Πολιτική

Εκλογές: “Πόλεμος”… προέδρων! Απάντηση Παυλόπουλου σε Κωνσταντοπούλου!

- Πρώτη φορά στα χρονικά Πρόεδρος της Βουλής κατηγορεί Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρωθυπουργό για εκτροπή και παραβίαση του Συντάγματος!
- Συναντάται με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη - Ολος ο διάλογος
- Σκληρές κουβέντες από την Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αλέξη Τσίπρα
- «Δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο όπου η κυβέρνηση δεν ενημερώνει την Πρόεδρο και το σώμα», είπε η κα Κωνσταντοπούλου
- Οργισμένη ανακοίνωση: «Εγώ δεν μιλάω με non paper», είπε για τον Προκόπη Παυλόπουλο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Επίθεση εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του παραιτηθέντος πρωθυπουργού, εξαπέλυσε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στις δηλώσεις της κατά την υποδοχή του Προέδρου της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η κα Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε ευθέως στον Προκόπη Παυλόπουλο για τις διαρροές που έγιναν νωρίτερα από κύκλους της Προεδρίας της Δημοκρατίας λέγοντας: «Θέλω να σας πω ότι επειδή η πολιτική και πολιτειακή ευθύνη δεν εκφράζεται ούτε με διαρροές ούτε με non paper εκδόθηκε ανακοίνωση του γραφείου μου για το θεσμικό ατόπημα να ανατεθεί η διαδικασία εντολών με ιδιάζουσα και αντισυνταγματική σπουδή».

Και συνέχισε: «Δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο όπου η κυβέρνηση δεν ενημερώνει την Πρόεδρο και το σώμα. Δεν ξέρω αν υπάρχει προηγουμενο που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ενημερώνει την Πρόεδρο για την παραίτηση της κυβέρνησης».

Η κα Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε επίσης τον Προκόπη Παυλόπουλο ότι απέφυγε να επικοινωνήσει μαζί της πριν την συνάντηση με τον κ. Μεϊμαράκη για να του δώσει την διερευνητική εντολή, λέγοντας: 

«Δυστυχώς, δεν υπήρξε και παρά την απόπειρά μου να επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Δημοκρατίας για να του εκφράσω ότι δεν έχει ξεκινήσει τύποις η διαδικασία. Δυστυχώς ο κ. Πρόεδρος επέλεξε να επικοινωνήσει μαζι μου μετά την συνάντηση μαζί σας και επέλεξε να εκφραστεί με ερμηνείες του συντάγματος. Τα γεγονότα είναι άνευ θεσμικού και πολιτικού προηγουμένου. Επειδή ορκιστήκαμε ως βουλευτές να φυλάττουμε πίστη στην πατρίδα τους νόμους και το Σύνταγμα επέμεινα αλλα δεν υπήρξε η ανταπόκριση από τους άλλους 2 πολιτειακούς παράγοντες».

ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Στην παρούσα εξαιρετικά κρίσιμη πολιτική συγκυρία είναι αυτονόητη η επιταγή προσήλωσης στο Σύνταγμα, για τη διασφάλιση της πολύπαθης και πολλαπλώς κακοποιημένης δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και του πολιτεύματος στην πατρίδα μας.
Θεματοφύλακες των θεσμών είναι πρωτίστως οι πολιτειακοί παράγοντες, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να παρακάμπτουν τις συνταγματικές προβλέψεις χάριν σκοπιμοτήτων, πολιτικών, κομματικών ή άλλων.
Αποτελεί εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός παρέλειψε παντελώς να ενημερώσει την Πρόεδρο της Βουλής τόσο για την πρόθεση παραίτησης της Κυβέρνησης η οποία είχε λάβει την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής όσο και για την συντελεσθείσα παραίτηση.
Αποτελεί ακόμη πιο δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης επέλεξε να παρακάμψει την Πρόεδρο της Βουλής και να δρομολογήσει εσπευσμένα και χωρίς να πληρούνται οι συνταγματικές προϋποθέσεις τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών και, μάλιστα, με νυχτερινά ηλεκτρονικά μηνύματα.
Αποτελεί ιδιαιτέρως οχληρό γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να επικοινωνήσει με την Πρόεδρο της Βουλής ακόμη και σήμερα το πρωί, προ της συναντήσεώς του με τον Πρόεδρο της Ν.Δ., όταν η ίδια η Πρόεδρος τον ζήτησε τηλεφωνικώς.
Αποτελεί, τέλος, θεσμικό ολίσθημα ότι, όταν τελικά επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Βουλής σήμερα στις 11.30, επιχείρησε ερμηνείες του Συντάγματος για να δικαιολογήσει το θεσμικό ατόπημα.
Στο άρθρο 37 § 4 του Συντάγματος, που εφαρμόζεται εν προκειμένω, σύμφωνα με το άρθρο 38 § 1, προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά, με τρόπο που αποκλείει επινοημένες ερμηνείες:
«Η πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή˙ η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής».
Ωστόσο, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση ή επικοινωνία από την Κυβέρνηση και την Προεδρία της Δημοκρατίας προς τη Βουλή σχετικά με την παραίτηση της Κυβέρνησης και πριν καν γίνει η ανακοίνωση της δύναμης των κομμάτων στη Βουλή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία ρητά προβλέπεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, υπήρξε ανεπίτρεπτη σπουδή που για άλλη μια φορά δοκιμάζει την συνταγματική νομιμότητα.
Αυτές τις ώρες δεν θα έπρεπε να είναι αναγκαία η επισήμανση πως η τήρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά από τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα – εγγυητή της δημοκρατίας. Η τήρηση του Συντάγματος αποτελεί ύψιστο θεσμικό καθήκον και επαφίεται στη θεσμική ευσυνειδησία των εκπροσώπων της πολιτειακής εξουσίας, αλλά και στον πατριωτισμό των πολιτών, στους οποίους εντάσσονται και οι πολιτειακοί παράγοντες.
Η ιστορία δεν χαρίζεται και δεν θα χαριστεί σε κανέναν.
Η χώρα και ο λαός δεν αντέχουν άλλη εκτροπή.
Η λαϊκή κυριαρχία δεν είναι σύνθημα, αλλά επιταγή που υποχρεώνει τους πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Απάντηση από την Προεδρία της Δημοκρατίας

Η αντίδραση από την πλευρά της Προεδρίας της Δημοκρατίας ήταν μία έντονη δυσφορία.

Κύκλοι, μάλιστα, της Προεδρίας της Δημοκρατίας επανήλθαν στο θέμα και τόνιζαν πως “ως προς την ουσιώδη μεταβολή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την οποία υπαινίχθηκε η κ. Κωνσταντοπούλου, απλώς υπενθυμίζεται, ότι κατά το άρθρο 11 παρ. 6 του κανονισμού της Βουλής, εκείνη όφειλε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την μεταβολή αυτή, πράγμα που δεν έχει πράξει ως τώρα”.

Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν τη θέση που διατύπωσαν νωρίτερα σήμερα το πρωί και η οποία ήταν η εξής: “Ισχύει πολύ περισσότερο τώρα, το ό,τι όπως ήδη διευκρινίσθηκε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος. Και δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες”.

Μεϊμαράκης σε Παυλόπουλο

Ο κ. Μεϊμαράκης, από την πλευρά του, απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Βουλής, είπε ότι υπάρχει ήδη μια νέα Κ.Ο. και υπάρχει μεταβολή στις δυνάμεις και την καταταξη των Κ.Ο. Είπε ακόμα ότι απευθυνεται στην Πρόεδρο της Βουλής ώστε οι έλληνες βουλευτές να εκφραστούν με έναν πιο προσωπικό τρόπο.

Ο κ. Μειμαράκης είπε ότι πρεέπει από την πλευρά του κ. Τσίπρα να εξηγηθεί γιατί αποφεύχθηκε η πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης. «Για να διαπιστώσουμε ποια ακριβώς είναι η διάθεση του κάθε συναδελφου και να βρίσκαμε λύση από την παρούσα βουλή», είπε.

«Ήρθα στην πρόεδρο της Βουλής ως τρίτη πολιτειακή παράγων και θεωρώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της την Πρόεδρο της Βουλής. Να προτρέψω τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομματων να συνεννοηθούν μαζί σας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σύγκρουση στη Βουλή για τα επεισόδια στο Κρατικό Νίκαιας: Η ΝΔ μιλά για «βία», η αντιπολίτευση για «φιέστα»
: Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κυβερνητικής παράταξης έκανε λόγο για «απαράδεκτη επίθεση» κατά του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη από «νοσηρές μειοψηφίες» και ζήτησε καταδίκη από όλα τα κόμματα
Άδωνις Γεωργιάδης
Κυριάκος Μητσοτάκη σε Ναρέντρα Μόντι: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη
Οι δύο πρωθυπουργοί επιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών και συμφώνησαν να αξιοποιηθεί το «μομέντουμ» για περαιτέρω εμβάθυνση, με αναφορές και στην εμπορική συμφωνία ΕΕ–Ινδίας
Μητσοτάκης και Μόντι
Μπακογιάννης για το κλείσιμο της ελληνικής Deutsche Welle: «Στήριγμα στον αντιδικτατορικό αγώνα, η φωνή του πατέρα μου»
Με ανάρτησή του ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων αναφέρεται στον ρόλο της DW για τον απόδημο ελληνισμό και στα χρόνια της χούντας, αλλά και την προσωπική του σύνδεση, καθώς ο πατέρας του υπήρξε ραδιοφωνική φωνή του σταθμού
Κώστας Μπακογιάννης
Παύλος Πολάκης: Την άρση της βουλευτικής ασυλίας του αποφάσισε η Ολομέλεια, μετά τη μήνυση του Σταμάτη Πουλή
Κατά την ομιλία του ο Παύλος Πολάκης μίλησε για την «χειρότερη» και πιο «προκλητική» άρση ασυλίας του από το σύνολο των 13 ίδιων αποφάσεων, τις οποίες -κατά τον ισχυρισμό του- προκαλεί η ΝΔ
Παύλος Πολάκης 5
Επαφές Μητσοτάκη στην Ινδία με OpenAI, Mistral, ElevenLabs και Microsoft για εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης: Στο επίκεντρο το gov.gr
Στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στο περιθώριο του AI Impact Summit 2026 εξετάστηκαν συνεργασίες για αναβάθμιση υπηρεσιών του κράτους και καλύτερη προσβασιμότητα (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ), εφαρμογές σε υγεία, παιδεία, πολιτική προστασία και Δικαιοσύνη
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η ΝΔ έπαιζε τα ρέστα της με τον πειθαρχικό έλεγχο σε μέλος μας γιατί ερχόταν τσουνάμι για επιφανές «γαλάζιο» στέλεχος
Το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει εκ νέου τους τόνους για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, συνδέοντας τις πρόσφατες διαρροές και τα non paper της κυβέρνησης με...
ΟΠΕΚΕΠΕ
Κόντρα ΠΑΣΟΚ – Μαρινάκη: «Είμαστε στην όχθη της σοβαρότητας ενώ η κυβέρνηση δίπλα σε Τσίπρα και Καμμένο, στη “σκοτεινή” της καταπάτησης των θεσμών»
Η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε στις αιχμές του κυβερνητικού εκπροσώπου περί «μετάλλαξης», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη» και «τοξικότητα»
ΠΑΣΟΚ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα επεισόδια έξω από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας: «Κινδύνευσε η σωματική μου ακεραιότητα – Η βία δεν είναι νόμιμο δικαίωμα»
Ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έγινε μία σύλληψη από τις αρχές, όμως δεν κατέθεσε μήνυση κατά του γιατρού που του επιτέθηκε
Νικαια επεισόδια 286