Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Ενστάσεις για το Πολυνομοσχέδιο από εκπροσώπους φορέων

Ενστάσεις για το Πολυνομοσχέδιο από εκπροσώπους φορέων
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

«Μαρκαρισμένο» από ενστάσεις, διαφωνίες και παρατηρήσεις το Πολυνομοσχέδιο και από τους εκπροσώπους των φορέων που το μεσημέρι της Πέμπτης (11.01.2018) κλήθηκαν σε ακρόαση στην Επιτροπή της Βουλής.

Ο ορυμαγδός των παρατηρήσεων ξεκίνησε από τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, Σταύρο Παραδιά, που αντιτάχθηκε μεταξύ άλλων και στο κλείσιμο των Υποθηκοφυλακείων. Πρότεινε να παραμείνουν ως αυτοτελή κτηματογραφικά γραφεία κάποια από τα υφιστάμενα Υποθηκοφυλάκεια.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ανέφερε πως με τις διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου δεν περιορίζεται ο συγκεντρωτισμός του κράτους. Πρότεινε να συμμετάσχει η ΚΕΔΕ στο ΔΣ του κτηματολογίου, εξέφρασε την έντονη αντίθεση του με το άρθρο 215 για τα προνοιακά επιδόματα επισημαίνοντας την αντισυνταγματικότητα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στον ΟΓΑ, ενώ ζήτησε την μεταφορά του συνόλου της αρμοδιότητας των λαϊκών αγορών στους ΟΤΑ.

Πρόταση για πλειστηριασμούς

Ο πρόεδρος Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών- Πειραιά, Γιώργος Ρούσκας, ζήτησε να γίνονται και με φυσικό τρόπο οι πλειστηριασμοί μέχρι 20.000 ευρώ, εκτός από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Επίσης ανέφερε ότι εδώ και ένα χρόνο οι συμβολαιογράφοι βιώνουν ένα αίσχος και η Βουλή παραμένει σιωπηλή, και πρόσθεσε ότι “είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τους νόμους”. Χαρακτηριστικά είπε πως “ακούμε συνέχεια για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ποια είναι αυτή; Αν θέλει η ελληνική θέλει να συμπληρώσει τον ικανοποιητικό νόμο Κατσέλη μπορεί οποιοσδήποτε να φέρει οποιαδήποτε διάταξη, εμείς οι Έλληνες συμβολαιογράφοι είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τους νόμους όπως και οι δικαστές και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι αστυνομικοί”.

Για το Κτηματολόγιο, είπε, ότι είναι κατεξοχήν μια νομική διαδικασία και ζήτησε να παραμείνει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Bερβεσός, τόνισε ότι η υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης είναι κατά παρέκκλιση της υφιστάμενης νομοθεσίας στην ΕΕ που προβλέπει την εκούσια υπαγωγή των μερών. Χαρακτήρισε τη ρύθμιση αντίθετη με το ενωσιακό δίκαιο, θέτοντας ζητήματα συνταγματικότητας. Και ζήτησε για τους δικηγόρους του Κτηματολογίου να υπάρξει πρόβλεψη μετάταξής τους σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.

“Εκβιαστική η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς”

Το μέλος της διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος επεσήμανε ότι πλήττονται οι μισθωτοί, οι τρίτεκνοι και οι πολύτενκοι. Χαρακτήρισε εκβιαστική την ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς, προσθέτοντας ότι δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία, ενώ για την διάταξη που αφορά την απεργία τόνισε ότι η πάλαι ποτέ κινηματικής προέλευσης κυβέρνηση είναι συνεπής στις μνημονιακές δεσμεύσεις της και ανταγωνίζεται με την αντιπολίτευση ποια θα φέρει την χειρότερη διάταξη.

Οι ραδιοφωνικές άδειες

Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, Ροδόλφος Μορώνης, αναφερόμενος στις διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών είπε ότι πρέπει να ακολουθηθεί η τυπολογία που υπάρχει σε όλα τα ευρωπαϊκά ραδιόφωνα, που χωρίζονται σε γενικού και θεματικού περιεχομένου (στο νομοσχέδιο υπάρχει χαρακτηρισμός των σταθμών ως εθνικής η περιφερειακής εμβέλειας με ενημερωτικό πρόγραμμα ή μη). Πρότεινε η έκδοση προκήρυξης των αδειών να γίνει ξεχωριστά ακόμη και κατά περιφέρεια, να γίνει μια προκήρυξη για εθνικής εμβέλειας και μια για τους περιφερειακούς, δεδομένου ότι υπάρχουν ιδιομορφίες από περιοχή σε περιοχή. Τέλος για το θέμα της δικτύωσης των ραδιοφωνικών σταθμών προτείνει να υπάρχει δυνατότητα στους περιφερειακούς σταθμούς να δικτυώνονται μέχρι 7 ώρες από 3 διαφορετικούς φορείς, καθώς και  να γίνεται προέλεγχος για τις μεταβιβάσεις των ιδιοκτησιών.

Ενημερωτικό ή μη ενημερωτικό ραδιόφωνο

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Ραδιοφώνων, Αντώνης Γρηγορόπουλος, τόνισε ότι κανείς ιδιοκτήτης δεν ζήτησε να υπάρχει πανελλαδικός χαρακτήρας εμβέλειας στα ραδιόφωνα και ότι για το λόγο αυτό αρκεί η ΕΡΤ. Εξέφρασε την αντίθεση του με την δυνατότητα να δίδονται όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ για να τρέξει τις διαδικασίες χωρίς διαβούλευση, αναρωτήθηκε ποια είναι η κόκκινη γραμμή ανάμεσα σε ένα ενημερωτικό ή μη ενημερωτικό ραδιόφωνο, ζητώντας να απαλειφθεί αυτή η διάταξη.

Τέλος εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον ένα τοπικό ραδιόφωνο στη Φλώρινα για παράδειγμα θα μπορεί να εκπέμπει για 5 ώρες καθημερινά ενημερωτικό πρόγραμμα και μεταξύ αυτών οι 2,5 ώρες να αφορούν τοπικά θέματα. Τόνισε τέλος ότι για να λάβει κανείς μέρος στο διαγωνισμό χρειάζεται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα στην ουσία αποκλείονται όλες οι υφιστάμενες επιχειρήσεις καθώς οι περισσότερες χρωστούν αυτή τη στιγμή.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις