Πολιτική

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα: Σε αυξημένη επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός για την επέλαση του χιονιά – Τι θα λειτουργήσει και τι όχι, σήμερα στην Αττική

Έχοντας την πικρή εμπειρία από τον περσινό χιονιά, η κυβέρνηση κινήθηκε αυτή τη φορά με γοργούς ρυθμούς και με βάση της εκτιμήσεις των μετεωρολόγων. Επικράτησε έντονα η λογική της πρόληψης, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Το γεγονός άλλωστε ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, είχε σημαίνοντα ρόλο στη διαχείριση της 

 «Μπάρμπαρα», καθώς μια εικόνα παράλυσης της κρατικής μηχανής απέναντι σε μία κακοκαιρία που ήταν γνωστό από ημέρες ότι πλησιάζει, θα είχε εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο για την κυβέρνηση.

«Μπαράζ» συσκέψεων για τη «Μπάρμπαρα»

Τις τελευταίες τρεις ημέρες πριν από την εμφάνιση του χιονιά είχαν προηγηθεί τρεις συντονιστικές συσκέψεις, ενώ και χτες οι αρμόδιοι φορείς είχαν συνεχή επαφή και συσκέψεις προκειμένου να χαράξουν τα επόμενα βήματα.

Η απόφαση που ελήφθη ήταν να δράσουν προληπτικά. Πρώτα αποφασίστηκε τα σχολεία στην Αττική να μείνουν κλειστά και να λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση και στη συνέχεια αντίστοιχα να μην λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα στη Βόρεια και Βόρειο-ανατολική Αττική αλλά και οι λακές αγορές, να μη λειτουργήσουν τα δικαστήρια και στο δημόσιο να ισχύσει η τηλεργασία, και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, οι υπάλληλοι να προσέλθουν στην εργασίας τους στις 10:00 το πρωί. Παράλληλα έγινε ισχυρή σύσταση αυτό το καθεστώς να υιοθετηθεί και στον ιδιωτικό τομέα. 

Το σκεπτικό ήταν να αποφευχθεί η απίστευτη ταλαιπωρία που επικράτησε πέρυσι, όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι έφυγαν μαζικά από τις υπηρεσίες τους στις 12:00 το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακός «γολγοθάς» στην Αθήνα.

Σήμερα και ως τις 18:00 το απόγευμα στην Αττική θα λειτουργήσουν μόνο τα καταστήματα τροφίμων και τα super market, τα βενζινάδικα, τα φαρμακεία και τα καταστήματα που πωλούν χιονοαλυσίδες, ενώ μετά τις 18:00 απαγορεύεται η παροχή υπηρεσιών από delivery και courier. 

Κριτική για το κλείσιμο της Εθνικής οδού

Τη λύση της πρόληψης ατυχημάτων ή άλλων έκτακτων καταστάσεων επέλεξε η κυβέρνηση και στο θέμα της εθνικής οδού, η οποία έκλεισε για αρκετές ώρες.

Η απάντηση στις αντιδράσεις ήταν η λέξη… «ασφάλεια».

Δεδομένου ωστόσο ότι η “Μπάρμπαρα” θα είναι και σήμερα εδώ, ο απολογισμός της διαχείρισης θα γίνει την επομένη της κακοκαιρίας.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε διαρκή ενημέρωση για τις δράσεις της κρατικής μηχανής και την πορεία της κακοκαιρίας, με σαφή εντολή να μη τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ψέματα για τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν για τον ΦΠΑ» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ
«Για να τον ενημερώσουμε, η οδηγία αυτή - 2022/542, - καλεί τη χώρα μας να εφαρμόσει μειωμένους - ή ακόμη και μηδενικούς - συντελεστές ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα και φάρμακα»
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
ΠΑΣΟΚ: Αμετανόητος ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Η χώρα δεν αντέχει άλλο πισωγύρισμα
«Οι πολίτες κουράστηκαν από τα ψέματα και την προπαγάνδα. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ζητούν συνέπεια, ασφάλεια, αξιοπιστία και εντιμότητα. Έννοιες που κακοποιήθηκαν βάναυσα από το σύστημα Μητσοτάκη»
Σημαία του ΠΑΣΟΚ
ΔΕΘ: Όλα τα μέτρα για την υγεία – Μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ χωρίς έξτρα χρηματοδότηση και 50 εκατ. ευρώ σε νέα φάρμακα
Οι αναφορές του πρωθυπουργού στο ρεκόρ χειρουργείων το 2025, στην ανακαίνιση των υποδομών του ΕΣΥ, στις ψηφιακές τομές, στο πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» και στην αξιολόγηση του ΕΣΥ – Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην υγεία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ 2