Πολιτική

Κοντονής: Έτσι θα γίνουν οι φυλακές καλύτερα σωφρονιστικά καταστήματα [vid]

Την ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των πολιτιστικών δράσεων σε όλα τα καταστήματα κράτησης στη χώρα, επαναβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής κατά την επίσκεψη του στο Κατάστημα Κράτησης Υψίστης Ασφαλείας Χανίων.

Θα ενδυναμωθεί ο ρόλος των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, η δυνατότητα απόκτησης επαγγελματικών και τεχνικών γνώσεων, καθώς και οι δράσεις που γίνονται σε συνεργασία με πολιτιστικούς κρατικούς φορείς όπως η Λυρική Σκηνή, το Κρατικό Θέατρο, διότι προσφέρουν στους κρατούμενους μία άλλη οπτική την οποία έχουν ανάγκη, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής κατά την επίσκεψη του στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων Υψίστης Ασφαλείας, όπου βρέθηκε το μεσημέρι για να επιδώσει τα πιστοποιητικά Επαγγελματικής Κατάρτισης στη Μαγειρική πρόγραμμα το οποίο παρακολούθησαν με επιτυχία 22 κρατούμενοι, με στόχο να έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμα μετά το πέρας της κράτησης τους.

Το πρόγραμμα διοργανώθηκε από τον ΟΑΕΔ και τη Διεύθυνση Αντι-εγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης και υλοποιήθηκε από το ΚΕΚ ΟΑΕΔ Λαμίας.

Ο υπουργός ανέφερε ότι πολλές από τις δραστηριότητες και τις δράσεις που αναπτύσσονται εντός των φυλακών, αρκετοί κρατούμενοι δεν τις είχαν γνωρίσει ποτέ. «Δεν είχαν δει για παράδειγμα ποτέ θέατρο, επομένως όλες αυτές οι δράσεις είναι το νέο πρότυπο το οποίο θέλουμε να περάσουμε για τη λειτουργία των καταστημάτων κράτησης. Με αυτά τα μέσα οι φυλακές θα γίνουν σωφρονιστικά καταστήματα».

Για τη γενικότερη κατάσταση στις φυλακές σε όλη τη χώρα ο υπουργός μίλησε με αισιοδοξία λέγοντας μεταξύ άλλων πως αυτή έχει βελτιωθεί σημαντικά. «Υπάρχουν κάποια προβλήματα ακόμη στον Κορυδαλλό εξ αιτίας της μεγάλης σώρευσης κρατουμένων όμως και εκεί γίνεται μία ριζική αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας του. Στα περισσότερα καταστήματα λειτουργούν σχήματα και μονάδες που δίνουν έναν αέρα και μία άλλη δυνατότητα. Ακόμη και οι κρατούμενοι τα υποδέχονται με ιδιαίτερη ζέση, δίνοντας σε εμάς κουράγιο για να συνεχίσουμε».

Για τη σημερινή κατάσταση στις φυλακές καθώς και για όλες τις δράσεις που υπάρχουν η κυβέρνηση έχει επαινεθεί από τους διεθνείς οργανισμούς ανέφερε ο κ. Κοντονής. «Οι υποθέσεις που φτάνουν πλέον στο δικαστήριο δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι ελάχιστες έως μηδενικές δεδομένου ότι για το 2018 δεν υπάρχει καμία υπόθεση, που για εμάς θεωρείται επίτευγμα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μία καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα το 2013 – 2014 στο σκεπτικό της απόφασης διαλαμβάνονται όλα τα θετικά τα οποία έχουν συντελεστεί στις Ελληνικές Φυλακές. Θεωρώ ότι αυτό είναι το μέτρο των προσπαθειών μας».

Ο υπουργός κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τη διεύθυνση και στελέχη του καταστήματος στο οποίο κρατούνται 345 κρατούμενοι σε συνθήκες υψίστης ασφαλείας, ζήτησε όλα τα θέματα να φτάνουν άμεσα στο γραφείο του ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στη επίλυση τους, γεγονός που θα διευκολύνει και υπηρεσιακά τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους κυρίως όμως θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, που όπως επανέλαβε πολλές φορές, είναι άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, zarpanews

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 απαιτεί τροποποίηση του νόμου», λέει η Αθήνα μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Οι κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν δύο προβλέψεις στην αμερικανική νομοθεσία που απαγορεύουν την πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία
F-35 των ΗΠΑ
Το plan b της κυβέρνησης για τους αγρότες με πρόστιμα – Σκέψεις για απάντηση με συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «παράνομες πράξεις» από τους αγρότες με την κατάληψη των δρόμων και συμπλήρωσε «υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του νόμου με μια σειρά διατάξεων
Τρακτέρ
33
Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες: Η προειδοποίηση για άμεσο τερματισμό των μπλόκων και οι αιχμές περί «τραμπούκων»
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προσέλθουν σε διάλογο αγρότες που εκπροσωπούν όλα τα μπλόκα και ιδανικά εκπρόσωποι συνολικά του αγροτικού κόσμου
Κυριάκος Μητσοτάκης 27
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο για να μη σπάσει το μέτωπο
«Αντιστροφή της πραγματικότητας ότι τους δρόμους κλείνει η Τροχαία» - «Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο των αιτημάτων τους, πόσο μάλλον όταν αρνούνται να προσέλθουν σε έναν διάλογο»
Κυριάκος Μητσοτάκης
331
Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα ασφαλώς αναγνωρίζει το διεθνές ποινικό δικαστήριο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσει τη χώρα να καταστραφεί
«Το tweet μου για την Eurovision ανέδειξε την αριστερή υποκρισία» είπε ο υπουργός Υγείας για τις αναρτήσεις του για τη Διεθνή Αμνηστία και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης
Ο Άδωνις Γεωργιαδης 21