Πολιτική

Γιώργος Παπανδρέου: Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στη πρόκληση να γίνει αυτόνομη στην ενέργεια

Το 24ο Συμπόσιο της Σύμης που οργανώνει το ίδρυμα Παπανδρέου ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής (10.07.2022) με τη Τελετή Έναρξης, δίπλα στο Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο με την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου.

Το κεντρικό θέμα του φετινού Συνεδρίου είναι: «ΚΡΙΣΗ – Το μεγάλο διακύβευμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία – Η ανάγκη για σχεδιασμό αποτελεσματικών απαντήσεων».

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σε σχέση με την ενέργεια, τον πληθωρισμό, την υγεία, την ασφάλεια, τη δημοκρατία, τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κηρύσσοντας την έναρξη του Συμποσίου ανέφερε μεταξύ άλλων πως η παράλογη απόφαση της Ρωσίας να εισβάλλει στην Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στη Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή ενώ θέτει σε δοκιμασία την ίδια τη Δημοκρατία και τις αρχές της. « Οι δημοκρατίες μας βρίσκονται μπροστά σε απρόβλεπτες προκλήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στη πρόκληση να γίνει αυτόνομη στην ενέργεια , να αντιμετωπίσει την υποβάθμιση της υγείας, την επισιτιστική κρίση και να ενισχύσει την αίσθηση ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό η λύση είναι στη ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου στη καινοτομία μιας νέας παγκόσμιας διακυβέρνησης. «Πρέπει να ενστερνιστούμε τις ανθρώπινες αξίες υγείας και ασφάλειας για όλους».

Στο Συμπόσιο της Σύμης θα πραγματοποιηθούν ειδικές συνεδρίες που θα είναι αφιερωμένες στην ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τουρκική κοινωνία, στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, στην ανάγκη εμβάθυνσης της Δημοκρατίας στην Ευρώπη. Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε την ΕΕ να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων αρχής γενομένης από την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Στην τελετή έναρξης μίλησε ακόμη η ομοσπονδιακή υφυπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας, Κλόντια Ροτ και ο γνωστός Τούρκος συνθέτης και συγγραφέας, Ζουλφί Λιβανελί ο οποίος μαζί με τον Γ. Παπανδρέου βράβευσε την Μαρία Φαραντούρη για την συμβολή της στην ενίσχυση της φιλίας του Ελληνικού και Τουρκικού λαού.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μίροσλαβ Λάιτσακ .

Μεταξύ των συμμετεχόντων στο φετινό Συμπόσιο της Σύμης, είναι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι , ο ομοσπονδιακός υπουργός Τροφίμων και Αγροτικής Ανάπτυξης της Γερμανίας, Τζεμ Έζντεμιρ, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβούνιου, Ράνκο Κριβόκαπιτς , ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Ταουλάντ Μπάλα , το Μέλος του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, Γούλια Λοβοσκίνα , η πρώην Πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ , ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Γιαν Ελιασον , ο πρόεδρος του Club de Madrid, Ντανίλο Τουρκ , η πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Νίγηρα και Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μινταούντου Αϊσάτου , η Ινδή ακτιβίστρια ενάντια στο trafficking κοριτσιών και γυναικών, Ρουτσίρα Γκούπτα και ο πρόεδρος του αμερικανικού Κέντρου για την Παιδεία και την Οικονομία, Άντονι Μακέι .

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ένταση on air με τη Σοφία Βούλτεψη που «προειδοποίησε» τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών να σεβαστούν τον νόμο
«Οι συγγενείς των θυμάτων πρέπει να σεβαστούν τον νόμο γιατί αλλιώς πως θα ζητήσουν να εφαρμοστεί ο νόμος στο δικαστήριο;», διερωτήθηκε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Σοφία Βούλτεψη
7
Χρυσοχοΐδης σε Κωνσταντοπούλου: «Μας λέτε για “γνωστούς-άγνωστους”, χρόνια τώρα, καλλιεργώντας θεωρίες συνωμοσίας»
«Είναι πάρα πολύ παραβατικοί, και είναι πολύ δραστήριοι στο να προκαλούν ζημιές σε βάρος των πολιτών, είτε των περιουσιών τους, μέχρι το να ζημιώνουν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι»
Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη: Ο καθαρισμός και η συντήρηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας – Αναλυτικά η τροπολογία
«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη συντήρηση, τη φροντίδα και την ανάδειξη του Μνημείου και του χώρου είτε με ίδια μέσα, είτε μέσω ανάθεσης σχετικών συμβάσεων»
Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη 14
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία τον καθαρισμό του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη – Τι προβλέπει η τροπολογία
Οι αρμοδιότητες της συντήρησης για το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη περνούν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και της φύλαξης στην Ελληνική Αστυνομία
Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη
12
Συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν στο Λουξεμβούργο: «Θέματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης»
Σχετική ανάρτηση έκανε το Υπουργείο Εξωτερικών με μια φωτογραφία από τη συνάντηση - «Οι διχόνοιες μόνο καταστροφικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν» είπε νωρίτερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μελλοντικές απειλές μπορεί να μην έρθουν από την Ανατολή αλλά και από το Νότο» - Η συνέντευξη Τύπου των ηγετών της MED9 στη Σλοβενία
Η Ελλάδα προσδοκά να ξεκινήσει μία πρώτη συζήτηση για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών αλλά και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η συνδεσιμότητα, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, το Μεταναστευτικό και η πολιτική προστασία
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μελλοντικές απειλές μπορεί να μην έρθουν από την Ανατολή αλλά και από το Νότο» – Η συνέντευξη Τύπου των ηγετών της MED9 στη Σλοβενία
9