Πολιτική

Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στα Ίμια! Απαντάμε στις τουρκικές προκλήσεις

«Δεν υπάρχει γκρίζα ζώνη, δεν διαπραγματευόμαστε για τα δικά μας χωρικά ύδατα και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να προστατεύσουμε τις ζωές όλων στη περιοχή της Καλύμνου», τόνισε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι «πράγματι οι Τούρκοι παρενοχλούν τα ελληνικά αλιευτικά σκάφη παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο» αλλά, όπως είπε, «αυτό δεν αρκεί για να κάνουν γκρίζα μια περιοχή».

Απαντώντας στον βουλευτή της ΔΗΣΥ Δημήτρη Κρεμαστινό, που είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τα όρια για τη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων και τις τουρκικές παρενοχλήσεις που δέχονται οι αλιείς της Καλύμνου μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στη περιοχή των Ιμίων.

«Κάθε φορά που τουρκικό σκάφος παρενοχλεί τους Έλληνες αλιείς παρακολουθείται και απομακρύνεται με θάρρος» τόνισε ο αν. υπουργός.

«Έρχονται οι Τούρκοι αλιείς με την προστασία του λιμενικού τους, ακόμα και σε απόσταση 2,5 μιλίων από τη Κάλυμνο, και με την κάλυψη των τουρκικών σκαφών διώχνουν από τη περιοχή τούς Έλληνες αλιείς. Δεν υπάρχει μέρα που τουρκικό σκάφος να μην είναι στα δικά μας ύδατα. Εμείς δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά να ζήσουμε ειρηνικά. Δεν μπορεί να λέμε “κάνουμε διαπραγμάτευση, συζητάμε, χωρίς να μπορούμε να πούμε ότι θα λύσουμε αυτά τα απλά θέματα”» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κρεμαστινός.

«Τα θέματα της εθνικής κυριαρχίας είναι δεδομένα και δεν διανοούμαστε να μπουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ή να τα συζητήσουμε. Όταν η Τουρκία εισέρχεται στα δικά μας ύδατα, είναι μια πράξη παράνομη, αποκρούεται, και αυτό που επιδιώκουμε είναι να αποκλιμακώσουμε την ένταση για να μην υπάρξει θερμό επεισόδιο. Αυτό πρέπει να καταλάβουμε και αυτή την έννοια έχει η συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερτογάν» αντέτεινε ο κ. Κατρούγκαλος.

Δεν κάνουμε διαπραγμάτευση για τα Ίμια αλλά για θέματα που είναι αμφισβητούμενα

Και πρόσθεσε: «Κανείς δεν κάνει διαπραγμάτευση για τα Ίμια, για τον θαλάσσιο χώρο μας, αλλά για θέματα που είναι αμφισβητούμενα. Δεν κάνουμε διαπραγμάτευση για θέματα που έχουν λυθεί με διεθνείς συμφωνίες, γιατί αυτά θα άγγιζαν τα όρια της εσχάτης προδοσίας. Η ελληνική κυβέρνηση αυτά που αποδέχεται για τη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων είναι αυτά που προκύπτουν από τη συνθήκη της Λωζάνης για όλα τα νησιά, μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας».

«Όταν λέμε διαπραγμάτευση, δεν εννοούμε υποχώρηση. Εννοούμε συζήτηση για ένα θέμα ζωής, για τους αλιείς που ζητάνε βοήθεια για να μπορούν να ψαρεύουν στην Κάλυμνο. Αυτό που λέω είναι, ο υπουργός Εξωτερικών που κάνει διαπραγμάτευση να το συζητήσει για να βοηθηθούν οι αλιείς της Καλύμνου και όχι να πετάμε στεφάνια στη θάλασσα των Ιμίων και να κάνουμε αγριάδες. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να συζητηθεί» σημείωσε ο κ. Κρεμαστινός για να εισπράξει την ανταπάντηση του κ. Κατρούγκαλου: «Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν παρενοχλήσεις στη περιοχή της Καλύμνου, τις οποίες οι κάτοικοι τις αντιμετωπίζουν ψύχραιμα.

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στη περιοχή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που μίλησε με τους κατοίκους και με τους αλιείς, τους διαβεβαίωσε ότι τόσο το Πολεμικό Ναυτικό, όσο και το Λιμενικό Σώμα θα είναι πάντα δίπλα τους. «Υπάρχει μια εθνική γραμμή που υπηρετείται σταθερά από όλες τις κυβερνήσεις. Μπορεί στο παρελθόν ως προς τους χειρισμούς να υπήρξαν προβλήματα στα Ίμια, όμως μη θέτετε θέματα κυριαρχίας μας» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αντώνης Σαμαράς για την υπόθεση Novartis: «Η Δικαιοσύνη πρέπει να φτάσει και στους ηθικούς αυτουργούς»
Μετά την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για φυλάκιση με αναστολή στους δύο πρώην προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επανέρχεται με αιχμηρή δήλωση
Ο Αντώνης Σαμαράς 1
«Δεν μπορούν να μετέχουν στο πρόγραμμα SAFE χώρες που απειλούν με πόλεμο μέλη της ΕΕ» - Η αιχμή Μητσοτάκη για την Τουρκία
Η επίσκεψη του Αντόνιο Κόστα στην Αθήνα εντάσσεται στο πλαίσιο της περιοδείας του σε όλες τις 27 πρωτεύουσες της ΕΕ, η οποία ολοκληρώνεται αυτήν την εβδομάδα
ΜΗΤΣΟΤΆΚΗΣ - ΚΌΣΤΑ
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
3
Ώρα αποφάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ για συμπόρευση με τη Νέα Αριστερά: Ο παράγοντας «Αλέξης Τσίπρας» και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς - τα οποία γνωρίζουν ότι δεν έχουν κανένα μέλλον σε ένα ενδεχόμενο κόμμα υπό τον Τσίπρα - επιδιώκουν να προχωρήσει το σενάριο της συγκατοίκησης
Σωκράτης Φάμελλος
Ο απόηχος της εμφάνισης Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ: Η μετεκλογική συνεργασία, η επιστροφή Τσίπρα και ο 13ος μισθός
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητούσε εκλογές γιατί, όπως είπε, είναι ανάγκη να υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές στο κράτος και να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές ανισότητες
Ο Νίκος Ανδρουλάκης