Πολιτική

Κοινό μέτωπο Μακρόν – Μητσοτάκη: Ζητούν καθυστέρηση στην αποπληρωμή του χρέους της περιόδου Covid και νέα ευρωομόλογα

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι η Ευρώπη δανείστηκε την περίοδο της πανδημίας και δεν έχει νόημα να επιστρέψει τα χρήματα γρήγορα, χαρακτηρίζοντας αυτή την επιλογή λανθασμένη
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκαν υπέρ της παράτασης στην αποπληρωμή του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και ζήτησαν περισσότερα κοινά ευρωπαϊκά δάνεια για να χρηματοδοτηθούν βασικές επενδύσεις.

Οι συζήτηση αυτές, έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, που εκτός από την ενίσχυση της φιλίας και συνεργασίας της Γαλλίας με την Ελλάδα, μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησαν και οικονομικές ελαφρύνσεις από την Ευρώπη, μετά την πανδημία Covid που προκάλεσε πολλά οικονομικά ζητήματα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι η Ευρώπη δανείστηκε την περίοδο της πανδημίας και δεν έχει νόημα να επιστρέψει τα χρήματα γρήγορα, χαρακτηρίζοντας αυτή την επιλογή λανθασμένη. Πρότεινε είτε να παραταθεί η αποπληρωμή του χρέους είτε να εκδοθεί νέο κοινό ευρωπαϊκό χρέος, αναφέρει το Politico.

«Δανειστήκαμε την περίοδο της Covid. Σήμερα κάποιοι μας λένε ότι πρέπει να αποπληρώσουμε γρήγορα. Είναι ηλίθιο», είπε από την Αθήνα και πρότεινε «ας παρατείνουμε αυτό το χρέος ή ας προχωρήσουμε σε νέα έκδοση χρέους».

Επίσης, τόνισε την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν περισσότερα ευρωπαϊκά κεφάλαια για επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η άμυνα, το διάστημα και η τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να ενισχυθεί η θέση της Ευρώπης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είπε ότι δεν έχει λογική να ξεκινήσει τώρα η αποπληρωμή του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς αυτό θα μειώσει τα διαθέσιμα χρήματα για τα επόμενα χρόνια. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει ισχυρή ζήτηση για ευρωπαϊκά ομόλογα, κάτι που μπορεί να ενδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τι νόημα έχει αυτή τη στιγμή να αποπληρώσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, μειώνοντας έτσι τον προϋπολογισμό για τα επόμενα έξι χρόνια, όταν δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε και όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ευρωπαϊκά ομόλογα που θα μας κάνουν και πιο ισχυρούς ως Ευρωπαϊκή Ένωση;»

Οι δύο ηγέτες, που εκπροσωπούν χώρες τις ΕΕ με μεγάλο χρέος, αναμένεται να υποστηρίξουν αυτές τις θέσεις στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2028 – 2034.

Παράλληλα, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν το ενδεχόμενο παράτασης του χρέους σε συνάντηση στην Κύπρο, ωστόσο κάποιες χώρες διαφωνούν έντονα, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία.

Ο Μακρόν εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία, λέγοντας ότι η Ευρώπη θέλει να παραμείνει ανταγωνιστική. «Σήμερα πολλοί θα σου πουν “καμία περίπτωση”,» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Όμως είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε, γιατί η Ευρώπη θέλει να παραμείνει στον ανταγωνισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Το Politico, αναφέρθηκε και στη συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας που όπως τονίζει την ενίσχυσαν υπογράφοντας εννέα συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και μια σημαντική αμυντική συμφωνία με ρήτρα αμοιβαίας στήριξης.

Τέλος, η MBDA υπέγραψε νέα συμφωνία για τη συνέχιση της υποστήριξης των πυραύλων Mica που χρησιμοποιεί ο ελληνικός στρατός.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τετ α τετ Γεραπετρίτη – Φιντάν στη Σόφια με φόντο τη «Γαλάζια Πατρίδα»: «Μονομερείς ενέργειες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα»
Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, τις περιφερειακές εξελίξεις και την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Τούρκο ομόλογό του, στη Σόφια (Πηγή φωτογραφίας: Χ 7
Ανδρουλάκης κατά κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση: «Όχι σε φθηνούς τακτικισμούς»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί τη διαδικασία για προεκλογικούς λόγους και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα συναινέσει σε αυξημένες πλειοψηφίες
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ
Φάμελλος για Συνταγματική Αναθεώρηση: Δεν θα συμβάλουμε στη διαμόρφωση πλειοψηφίας, έχετε ναρκοθετήσει τις συναινέσεις
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε στήριξη σε άρθρα που απαιτούν 180 ψήφους, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι μετατρέπει τη διαδικασία σε προεκλογικό εργαλείο και ότι «καταπατά» συστηματικά το Σύνταγμα
Σωκράτης Φάμελλος, ΣΥΡΙΖΑ
Κουτσούμπας στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση: «Το παίζετε Φουρτουνάκηδες και Βροντάκηδες ενόψει εκλογών»
Ο γ.γ. του ΚΚΕ «βλέπει» πρόωρες κάλπες τον Οκτώβριο και εξαπέλυσε επίθεση σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, βάζοντας στο στόχαστρο Καρυστιανού - Κωνσταντοπούλου
Δημήτρης Κουτσούμπας, ΚΚΕ
Αχτσιόγλου: Δεν αποκλείω να κερδίσει ο Τσίπρας τον Μητσοτάκη, θέλω να είμαι βουλευτής
Η πρώην βουλευτής της Νέας Αριστεράς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικής συμπόρευσης με το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, μιλώντας για ανάγκη συγκρότησης ισχυρού πόλου απέναντι στη Νέα Δημοκρατία
Τσίπρας και Αχτσιόγλου
15
Τελεσίγραφο Πολάκη σε Φάμελλο: «Φέρε συμφωνία με τον Τσίπρα σε 10 ημέρες, αλλιώς θα υπάρξουν εξελίξεις»
Ο βουλευτής Χανίων αμφισβητεί ανοιχτά τη στρατηγική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά άμεση διαπραγμάτευση με την ΕΛΑΣ και προειδοποιεί ότι η σημερινή κατάσταση στο κόμμα «δεν μπορεί να συνεχιστεί»
Παύλος Πολάκης
17
Με Βορίδη, Μπακογιάννη και Κωνσταντοπούλου η Επιτροπή της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση - Αυτά είναι τα 42 μέλη της - Live η συζήτηση
Οι 23 βουλευτές είναι από τη ΝΔ, πέντε από το ΠΑΣΟΚ, τέσσερις από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από το ΚΚΕ, δύο από την Ελληνική Λύση, ένας από τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας και τρεις από τους ανεξάρτητους βουλευτές
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα της Βουλής