Κυριακή, 28 Απρ.
19oC Αθήνα

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Στα «χαρακώματα» οι πλευρές Κασσελάκη – Αχτσιόγλου, φόβοι για ένταση στις κάλπες την Κυριακή

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Στα «χαρακώματα» οι πλευρές Κασσελάκη – Αχτσιόγλου, φόβοι για ένταση στις κάλπες την Κυριακή

Κορυφώνεται η αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ για το τι κατάσταση θα επικρατήσει πάνω από τις κάλπες την Κυριακή (24.9.2023) των εκλογών καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα η αντιπαράθεση ανάμεσα στα επιτελεία του Στέφανου Κασσελάκη και της Έφης Αχτσιόγλου έχει οξυνθεί επικίνδυνα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει ένταση στα εκλογικά κέντρα αφού η καχυποψία και από τις δύο πλευρές περισσεύει ενώ οι αλληλοκατηγορίες και τα χτυπήματα κάτω από την μέση είναι πια καθημερινά. Κάτω από το βάρος αυτής της κατάστασης και ενώ οι ψηφοφόροι και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν αποσβολωμένοι τα όσα συμβαίνουν στο κόμμα τους οι δύο Γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ -η Ράνια Σβίγγου και ο Γιώργος Βασιλειάδης- με κοινή ανακοίνωση τους ζητούν από όλους ψυχραιμία ενόψει των εκλογών.

«Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό, ιδίως μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, έχουν ενταθεί οι σεξιστικές και ομοφοβικές επιθέσεις, τα fake news, οι ύβρεις. Φαινόμενα που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τον χώρο μας, ούτε με την παράδοση της Αριστεράς, του προοδευτικού χώρου και της Δημοκρατικής Παράταξης. Φαινόμενα που ζημιώνουν όλους κι όλες μας. Το ίδιο το κόμμα, αλλά και τους συνυποψήφιους για την προεδρία. Πρέπει να σταματήσουν άμεσα» αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τους οι δυο Γραμματείς και προσθέτουν:

«Είναι αναγκαίο να επικρατήσει ο πολιτισμένος διάλογος, η νηφαλιότητα και το αίσθημα ευθύνης, όπως και ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη. Δεν πρέπει ούτε λεπτό να ξεχνάμε ότι αντίπαλός μας, είναι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Γιατί, παρά τις διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις, όλοι κι όλες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, τις ίδιες ιδέες, τον ίδιο στόχο. Ένα κόμμα ισχυρό, μαζικό, ενωμένο».

Εν τω μεταξύ χθες έγινε γνωστό ότι τα 40.000 παλαιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να πάνε να ψηφίσουν στην δεύτερη κάλπη ακόμα και αν δεν έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους. Αυτό το ορίζει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το είχε αποφασίσει και η Πολιτική Γραμματεία στα τέλη Αυγούστου. Με λίγα λόγια πολύ κακό για το τίποτα…

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στα δύο επιτελεία είναι και το γεγονός ότι όλοι μετρούν τις δυνάμεις τους για την επόμενη μέρα της εκλογικής μάχης.

Αφού μάλιστα χθες διευκρινίστηκε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πρόκειται τουλάχιστον σύντομα να βρεθεί στην Βουλή αφού όπως είπε δεν θα ζητήσει από κανέναν βουλευτή Επικρατείας να εγκαταλείψει την θέση του (σχετικές δηλώσεις είχαν κάνει και ο Όθωνας Ηλιόπουλος και η Έλενα Ακρίτα) το επιτελείο του μετρά πόσους βουλευτές έχει μαζί του.

Η Έλενα Ακρίτα, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, η Ράνια Θρασκιά, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Γιώργος Καραμέρος, ο Χάρης Μαμουλάκης, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Νίκος Παππας, ο Πέτρος Παππας, ο Παύλος Πολάκης, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Ραλλία Χρηστίδου Ραλλία είναι στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη.

Από την άλλη την Έφη Αχτσιόγλου στηρίζουν η μία Αναγνωστοπούλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μπάρκας, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Μερόπη Τζούφη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Θεανώ Φωτίου η Κυριακή Μάλαμα, η Πέτη Πέρκα ο Χουσείν Ζεϊμπέκ, ο Γιώργος Ψυχογιός.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης σε δηλώσεις του σημείωσε ότι ξεπερνά τα μαχαιρώματα και διευκρίνισε ότι υπάρχει ένα όριο ανάμεσα στην ανοχή και στην αφέλεια. «Με έχει πολεμήσει όλο το σύστημα αριστερά και δεξιά» δήλωσε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναμετρηθούν με τον λόγο που μπήκαν στην πολιτική. Τι θέλουν να κάνουν και γιατί θέλουν να παραμείνουν σε αυτήν». Και συμπλήρωσε: «Πρέπει κάποιος να μην φοβάται να χάσει. Εγώ δεν φοβάμαι».

Η Έφη Αχτσιόγλου, από την πλευρά της απαντώντας στην ερώτηση της Lifo για το εάν το γεγονός ότι είναι γυναίκα, είναι, πλεονέκτημα ή μειονέκτημα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία και αν ένιωσε ότι ο κ. Κασσελάκης σε πρόσφατη δήλωση του αποκαλώντας της με το μικρό της το έκανε ως επίδειξη οικειότητας απάντησε:

«Προφανώς και το φύλο μου έχει λειτουργήσει αρνητικά και υποψιάζομαι ότι κάθε γυναίκα που θα βρισκόταν στη θέση μου το ίδιο θα σας έλεγε αν ήθελε να φανεί ειλικρινής. Υπάρχει ένας εμπεδωμένος σεξισμός και πολύ βαθιά ανδροκρατικά στερεότυπα στην ελληνική κοινωνία. Αναφορικά, τώρα, με το δεύτερο ερώτημα, γιατί άραγε ο κ. Κασσελάκης προσφώνησε στην ίδια δήλωση τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που είναι άνδρας με το ονοματεπώνυμό του; Μου απευθύνθηκε με το υποτιμητικό αυτό “στιλάκι” ακριβώς επειδή είμαι γυναίκα, όμως εγώ είμαι από εκείνες τις γυναίκες που είναι αποφασισμένες να μην υποταχθούν στη “φυσική” τάση των πραγμάτων, καταλήγοντας διακοσμητικές σε ένα ανδροκρατούμενο σύμπαν».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις