Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός – ‘Ελλειμμα 7,4% το 2011 – Αλλάζει ο ΦΠΑ

– Κατατέθηκε στην Βουλή σε usb stick
– Παπανδρέου: Δεν θα γίνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις το 2011
– Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ στον τουρισμό, μειώνεται όπως και στα φάρμακα
– Αναστολή πόθεν έσχες για 2 χρόνια στην Α κατοικία

Λίγο πριν τις 16.00 ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με κύριο θέμα τον προϋπολογισμό.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε από τις 11 το πρωί. Στις 13.30 η συνεδρίαση διακόπηκε προκειμένου να κατατεθεί στην Βουλή. Και φέτος η μορφή του ήταν σε usb stick προκειμένου να γίνει οικονομία στο χαρτί.

Τι προβλέπει

Κατ’αρχήν τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 7,4%.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κείμενο, βασικός στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ, από 9,4% φέτος. Το 2009, το έλλειμμα έφθασε το 15,4% ή 36,2 δισ. ευρώ. Φέτος, η μείωση θα ανέλθει σε ποσοστό 6% του ΑΕΠ (πάνω από 14 δισ. ευρώ), καθώς εκτιμάται ότι το έλλειμμα του 2010 θα κλείσει στο 9,4% του ΑΕΠ ή στα 22 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, «το 2010 επιτυγχάνεται μια μείωση του ελλείμματος 6 μονάδων του ΑΕΠ άνω των 14 δισ. ευρώ».

«Παρά την αναθεώρηση των στοιχείων και τη διεύρυνση του μεγέθους της Γενικής Κυβέρνησης η μείωση του ελλείμματος κατά 6 συνολικά ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη από τον αρχικό στόχο για μείωση κατά 5,5 μονάδες».

Πρόσθετα επιμέρους μέτρα 14 δισ. ευρώ

Η πρόσθετη δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται -σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα- θα καλυφθεί από διαρθρωτικά μέτρα και παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό των δαπανών και τη μείωση της σπατάλης σε τομείς όπως οι προμήθειες υγείας, η φαρμακευτική δαπάνη και οι ΔΕΚΟ, καθώς και από παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Τα πρόσθετα μέτρα (σε έσοδα και δαπάνες) θα είναι ύψους 6 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το ύψος της συνολικής προσαρμογής στα 14 δισ. ευρώ.

Αλλαγές στη φορολογία

Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά μέτρα, προβλέπεται η αύξηση των χαμηλών συντελεστών από 11% σε 13% και από 5,5% σε 6,5%, παράλληλα με τη μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% από 11% σήμερα για τα ξενοδοχεία και τα φάρμακα.

Παράλληλα, εξισώνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης (χωρίς να αναφέρεται πότε θα ξεκινήσει το συγκεκριμένο μέτρο), ενώ θα χορηγηθούν 400 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης.

Επίσης, το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδυτών θα παραμείνει αμετάβλητο στα επίπεδα του 2010, δηλαδή τα 8,5 δισ. ευρώ (ενώ προβλεπόταν μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ), ενώ μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής των αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20%.

Διαρθρωτικές αλλαγές

Στον προϋπολογισμό προαναγγέλλονται παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό, πέραν της αναφοράς για τις έως σήμερα κινήσεις, καθώς επισημαίνεται ότι η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης για τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2010 και για τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία έως το τέλος Μαρτίου 2011.

Στόχος είναι η συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ για το διάστημα 2009-2060, αντί για περίπου 12,5% του ΑΕΠ, που υπολογίζεται ότι θα ήταν με τα σημερινά δεδομένα.

Για την αγορά εργασίας, αναφέρεται ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν στη μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της αυτόματης επέκτασης των τομεακών συμφωνιών σε εκείνους που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις και στην τροποποίηση του πλαισίου διαιτησίας.

Για τα «κλειστά επαγγέλματα», μετά τις οδικές μεταφορές, θα ακολουθήσουν ειδικότητες και κλάδοι, όπως οι νομικοί, οι φαρμακοποιοί, οι συμβολαιογράφοι, οι αρχιτέκτονες, οι μηχανικοί, οι ορκωτοί λογιστές, κλπ, ενώ για την αγορά ενέργειας, επισημαίνεται ότι στόχος είναι η ουσιαστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ο εξορθολογισμός (αυξήσεις) στα τιμολόγια λιανικής, παράλληλα με έναν μηχανισμό προστασίας για τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού (κοινωνικό τιμολόγιο).

Επίσης, προβλέπει την αναστολή του πόθεν έσχες για 2 χρόνια στην πρώτη κατοικία.

“Τα μέτρα που παίρνουμε είναι μονόδρομος”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε οτι η αφετηρία μας άλλαξε με αφορμή την αναθεώρηση του ελλείμματος αφού ο δρόμος μας ήταν ναρκοθετημένος.

“Ανακαλύπτουμε συνέχεια αβελτηρίες της κυβέρνησης της ΝΔ. Ωστόσο, πρόσθεσε, μπορούμε να τα καταφέρουμε το 2011 χωρίς νεα φορολογικά βάρη ή περικοπές σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Κουτσούμπας: «Ο ένας χρόνος πανδημίας φανέρωσε ξανά τις τεράστιες αντιθέσεις και τα αγιάτρευτα αδιέξοδα της κοινωνίας που ζούμε»

Κουτσούμπας: «Ο ένας χρόνος πανδημίας φανέρωσε ξανά τις τεράστιες αντιθέσεις και τα αγιάτρευτα αδιέξοδα της κοινωνίας που ζούμε»

«Ο ένας χρόνος πανδημίας που έχει στοιχίσει ήδη τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και χιλιάδων στη χώρα μας, φανέρωσε ξανά τις τεράστιες ... Διαβάστε περισσότερα
Μητσοτάκης για ένα χρόνο κορονοϊού: Ο πόλεμος συνεχίζεται, η νίκη είναι πλέον ορατή

Μητσοτάκης για ένα χρόνο κορονοϊού: Ο πόλεμος συνεχίζεται, η νίκη είναι πλέον ορατή

Αισιόδοξο είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού. Ο κ. Μητσοτάκης με άρθρο του στην εφημερίδα ... Διαβάστε περισσότερα
Lockdown: Η δύσκολη «εξίσωση» της Αττικής καθυστερεί το άνοιγμα στο λιανεμπόριο

Lockdown: Η δύσκολη «εξίσωση» της Αττικής καθυστερεί το άνοιγμα στο λιανεμπόριο

Η αύξηση των κρουσμάτων, οι μεταλλάξεις και η «ασφυξία» στα νοσοκομεία κρατούν πίσω την άρση των μέτρων στην Αττική. Οι σκέψεις της κυβέρνησης και οι πιθανές ημερομηνίες ανοίγματος του λιανεμπορίου.
ΝΔ για επίθεση στο «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης»: Η Δημοκρατία δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται από κανέναν

ΝΔ για επίθεση στο «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης»: Η Δημοκρατία δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται από κανέναν

«Η επίθεση θρασύδειλων τραμπούκων στο Ίδρυμα “Κωνσταντίνος Μητσοτάκης” είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα τρομοκρατικών ενεργειών σε βάρος στόχων που σχετίζονται με τη Νέα Δημοκρατία», ... Διαβάστε περισσότερα
«Χοντραίνει» το θέμα στο δήμο Θεσσαλονίκης: Αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα των Ακριτίδου και Τσαβλή

«Χοντραίνει» το θέμα στο δήμο Θεσσαλονίκης: Αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα των Ακριτίδου και Τσαβλή

Με απόφαση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Στεργίου, αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα των Δήμητρας Ακριτίδου και Δρόσου Τσαβλή, καθώς και των ... Διαβάστε περισσότερα
Αγώνας δρόμου για να είναι έτοιμο το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού πριν το καλοκαίρι

Αγώνας δρόμου για να είναι έτοιμο το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού πριν το καλοκαίρι

Τα επιχειρήματα Μητσοτάκη στους «27»  για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού. Επιδίωξη να ταχύτερο… «welcome» της Ελλάδας στον τουρισμό. Το «ναι» των Ευρωπαίων, αγώνας δρόμου να είναι διαθέσιμα πριν από το καλοκαίρι.

Σχολιάστε