Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

«Επιστράτευση» Τσίπρα και άδειασμα Κατρούγκαλου – «Καμία αύξηση εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες»

«Επιστράτευση» Τσίπρα και άδειασμα Κατρούγκαλου – «Καμία αύξηση εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες»

Τον σάλο και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί μετά τις δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου περί επαναφοράς του συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματός τους προσπαθεί να μαζέψει ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο in.gr και η οποία θα δημοσιευθεί αύριο Παρασκευή 19/05, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει καμία αύξηση εισφορών. Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αλλαγές στη ζωή τους. Αλλά οι αλλαγές θα είναι θετικές. Από την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 10.000 ευρώ, από τη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, από τη μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης που θα μειώσει τις τιμές και από τη ρύθμιση χρεών, αναστολή πλειστηριασμών».

Και προσθέτει: «Είμαι απόλυτα κάθετος σε αυτό. Το πρόγραμμά μας είναι αναρτημένο εδώ και είκοσι ημέρες, είναι 50 σελίδες, μέχρι και την τελευταία λέξη. Είναι πιστεύω λαθροχειρία μεγάλη και unfair, λίγες ώρες πριν τις εκλογές, με fake news, να πάμε να κερδίσουμε ψήφους».

Οι δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου δεν προκάλεσαν την αντίδραση μόνο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στελεχών της Κουμουνδούρου και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Υπ. Εργασίας: Αν επέστρεφε ο νόμος Κατρούγκαλου, θα τριπλασιάζονταν οι ασφαλιστικές εισφορές

Το υπουργείο Εργασίας, εν μέσω του σάλου που έχει προκληθεί, σε ανακοίνωσή του έδωσε παραδείγματα για το τι θα συνέβαινε για τους ελεύθερους επαγγελματίες αν, όπως λέει, «επέστρεφε» ο νόμος Κατρούγκαλου.

Η αναβίωση αυτή θα προκαλούσε αύξηση έως και τρεις φορές στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα τυχόν επαναφορά του νόμου Κατρούγκαλου θα σήμαινε σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «την κατάργηση των μειώσεων στις εισφορές που εφήρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ, απαλλάσσοντας χιλιάδες επαγγελματίες από τις καταστρεπτικές επιβαρύνσεις που επέβαλε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ».

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δηλώσεις Κατρούγκαλου προκάλεσαν και την αντίδραση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Όπως αναφέρουν: «Το ενδεχόμενο επιβολής ασφαλιστικών κρατήσεων στο 20% του εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και της σύνδεσης τους, αποτελεί επαναφορά στο πρόσφατο παρελθόν, βαρύτατων υποχρεώσεων για τους ίδιους και την επαγγελματική δραστηριότητά τους».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι: «Βασική αρχή των ασφαλιστικών συστημάτων συνιστά η με οποιονδήποτε τρόπο σύνδεση του επιπέδου της τελικής σύνταξης με τις καταβληθείσες εισφορές. Η αρχή αυτή καταφανώς παραβιάζεται όταν οι ασφαλιστικές εισφορές συνδέονται με το εισόδημα ως ποσοστό αυτού, ενώ η τελική σύνταξη που αποδίδεται στο δικαιούχο αποσυνδέεται μερικώς ή πλήρως από τα πραγματοποιηθέντα εισοδήματα στον ενεργό βίο του».

Η πράξη αυτή, όπως αναφέρει η ΚΕΕΕ, συνιστά, επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογία που καλύπτεται με ανάλογο μανδύα.

«Για την Κεντρική Ένωση Επιμελητήριων Ελλάδος είναι προφανές ότι τυχόν επαναφορά τέτοιου τύπου «μεταρρυθμίσεων» του ασφαλιστικού μας συστήματος μόνο καταστροφική μπορεί να είναι για τους ελεύθερους επαγγελματίες και – ταυτόχρονα – θα αποτελέσει ένα πλήγμα στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας σοβαρά αντικίνητρα για την πραγματοποίηση επενδύσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης.

Ο ίδιος συμπλήρωσε τέλος ότι «διερωτάται εύλογα κανείς ποιοι τελικά και αν τελικά θα ωφεληθούν από μια τέτοια ενέργεια, που σίγουρα θα δυσχεράνει τη δραστηριότητα των αυτοαπασχολουμένων και ειδικότερα των μικρών επιχειρήσεων».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις