Πολιτική

Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει μείωση σε καμία από τις υφιστάμενες συντάξεις

«Κλείδωσε» η διαδικασία επεξεργασίας και συζήτηση του σχεδίου νόμου «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος - Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων» από την κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων ΕπιτροπώνΚοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών.

Σήμερα, το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί επί της Αρχής, αύριο Μεγάλη Τρίτη στις 10.30 το πρωί θα ξεκινήσει η ακρόαση των κοινωνικών φορέων.

Η τρίτη συνεδρίαση, επί των άρθρων του νομοσχεδίου αποφασίσθηκε να διεξαχθεί στις 11 το πρωί της Πέμπτης, 5 Μαΐου και την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 6 Μαΐου να γίνει η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, με τη σύνταξη της έκθεσης ώστε μετά να μπορεί να εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση το νομοσχέδιο. Τις ημέρες και τις συνεδριάσεις συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια, αρμόδια να αποφασίσει είναι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με την έναρξη της συνεδρίασης, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου επισημαίνοντας την εθνική σημασία που έχει αυτή η μεταρρύθμιση και πόσο έχει καθυστερήσει. Επεσήμανε πως η συζήτηση αυτή δεν θα πρέπει να επικεντρωθεί σε έναν επιμερισμό πολιτικών ευθυνών για την κατάσταση που κληρονομήσαμε στο ασφαλιστικό μας σύστημα, παρ’ όλο που για εμάς θα ήταν μια προνομιακή τέτοια συζήτηση, γιατί κληρονομήσαμε ένα ανορθολογικό σύστημα χωρίς να αντιμετωπίζει τις ανισότητες… Αναφερόμενος στο κούρεμα των ταμείων από το PSI, είπε πως όσο καλά θωρακισμένο και εάν ήταν το σύστημα αυτό δεν θα άντεχε.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως στόχος της κυβερνητικής προτάσεως είναι να είναι προσανατολισμένο στο μέλλον και να διαμορφώνει ένα το σύστημα που ταιριάζει στις επόμενες γενιές. Αντιμετωπίζει το πρόβλημε με δομικό και διαρθρωτικό τρόπο και αντιμετωπίζει την αμβλυσνση κοινωνικών ανισοτήτων και την προστασία των κοινωνικών ομάδων. Η μεταρρύθμιση αυτή, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, ενσωματώσει εκείνες τις πλευρές του τρίτου μνημονίου που έχει ψηφιστεί από όλα τα κόμματα εκτός από εκείνα που είναι αντίθετα. Η κατάργηση του ΕΚΑΣ, ανέφερε αντισταθμίζεται με ισοδύναμα που έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Το νέο σύστημα παρέχει κάλυψη των οικονομικά αδύνατων και της μεσαίας τάξης.

Ανέφερε πως ακόμα και να μην ήταν η μνημονιακή δέσμευση- υποχρέωση για προσαρμογή του 1% στις συνταξιοδοτικές δαπάνες, αυτή θα ήταν αναγκαία γιατί το έλλειμμα αυτό που υπάρχει σήμερα είναι μια ωρολογιακή βόμβα που απειλεί το σύστημα …

Αναφερόμενος στις εισφορές των αγροτών είπε πως προβλέψαμε να είναι στο 70% επί του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Για την εθνική σύνταξη, είπε, πως είναι διαφορετική από το να υπήρχε η βασική σύνταξη. Εμείς καθιερώνουμε ένα σύστημα που έχει ως βασικό χαρακτηριστικό ότι δεν χρηματοδοτείτε από τις εισφορές αλλά από την φορολογία για να είναι αναδιανεμητική και εγγύηση. Είναι μια αφετηρία σε αυτό που θέλει και ο Συνταγματικός νομοθέτης που επιτάσσει να υπάρχει μια ελάχιστη πρόβλεψη των πολιτών από την ακραία φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, με το νέο σύστημα, ανέφερε πως το ποσό της αναπλήρωσης ενός μισθωτού που έχει 750 ευρώ είναι 98%, ενώ για ένα άλλο με 1000 ευρώ μισθό μηνιαίο – που είναι η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων- το ποσό αναπλήρωσης είναι στο 85% Και τόνισε πως θεωρούμε ότι η πρότασή μας αυτή εξασφαλίζει κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία.

Για, δε, τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο υπουργός είπε πως έχουμε προβλέχει μεγάλες μεταβατικές περιόδους και προβλέψεις για την εφαρμογή του νέου συστήματος. Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι για τους υφιστάμενους συνταξιούχους δεν υπάρχει μείωση σε καμία κύρια σύνταξη, ενώ είπε πως υπάρχει μια αναπροσαρμογή για τις επικουρικές συντάξεις που όμως αφορά λιγότερο από 10% των συνταξιούχων. Αντίθετα εάν εφαρμόζαμε την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα είχαμε μειώσεις 26%.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ερωτηθείς από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, «εάν υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με τα προτεινόμενα», απάντησε πως όλες οι προβλέψεις έχουν βασιστεί σε προβολές της Αναλογιστικής Αρχής και της παραδοχές της διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων. Την επόμενη εβδομάδα, με την παραλαβή της αξιολόγηση του συστήματος από αυτή την διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων θα σας την δώσουμε για να υπάρχει και επιστημονική τεκμηρίωση της βιωσιμότητας του νέου συστήματος.

Ο υπουργός έκλεισε την ομιλία του μιλώντας για «αλλαγή σελίδας» που η εθνική αντιπροσωπεία θα πρέπει να ανταποκριθεί.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης για Ζωή Κωνσταντοπούλου: Απαίσια ύπαρξη, είναι ό,τι πιο τοξικό και κακό έχει περάσει από τη Βουλή
«Μίσος, τοξικότητα, συνωμοσιολογία, προς όλους όσους δεν την προσκυνούν» - «Σήμερα κατηγόρησε την κα Λιάνα Κανέλη ότι έκανε "καριέρα" επί Χούντας ενώ ήταν 13 ετών»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης
5
Ζωή «ποδήλατο»: Καβγάδες Κωνσταντοπούλου με Κανέλλη, Γεροβασίλη και Άδωνι στη Βουλή - «Θέλετε ένα κράτος με βασιλιά τον Μητσοτάκη και βασιλοπούλα την Ντόρα Μπακογιάννη»
Εκτός από την σύγκρουση με την Λιάνα Κανέλλη η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε και στην αντιπρόεδρο της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη
Ζωή Κωνσταντοπούλου
26
Ζωή Κωνσταντοπούλου – Λιάνα Κανέλλη: Άγρια κόντρα στη Βουλή – «Επί Χούντας έκανε καριέρα», «το 1967 ήμουν 13 ετών ουαί ουαί ουαί»
«Δεν επιτρέπω σε καμία κυρία Κανέλλη να θέτει σε αμφισβήτηση την δικιά μου πορεία» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, με τη βουλευτή του ΚΚΕ να απαντάει πως «κανείς δεν μπορεί να συκοφαντήσει την κυρία Κωνσταντοπούλου παραπάνω από ότι η ίδια τον εαυτό της»
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Λιάνα Κανέλλη μετά το φραστικό επεισόδιο στη Βουλή
20
ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνειδητή επιλογή συγκάλυψης η μη άμεση κλήτευση Ξυλούρη και Σεμερτζίδου
«Η άμεση κατάθεσή τους είναι απαραίτητη τόσο για την αποκάλυψη της αλήθειας όσο και για τη διασφάλιση ότι η επιτροπή δεν θα στερηθεί κρίσιμα στοιχεία που θα φωτίσουν το σύστημα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ»
Συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Κυριάκος Μητσοτάκης για παρελάσεις: Οι πολίτες χθες γύρισαν την πλάτη στην τοξικότητα και τη μιζέρια που διακινούν ορισμένοι
Στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, τονίζοντας πως «είναι ειλημμένη απόφαση να μπει τέλος στην ανομία»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο 150
Παύλος Μαρινάκης: Όχι τσιγαράκι και κιθάρα στον Άγνωστο Στρατιώτη, κάποιοι επένδυσαν στην προβοκάτσια και στο μπάχαλο
«Ο κόσμος κατάλαβε πως η επαναστατική γυμναστική των προηγούμενων χρόνων πήγε την Ελλάδα πίσω» ανέφερε προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις Μητσοτάκη - Δένδια βρίσκονται στο καλύτερο σημείο»
Παύλος Μαρινάκης