Πολιτική

Γιάννης Δατσέρης: “Το ΠΑΣΟΚ έχει κρίση υπόστασης”

Τις προτάσεις του για τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε ένα σύγχρονο, εύρωστο κόμμα, που θα ανασυστήνει τη Δημοκρατική προοδευτική παράταξη και θα εκτείνεται στο πολιτικό φάσμα από τη Δεξιά έως την Κομμουνιστική Αριστερά καταθέτει σε άρθρο του στην εφημερίδα το "Έθνος" ο στενός συνεργάτης, του Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιάννης Δατσέρης - Επισημαίνει τον κίνδυνο πολιτικής "εξαέρωσης" του ΠΑΣΟΚ και τάσσεται υπέρ αρχαιρεσιών για την ηγεσία του νέου φορέα αλλά και την ονοματοδοσία του τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Τον εσωτερικό διάλογο για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, τη θέση του ΠΑΣΟΚ εντός αυτού αλλά την πολιτική συμμαχιών του κόμματος μοχλεύει παρέμβαση του εξ απορρήτων συμβούλου του Ευάγγελου Βενιζέλου και μέλος της διοίκησης της Πρωτοβουλίας για το Σύγχρονο Κοινωνικό Κράτος, Γιάννη Δατσέρη.

Ο κ. Δατσέρης, κατάθετει τις απόψεις του για την ανασυγκρότηση της δοκιμαζόμενης Δημοκρατικής παράταξης.
“Αν άλλα κόμματα έχουν κρίση στρατηγικής, το ΠΑΣΟΚ έχει κρίση υπόστασης. Αν ένα κόμμα δεν μπορεί να υπηρετήσει μία στρατηγική κατά κανόνα ηττάται, αν έχει κρίση υποστάσης κινδυνεύει όχι μόνο να ηττηθεί αλλά να διαλυθεί” υπογραμμίζει ο κύριος Δατσέρης, που εντοπίζει ως βαρίδια στην πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος τα στοχεία της ασάφειας και της ετερομορφίας, εν μέσω του πολωτικού στα όρια του διχαστικού πολιτικού λόγου, που υιοθετούν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε σαν “ολίγον ΠΑΣΟΚ, ολίγη Ελιά και ολίγη δημοκρατική παράταξη. Χωρίς χρονοτριβή χρειάζονται δύο κάλπες για να εκφραστεί η βάση της παράταξης.”

Επικαλέστηκε, μάλιστα, ως παράδειγμα την αλλαγή φρουράς στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον πρόσφατο ανασχηματισμό επιμένοντας πως ο Αθανάσιος Τσαυτάρης, που “ενήργησε στο πλαίσιο μιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής” αντικαταστάθηκε από τον κύριο Καρασμάνη, “ένα συντηρητικό πολιτικό, πρότυπο του μεταπολιτευτικού πελατειακού συστήματος, που έχει ως πρόταγμα τις αποζημιώσεις ακαρπίας, δηλαδή μία άλλη εκδοχή του όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά”. Ο κύριος Δατσέρης, διευκρίνισε, πάντως, πως η τοποθέτηση στο ίδιο Υπουργείο, ως αναπληρωτή Υπουργού του Πάρι Κουκουλόπουλου θα λειτουργήσει ως αντίβαρο, τονίζοντας πως γνωρίζει πολύ καλά τις πολιτικές καταβολές και ιδέες του.

Ο κύριος Δατσέρης επιμένει πως η ανάκτηση της πολιτικής αυτοδυναμίας από έναν νέο και ενιαίο φορέα της Σοσιαλδημοκρατίας προυποθέτει αφ ενός την αποσαφήνιση των θέσεων και των προθέσεων στα μείζονα, υπό το πρίσμα ενός σύγχρονου σοσιαλιστικού και δημοκρατικού κόμματος και αφ ετέρου την απεξάρτηση από το σύνδρομο της “επιβεβλημένης” συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ ή της μετεξέλιξης του σε κυβερνήσεις συνεργασίας. “Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε σαν “ολίγον ΠΑΣΟΚ, ολίγη Ελιά και ολίγη δημοκρατική παράταξη. Χωρίς χρονοτριβή χρειάζονται δύο κάλπες για να εκφραστεί η βάση της παράταξης. Μία για το όνομα του κόμματος και μία για τη νομιμοποίηση της ηγεσίας της νέας πορείας”.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο “Βήμα fm 99,5” ο Γιάννης Δατσέρης εξηγεί πως η εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο του 2012 υπαγορεύτηκε από τις τότε ιδιόμορφες όσο και πιεστικές πολιτικές συνθήκες ελέω της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης και ήταν ατελής, γιατί – όπως σημειώνει – ήταν ο μοναδικός υποψήφιος αλλά και γιατί άλλα στελέχη, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοίδης δεν κατέθεσαν τελικώς για δικούς τους λόγους υποψηφιότητα για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.

Ο κύριος Δατσέρης υπογράμμισε πως όλοι όσοι επιθυμούν να τεθούν επικεφαλής πρέπει να “βγουν μπροστά”, ώστε να τερματιστεί η ατέρμονη αμφισβήττηση της ηγεσίας, χωρίς να υπάρχει αντιπρόταση, ενώ ερωτηθείς για το ποιον θα στήριζε σε μία πιθανή κούρσα διαδοχής, ο κύριος Δατσέρης επέμεινε στην επιλογή Βενιζέλου, υπό την προυπόθεση, πως δεν θα έχει το βάρος των κυβερνητικών του καθηκόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Ιούλιος των προαπαιτούμενων – Ηλεκτροσόκ στην κυβέρνηση από την “μικρή” ΔΕΗ

Μουντιάλ 2014: Μπράβο από τον Σαμαρά στους διεθνείς

Η ανατριχιαστική ιστορία πίσω από το φέσι του Παππά

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ζωντανά στο Newsit απαντά στα ερωτήματά σας

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκος Ανδρουλάκης: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι το βαθύ κράτος του ρουσφετιού, της διαφθοράς και της ατιμωρησίας – Εκλογές τώρα»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλεί τον πρωθυπουργό να αφήσει τα πρόχειρα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και σημειώνει ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή και νέο άνεμο
Νίκος Ανδρουλάκης 8
Ο Μαρινάκης εξήγησε το ασυμβίβαστο: Όσο διάστημα κάποιος θα είναι υπουργός δεν θα μπορεί να είναι βουλευτής - Θα επανέρχεται σε περίπτωση ανασχηματισμού
Πως σκέφτεται το ασυμβίβαστο η κυβέρνηση μετά την πρόταση του πρωθυπουργού - Δεν τίθεται θέμα διαγραφής του Κώστα Καραμανλή
θέσεις υπουργών
Ανανεώθηκε πριν 17 λεπτά
Πρόταση για ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή: Τι ισχύει στην Κύπρο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
«Θα εισηγηθώ προς συζήτηση στον δημόσιο διάλογο το ασυμβίβαστο Υπουργού και Βουλευτή, με αντικατάσταση του Υπουργού στη Βουλή από τον πρώτο επιλαχόντα για όσο συμμετέχει στο Υπουργικό Συμβούλιο, και με ταυτόχρονη αναβάθμιση του ρόλου του Βουλευτή», δήλωσε ο πρωθυπουργός
υπουργικό συμβούλιο
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Εισηγούμαι για μετά τις εκλογές του 2027, ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή – Να ασκηθούν άμεσα οι διώξεις μετά τις άρσεις ασυλίας
Είναι σημείο καμπής - μία νέα αφετηρία μάχης με το «Βαθύ Κράτος» - Η ΝΔ γίνεται δύναμη ρήξης με τα κακώς κείμενα, αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτηρίζει υποκριτές όσους «ανακάλυψαν» ξαφνικά ότι τα ρουσφέτια στον τόπο ξεκίνησαν το 2019
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Εισηγούμαι για μετά τις εκλογές του 2027, ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή – Να ασκηθούν άμεσα οι διώξεις μετά τις άρσεις ασυλίας 260