Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Γεραπετρίτης: Οι 10 ημέρες μέχρι την Καθαρά Δευτέρα είναι αιωνιότητα

Γεραπετρίτης: Οι 10 ημέρες μέχρι την Καθαρά Δευτέρα είναι αιωνιότητα

Να βάλουν «πλάτη» σε «μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια», κάλεσε τους πολίτες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης εκφράζοντας την ελπίδα του, μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Mega, για λιγότερα κρούσματα την 25η Μαρτίου, αλλά και για άρση των περιορισμών μετακίνησης την περίοδο του Πάσχα.

Κυβερνητική επιθυμία, το λιανεμπόριο όταν ανοίξει, να ανοίξει και με φυσική παρουσία, πρόσθεσε.

Τόνισε ότι είναι λίγα τα πράγματα που μπορούν ακόμα να αυστηροποιηθούν αλλά είπε ότι η λογική των τελευταίων μέτρων που ελήφθησαν προ τριημέρου, είναι πρωτίστως να κλείσουμε κάποια “παράθυρα” κινητικότητας: εκεί δηλαδή που είχαμε παρατηρήσει κάποια καταστρατήγηση, μια κατ’ εξαίρεση κίνηση για άσκοπη κατά βάση, μετακίνηση, αυτό ήταν αυτό που προσπαθήσαμε να θεραπεύσουμε», εξήγησε επαναλαμβάνοντας την κατανόηση της κυβέρνησης για τη «μεγάλη κόπωση» των πολιτών.

«Ήδη οι περισσότερες χώρες είναι σε ένα τέταρτο κύμα κορονοϊού, εμείς προσπαθούμε να γλιτώσουμε από το τρίτο κύμα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας εκ νέου τον κυβερνητικό στόχο «εντός του Μαρτίου να μπορέσουμε σταδιακώς να ανοίξουμε την αγορά και την κοινωνία. Θέλει μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια, είναι μάχη με το χρόνο», τόνισε με έμφαση επικαλούμενος την πρόοδο στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση παράτασης του lockdown πέραν της Καθαράς Δευτέρας, ο Γ. Γεραπετρίτης επικαλέστηκε τις δύο βασικές παραδοχές της κυβέρνησης, πρώτον ότι ακούει τους ειδικούς, δεύτερον ότι αξιολογεί επίκαιρα τα δεδομένα. Τούτων δοθέντων, «οι δέκα ημέρες που απομένουν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, είναι μια… αιωνιότητα», είπε διαβεβαιώνοντας ότι «επίκαιρα θα αξιολογήσουμε την επόμενη Παρασκευή, σε μία εβδομάδα, για να δούμε πώς πηγαίνουν τα πράγματα».

Ενώ για το επόμενο ημερολογιακό ορόσημο, την 25η Μαρτίου, απάντησε πως είναι «αρκετά πρώιμο» να ειπωθεί από τώρα αν θα είμαστε σε καθεστώς lockdown ή όχι, ωστόσο «η αίσθηση που έχω και η επιθυμία μας είναι να μπορέσουμε να είμαστε πιο ανοιχτοί ως κοινωνία και ως αγορά, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μείωση των κρουσμάτων», είπε ο υπουργός Επικρατείας δίνοντας έναν τόνο αισιοδοξίας.

Από την άλλη παρέθεσε όλους εκείνους τους λόγους που κάνουν κυβέρνηση και επιστήμονες να ανησυχούν: απαντώντας ειδικότερα σε κάτι που και ο ίδιος ακούει, όπως είπε, πώς είναι δυνατόν να είμαστε σχεδόν σε καθολική απαγόρευση και να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, ο Γ. Γεραπετρίτης επικαλέστηκε τη μετάλλαξη που είναι «εξαιρετικά ισχυρή». Εξάλλου «σχεδόν έχει επικρατήσει στη χώρα η βρετανική μετάλλαξη, σε κρίσιμες περιοχές όπως η Αττική είμαστε περίπου στο 90% της μετάλλαξης». Αυτό σημαίνει ότι το νέο στέλεχος του ιού μεταδίδεται ευκολότερα, ενώ έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων. Αλλά, παρά τη «σχετική αύξηση των κρουσμάτων» δεδομένης και της αύξησης του αριθμού των τεστ, «παρά ταύτα πηγαίνουμε σχετικά καλύτερα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Στο επόμενο ερώτημα για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, αφού διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση δουλεύει επαγγελματικά πάνω στο ζήτημα αυτό», ανακοίνωσε ότι «όταν επιλεγεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου – και επιθυμία μας είναι να ανοίξει με πολύ αυστηρούς όρους, με μέτρα πρόληψης και προφύλαξης – να ανοίξει κανονικά, δηλαδή και με φυσική παρουσία. Κι αυτό», πρόσθεσε, «θα γίνει με ένα σύστημα που θα ελέγχει κατά το δυνατόν την κινητικότητα, θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων».

Το κλειστό λιανεμπόριο «επιδρά πολύ στα δημοσιονομικά της χώρας, υπολογίζεται ότι κάθε 15νθήμερο που μένει κλειστό το λιανεμπόριο, συνιστά επιβάρυνση μεγαλύτερη από 1 δισεκατομμύριο για τη χώρα», σημείωσε ακόμη για να συμπληρώσει, «μπορεί το λιανεμπόριο καθεαυτό να μην προκαλεί υπερμετάδοση, δεν παύει όμως να αποτελεί ένα στοιχείο γενικότερης κινητικότητας του πληθυσμού». Και ζήτησε «το επόμενο 10ήμερο να κάνουμε μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε όσο το δυνατόν να περιοριστεί η άσκοπη κίνηση. Για να μπορέσουμε να κατεβάσουμε τους ρυθμούς εξάπλωσης του ιού και να μπορέσουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο και, βεβαίως, και τα σχολεία μας».

Για τους μαθητές ειδικότερα, η τηλεκπαίδευση είναι «εξαιρετικού επιπέδου» αλλά δεν παύει «να είναι εξ αποστάσεως εκπαίδευση», αναγνώρισε, όμως «για μας είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να βρεθούν στο φυσικό τους χώρο. Η πρόθεσή μας είναι τουλάχιστον τα σχολεία τα οποία έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά, να ανοίξουν όσο το δυνατόν συντομότερα», ήταν ένας ακόμη στόχος που έθεσε.

Θα είμαστε καλύτερα το Πάσχα

Ενώ στο επιπρόσθετο ερώτημα ποια θα είναι η κατάσταση το Πάσχα, απάντησε ως εξής: «όταν είπα ότι η Καθαρά Δευτέρα είναι μια… αιωνιότητα, μπορείτε να φαντασθείτε τι ισχύει για τις 2 Μαΐου που είναι το Πάσχα, είμαστε πάρα πολύ μακριά από εκεί. Η αίσθηση είναι ότι θα είμαστε πολύ καλύτερα το Πάσχα, θα μπορέσουμε δηλαδή να κάνουμε ένα Πάσχα το οποίο μπορεί να μην είναι απολύτως παραδοσιακό αλλά πολύ πιο ανοιχτό σε σχέση με πέρυσι (…) η ελπίδα μας είναι ότι θα είναι στα χωριά μας, βεβαίως ορισμένα πράγματα θα μείνουν στην καθημερινότητά μας, όπως η μάσκα, τα μέτρα πρόληψης. Πάρα ταύτα η διάθεσή μας είναι να υπάρξει άρση των περιορισμών μετακίνησης», επεσήμανε επίσης.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις