. Μαντζουράνης, προσθέτοντας: «ο πρόεδρος της Βουλής κατά τη γνώμη μας εξαπατήθηκε. Ποιοι μπαίνουν στην κλήρωση όμως; Μόνο όσοι μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντα τους. Είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος δικαστής (σ.σ: είχε κληρωθεί αναπληρωματικός και απουσιάζει λόγω ασθένειας) είχε άδεια λόγω δυσίατης ασθένειας(…)Υποβάλλουμε αίτημα να ζητηθούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και να προσκομιστούν στο δικαστήριο όλα τα έγγραφα που φανερώνουν από ποτέ μέχρι πότε βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια για να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν ή όχι οι νόμιμες διαδικασίες και να κρίνουμε αν θα καταθέσουμε ένσταση για σχετική ακυρότητα».

Με το αίτημα συντάχθηκε και η πλευρά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος στην έναρξη της διαδικασίας, δήλωσε συνταξιούχος εισαγγελέας, με τον κατηγορούμενο πρώην υπουργό να τονίζει: «Θέλω να υπενθυμίσω στα μέλη του δικαστηρίου. Ο εν λόγω δικαστής κληρώθηκε 10ος. Λόγω της παλιάς μου ιδιότητας και του αξιακού μου κώδικα, δε θα εκφράσω κανένα υπαινιγμό κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου. Αυτά που έχω υποστεί από τους πολιτικούς μου διώκτες, ευθέως με κάνουν να αμφισβητώ τη νομιμότητα της σύνθεσης. Θα τονίσω όμως το γεγονός ότι κληρώθηκε 10ος. Δε στρέφομαι κατά της προέδρου του ΑΠ, αλλά μετά από τα όσα θα σας αποκαλύψω στη δίκη, αλλά αμφισβητώ την κλήρωση. Είναι σφόδρα πιθανό, η πλειοψηφία της Βουλής που με παρέπεμψε με πιέσεις να χρησιμοποίησε ως «άλλοθι» για την κλήρωση τον δικαστή», ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου παρόντες βρίσκονται και οι τρεις εισαγγελείς που έχουν καταγγείλει ότι πιέστηκαν από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η Γεωργία Τσατάνη, η Ελένη Ράικου και ο Παναγιώτης Αθανασίου. Η πλευρά της κυρίας Τσατάνη, δια του συνηγόρου της, Θέμη Σοφού, δήλωσε την πρόθεση της να υποβάλει αίτημα υποστήριξης της κατηγορίας στο Ειδικό Δικαστήριο «Προτιθέμεθα να δηλώσουμε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας για την κυρία Γεωργία Τσατάνη που είναι παρούσα. Αυτά για τα οποία κατηγορείται ο κ. Παπαγγελόπουλος πλήττουν έννομα αγαθά της κας Τσατάνη, αφού δέχθηκε πιέσεις για να αποσύρει δικογραφία που χειριζόταν», τόνισε ο κ. Σοφός.

Την διαδικασία παρακολουθούν και ο Παύλος Πολάκης και ο Ανδρέας Ξανθός. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις