Πολιτική

Φιντάν: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο

«Να λύσουμε μόνιμα το πρόβλημα του Αιγαίου και θέματα όπως χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα» είπε ο Χακάν Φιντάν - Επιβεβαίωσε τη συνάντηση και ο Παύλος Μαρινάκης

Συνάντηση μέσα στον Φεβρουάριο μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

«Τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κοιτάμε ημερομηνίες», ανακοίνωσε ο Χακάν Φιντάν σε συνέντευξη Τύπου.

Σε ερώτηση που δέχτηκε από τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη για το τι μπορούμε να περιμένουμε από τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Χακάν Φιντάν υπογράμμισε «να λύσουμε μόνιμα το πρόβλημα του Αιγαίου, θέματα όπως χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα, να βάλουμε σε παρένθεση τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν εξέφρασε την αντίθεση της Άγκυρας σε ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης των ΗΠΑ κατά του Ιράν, επισημαίνοντας τη θέση της Τουρκίας υπέρ της αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης στην περιοχή.

Οσον αφορά στη Συρία, ο Φιντάν δήλωσε ότι η Τουρκία ελπίζει σε ειρηνική επίλυση των προβλημάτων, σημειώνοντας ωστόσο πως, σε διαφορετική περίπτωση, η χρήση βίας από τη συριακή κυβέρνηση παραμένει πιθανό ενδεχόμενο, ιδίως σε ό,τι αφορά τις φιλοκουρδικές δυνάμεις του SDF.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι έχουν πραγματοποιηθεί συνομιλίες για μια πιθανή αμυντική συμφωνία με το Πακιστάν και τη Σαουδική Αραβία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπογραφεί καμία σχετική συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Φιντάν τόνισε την ανάγκη για ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία και οικοδόμηση εμπιστοσύνης, επισημαίνοντας ότι τα περιφερειακά ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μόνο εφόσον οι εμπλεκόμενες χώρες «αισθάνονται βέβαιες η μία για την άλλη».

Επιβεβαίωσε τη συνάντηση ο Παύλος Μαρινάκης

Την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης όταν ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Κατ’ αρχάς να πούμε ότι είναι αυτή τη στιγμή τα δύο επιτελεία είναι σε αναζήτηση πιθανής ημερομηνίας εντός Φεβρουαρίου. Δεν έχει οριστικοποιηθεί ημερομηνία και όταν υπάρξει, θα ανακοινωθεί και από τις δυο πλευρές. Για την ατζέντα μια είναι η διαφορά με την Τουρκία, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας επί τη βάση του διεθνούς δικαίου», ήταν τα λόγια του.

Επαφές στην Αθήνα

Στο μεταξύ στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 20 Ιανουαρίου οι εργασίες της 5ης συνάντησης της διαδικασίας Πολιτικού Διαλόγου μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ της υφυπουργού Εξωτερικών, πρέσβεως Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, και του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβεως Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι (Mehmet Kemal Bozay), όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την επομένη, Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, επίσης στην Αθήνα, θα λάβει χώρα ο 9ος γύρος των ελληνοτουρκικών συνομιλιών στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών Χάρη Θεοχάρη και του Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μαρινάκης κατά Πολάκη για ξυλοδαρμό Αθανασόπουλου: Τέτοιες συμπεριφορές στον ΣΥΡΙΖΑ είναι «ακόμα μία ημέρα στη δουλειά»
«Τα κοράκια των φαντς έχουν φτάσει τον κόσμο στα όρια του και θα δούμε άγρια πράγματα πλέον από την απόγνωση», έγραψε, ανάμεσα σε άλλα, ο Παύλος Πολάκης στο Facebook
Παύλος Μαρινάκης
Φάμελλος και Χαρίτσης ζητούν Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τη Μέση Αναστολή – Κοινή επιστολή σε Μητσοτάκη και Τασούλα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς επιμένουν στη θεσμική ενημέρωση και στη χάραξη «εθνικής γραμμής», χωρίς να ζητήσουν κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπως έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Χαρίτσης και Φάμελλος
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον διευθυντή του ΠΟΥ στην Ευρώπη: «Άλματα προόδου στη δημόσια υγεία της Ελλάδας»
Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν εκτενώς πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας για την προστασία της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, ειδικά ως προς την έκθεσή τους σε βλαβερό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
Κυριάκος Μητσοτάκης και Χανς Κλούγκε
Σωκράτης Φάμελλος: Η αποστολή δυνάμεων στην Κύπρο επιβεβαιώνει την ανάγκη για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί δέσμευση ότι η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «λειτουργεί ως ουρά των Τραμπ και Νετανιάχου»
Σωκράτης Φάμελλος