Πολιτική

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες

Θεσπίζεται η υποχρέωση ανάρτησης του συνόλου των εσόδων και των δαπανών που πραγματοποιούν οι συνδυασμοί.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων και έλεγχος αυτών, κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Με τις διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου ρυθμίζονται: α) εκ νέου τα θέματα σχετικά με τις εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, β) διάφορα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών.

Ειδικότερα και μεταξύ άλλων:

– Eπανακαθορίζονται, η έννοια των εσόδων περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών στα οποία περιλαμβάνονται εφεξής μόνο τα ποσά από εισφορές φυσικών προσώπων και ο τρόπος κατάθεσης και διακίνησης των εν λόγω εσόδων και δαπανών μέσω ειδικών τραπεζικών λογαριασμών.

– Επανακαθορίζεται η έννοια των εσόδων και δαπανών των υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών, περιφερειαρχών και δημοτικών συμβούλων και ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την διακίνηση και κατάθεση των ποσών αυτών σε ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

– Απαγορεύεται η απόληψη τραπεζικών δανείων με σκοπό τη χρηματοδότηση συνδυασμών και υποψηφίων

– Επανακαθορίζεται η χρηματική ποινή που επιβάλλεται στους παραβάτες των διατάξεων περί χρηματοδότησης συνδυασμών και υποψηφίων, η οποία κυμαίνεται εφεξής από 30.000 έως 100.000 ευρώ.

– Θεσπίζεται πρόστιμο ύψους 30.000 έως 100.000 ευρώ σε βάρος επικεφαλής των οικείων συνδυασμών καθώς και των υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών, Περιφερειαρχών και δημοτικών συμβούλων σε περίπτωση άμεσης χρηματοδότησης μέσω απόληψης τραπεζικών δανείων.

– Επανακαθορίζονται οι ποινές που επιβάλλονται σε περίπτωση παράβασης των ορίων χρηματοδότησης συνδυασμών και υποψήφιων ως εξής: α. Ο χρηματοδότης τιμωρείται με φυλάκιση έως ενός έτους και χρηματική ποινή από 20.000 ευρώ, μέχρι 50.000 ευρώ, β. με πρόστιμο μέχρι 50.000 ευρώ τιμωρούνται και οι υπεύθυνοι διαχειριστές των συνδυασμών και οι υποψήφιοι, οι οποίοι, αν και γνώριζαν, δεν εναντιώθηκαν με γραπτή δήλωσή τους για τη χρηματοδότηση.

– Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις απαγορεύσεις όσον αφορά στην μετάδοση εκπομπών και την εμφάνιση των επικεφαλής των συνδυασμών, των υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών, περιφερειαρχών και δημοτικών συμβούλων σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα κ.λ.π. Ενδεικτικά, εμφανίσεις στους προαναφερόμενους φορείς έναντι οικονομικού ανταλλάγματος για μεν τους υποψήφιους συνεπάγονται έκπτωση από το αιρετό αξίωμα για δε τους ιδιοκτήτες ή νόμιμους εκπροσώπους των φορέων συνιστούν ποινικό αδίκημα το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης ενός έτους τουλάχιστον.

– Θεσπίζεται η υποχρέωση ανάρτησης του συνόλου των εσόδων και των δαπανών που πραγματοποιούν οι συνδυασμοί και οι αντιπεριφερειάρχες και οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και δημοτικοί σύμβουλοι από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στην κεντρική βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές σε δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο των 10.000 κατοίκων. Για την μη τήρηση της υποχρέωσης αυτής προβλέπονται ποινές.

– Εφεξής, ο έλεγχος των δαπανών των συνδυασμών και των υποψηφίων καθώς και των εκλογικών παραβάσεων διενεργείται από Επιτροπή με πρόεδρο τον πρόεδρο του Διοικητικού Εφετείου της έδρας της Περιφέρειας (ή τον αρχαιότερο αν είναι δύο).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γιώργος Σιακαντάρης: Η βελόνα του ΠΑΣΟΚ έχει κολλήσει και όχι λόγω του Ανδρουλάκη – Δέχομαι προσωπικές επιθέσεις γι’ αυτά που λέω από το 2010
«Δέχομαι το 2026 προσωπικές επιθέσεις για απόψεις που έχω εκφράσει από τις αρχές της δεκαετίας του 2010» γράφει στην ανάρτησή του
Γιώργος Σιακαντάρης
Μαρία Καρυστιανού: Αν νομοθετηθεί ο όρος γυναικοκτονία θα είναι σαν να λέω ότι η γυναίκα ανήκει στις ευάλωτες ομάδες
«Ο όρος γυναικοκτονία τονίζει τη διάκριση μεταξύ των γυναικών και των ανδρών. Τοποθετεί τη γυναίκα στις ευάλωτες ομάδες, Δεν πιστεύω ότι η γυναίκα είναι αδύναμο φύλο», υποστήριξε η πρόεδρος της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία»
Μαρία Καρυστιανού
25
Μπαράζ περιοδειών κορυφαίων υπουργών και στελεχών της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα – «Εξόρμηση» για τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους
Τα «αναχώματα» στην Πελοπόννησο λόγω Σαμαρά, το τεστ του πρωθυπουργού για το ποιοι υπουργοί «ιδρώνουν τη φανέλα» και τα «γαλάζια» φροντιστήρια
Κυριάκος Μητσοτάκης 60
Ευρωπαϊκό μοντέλο και στις διατακτικές σίτισης, ζητά το ΠΑΣΟΚ
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι η μηνιαία παροχή σίτισης στην Ευρώπη αντιστοιχεί μεσοσταθμικά στο 20% του κατώτατου μισθού, ενώ στην Ελλάδα περιορίζεται στο 12%-13%, κατατάσσοντας τη χώρα στην τελευταία θέση
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Νέο επεισόδιο στην κόντρα Λατινοπούλου - Παϊτέρη: Η πρόεδρος της Φωνής Λογικής θυμήθηκε την ερώτηση του στον Τσακνή «αν είναι γύφτος»
Η κόντρα που ξεκίνησε από τηλεοπτικό πάνελ μεταφέρεται στα social media, με την πρόεδρο της Φωνής Λογικής να ανασύρει παλαιότερη συνέντευξη του τραγουδιστή
Παϊτέρης και Λατινοπούλου 6