Πέμπτη, 9 Μαΐ
19oC Αθήνα

Εκλογές 2019 – Μητσοτάκης: Αυτές είναι οι προτεραιότητές μου για το κυβερνητικό έργο

εκλογές
Φωτογραφία InTime News

Το σχέδιό του για το πως θα κυβερνήσει περιέγραψε ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις του Μπάμπη Παπαδημητρίου για πιστοληπτική γραμμή και ανακοίνωσε ότι η διαχείρηση των φυλακών θα περάσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο Προστασίας του Πολίτη.

Νέες επενδύσεις και μέτρα κατά της γραφειοκρατίας. Μείωση φόρων και διατήρηση αφορολόγητου. Αύξηση κατώτατου μισθού και μείωση εισφορών. Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια και τέλος στα «άβατα». Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας και της υγείας και συνεργασία με ιδιώτες μέσα από αξιολόγηση φορέων και δομών.

Τα παραπάνω περιγράφουν τηλεγραφικά τον τρόπο με τον οποίο θέλει να κυβερνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με όσα είπε στη συνέντευξή του στον Alpha. Μια συνέντευξη διαφορετική από τις άλλες, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ δέχθηκε ερωτήσεις από δέκα διαφορετικούς δημοσιογράφους που έχουν ειδίκευση στο ρεπορτάζ σε ξεχωριστό αντικείμενο καθένας. Δήλωσε επίσης έτοιμος για το μεγάλο άλμα, καθώς έχει ήδη κατασταλάξει, όπως είπε, στα ονόματα που θα στελεχώσουν την κυβέρνησή του.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ξανά ισχυρή εντολή για να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, ενώ τόνισε ότι ήταν αυτονόητη διαπίστωση πως αν δεν υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή, τότε θα πάμε ξανά σε εκλογές με απλή αναλογική. «Έχουμε εξηγήσει πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, επαναλαμβάνοντας ότι οι μειώσεις φόρων θ’ αρχίσουν από τη 1η Ιανουαρίου του 2020, καθώς δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για φέτος. Τόνισε δε πως τα υπερπλεονάσματα σκοτώνουν τη μεσαία τάξη και γι’ αυτό οι στόχοι θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν.

Click4more: Κόντρα για την «πιστοληπτική γραμμή» – ΣΥΡΙΖΑ: Θέλουν νέο μνημόνιο και να πληρώσουμε τα χρέη ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Ερωτηθείς δε για το ζήτημα που προέκυψε με τις δηλώσεις του υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου περί προληπτικής γραμμής στήριξης, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να κλείσει με αποφασιστικό τρόπο και λίγες μόνο λέξεις το ζήτημα: «Όχι, δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα», επισήμανε.

Για το Δημόσιο, ξεκαθάρισε πως δεν θ’ απολυθεί κανείς δημόσιος υπάλληλος, αλλά θα μειωθούν οι μετακλητοί και οι γενικοί γραμματείς, ενώ οι συμβασιούχοι θα χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες.

Για τα εργασιακά, επανέλαβε πως ουδέποτε μίλησε για επταήμερη εργασία, αλλά για επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

Για τα νοσοκομεία τόνισε πως χρειάζονται ιδιωτικό μάνατζμεντ στη διοίκησή τους και έλεγχος των συνταγογραφήσεων, καθώς και πρωτόκολλα στις εξετάσεις.

Click4more: Σοφία Ζαχαράκη στο newsit.gr: «Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να πάμε σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης»

Τέλος, πέραν των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, οι οποίες θα διορθώσουν, όπως είπε, τις αβλεψίες της κυβέρνησης στην τελευταία τροποποίηση που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η σωφρονιστική πολιτική θα περάσει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας πέφτει σήμερα και αύριο για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη με τις δύο κεντρικές συγκεντρώσεις. Απόψε είναι η σειρά της Αθήνας, με την ομιλία του προέδρου της ΝΔ να δίνεται στο Θησείο (πεζόδρομος Αποστόλου Παύλου), με φόντο την Ακρόπολη και την Πνύκα.

Αύριο ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη, την οποία επέλεξε ως τελευταίο προορισμό της προεκλογικής του εκστρατείας, με προφανείς τους συμβολισμούς τόσο για τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και για την πίεση την οποία προσπαθεί ν’ ασκήσει στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και να την αφήσει εκτός Βουλής, προκειμένου η ΝΔ να «κλειδώσει» και να «αυγατίσει» την αυτοδυναμία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις