Πολιτική

Eurogroup: Στη γραμμή… αισιοδοξίας του Σόιμπλε και ευρωπαίος αξιωματούχος!

- Αισιοδοξία πως στο Eurogroup της Πέμπτης θα υπάρξει «θετικό αποτέλεσμα» για την Ελλάδα εκφράζει ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης
-«Υπάρχει η κοινή βούληση όλων των πλευρών να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση τώρα» υπογράμμισε ο εν λόγω αξιωματούχος
- Μοιάζει να πείθεται (κατ' αρχήν) το ΔΝΤ, αλλά "μπαίνει" στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση
- Μεταξύ 7 και 11 δισεκ. ευρώ η δόση που αναμένεται να εκταμιευθεί
- Τι αναφέρει για το ακανθώδες ζήτημα του χρέους

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η αναμενόμενη συμφωνία θα περιλαμβάνει τη θετική έκθεση όλων των θεσμών -συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ- για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, η οποία θα συνοδεύεται από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών και την έγκριση «τουλάχιστον επί της αρχής» από το ΔΝΤ ενός προγράμματος για την Ελλάδα. Όλα αυτά, ανέφερε, αναμένεται να ανάψουν το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της επόμενης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας «εγκαίρως» για να εξυπηρετήσει η Ελλάδα τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Αναφορικά με το ύψος της δόσης, ο εν λόγω αξιωματούχος δεν θέλησε να δώσει συγκεκριμένο νούμερο αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα κυμανθεί μεταξύ 7 δισεκ. ευρώ και 11 δισεκ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης επανέλαβε ότι βάση της συζήτησης θα είναι η συμφωνία του Μαΐου του 2016, η οποία περιλαμβάνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που έχουν ήδη εφαρμοστεί και τα μεσοπρόθεσμα που θα εκτελεστούν στο τέλος του προγράμματος το 2018, αλλά και μια αναφορά σε ενδεχόμενα μακροπρόθεσμα μέτρα εφόσον χρειαστούν. Όπως είπε στόχος της επικείμενης Ευρωομάδας είναι να «συγκεκριμενοποιηθεί» περαιτέρω η εν λόγω συμφωνία, χωρίς ωστόσο να προκαταβάλει τις αποφάσεις που θα ληφθούν το 2018, μετά το τέλος του προγράμματος.

Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε συνέχεια της συνεδρίασης του Γιουρογκρούπ, θα είναι σε θέση να προτείνει το πρόγραμμα με την Ελλάδα στο Διοικητικό του Συμβούλιο, χωρίς όμως χρηματοδότηση σε πρώτη φάση. Ο ίδιος εξήγησε ότι η διαφωνία μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία θα εφαρμοστούν το 2018, μετά το τέλος του προγράμματος στη βάση μιας ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους που θα γίνει τότε, αλλά τις υποθέσεις για την ανάπτυξη και τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα στο μέλλον.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτίμησε ότι υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω σύγκλισης με το ΔΝΤ σε αυτό το σημείο, σημειώνοντας ότι ακόμα κι αν δεν επιτευχθεί μέχρι το Eurogroup της Πέμπτης, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχουν ποικίλες προτάσεις για το χρέος στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης και της γαλλικής και ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άκης Σκέρτσος για βία ανηλίκων: Σήμερα θα παραδοθεί το Kids Wallet – Φιλοδοξία μας να θεσπιστούν τα 15 έτη ηλικία για την ψηφιακή ενηλικίωση
«Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να θεσπιστεί το έτος ψηφιακής ενηλικίωσης, όπου τα 15 έτη να οριστούν ως το κατώφλι όπου ένας έφηβος θα μπορεί μόνος του να κάνει κάποιες επιλογές»
Ο Άκης Σκέρτσος
Ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει το βάρος στα Τέμπη για να σταματήσει τις διαρροές προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου
Από σήμερα αναμένεται να λάβουν γνώση  της υπόθεσης και άλλοι βουλευτές -δικηγόροι στο επάγγελμα- καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί εφόσον αποφασίσει να καταθέσει πρόταση για προανακριτική να είναι πλήρως τεκμηριωμένη
Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου 1
Τι σηματοδοτεί η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να αφήσει τον Χάρη Δούκα εκτός «πρωινού καφέ»
Η απουσία του δημάρχου έχει την σημασία της καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να βάλει στο όργανο αυτό τους δύο από τους τρεις εσωκομματικούς του αντιπάλους
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας 1
Με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις το Μέγαρο Μαξίμου: Στόχος το 32% μετά τη ΔΕΘ και ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή
Σήμερα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μαξίμου, θα παρουσιάσουν την Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας των Ανηλίκων
Το Μέγαρο Μαξίμου