Πολιτική

Κόντρα Σταθάκη – Μεϊμαράκη στη Βουλή: “Εμείς, εσείς” και… Έλληνα, πλήρωνε!

Στις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων απέδωσε την ευθύνη για τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Ο κ. Σταθάκης είπε, ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν επιβεβλημένη λόγω της ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος από την 1η Ιανουαρίου του 2016.
“Παραλάβαμε ανοικτό το δεύτερο μνημόνιο το οποίο δεν είχατε κλείσει και κατηγορείτε εμάς ότι δεν το κλείσαμε” ανέφερε ο κ. Σταθάκης και αναρωτήθηκε: “Γιατί αλήθεια δεν το κλείσατε, δεν είχατε χρόνο;”
Αναφερόμενος στο δεύτερο μνημόνιο, ο υπουργός Οικονομίας είπε, ότι προέβλεπε όπως και το μεσοπρόθεσμο από το 2015 έως το 2018, την καταβολή 48 δισ. ευρώ ως τοκοχρεολύσια πρωτογενή πλεονάσματα στο 4,5% του ΑΠΕ και ρυθμό ανάπτυξης 3% με 3,5%.

“Η κυβέρνησή μας, πέτυχε να θέσει το θέμα της αναδιάρθρωσης των 48 δισ. ευρώ σε 30ετή δανεισμό και της βιωσιμότητας του χρέους και μετά το 2022” είπε ο κ. Σταθάκης, και πρόσθεσε ότι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τέθηκε κυρίως λόγω της ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος από τον Ιανουάριο του 2016 και της ένταξης των συστημικών τραπεζών σε αυτή.
Ο υπουργός Οικονομίας, σημείωσε ότι, το θέμα των “κόκκινων” δανείων καθιστούσαν την κατάσταση των τραπεζών προβληματική και πρόσθεσε ότι, παρά τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποίησεις, οι τράπεζες δεν προχώρησαν σε καμιά ενέργεια αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων τα οποία στο τέλος του 2014, είχαν φθάσει στο 14 39,9%, ενώ μόνο στο 2014 αυξήθηκαν κατά εννέα μονάδες.

Σχολιάζοντας ο κ. Σταθάκης, τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, ότι το δημοψήφισμα και οι εκλογές που ακολούθησαν οδήγησαν σε φυγή καταθέσεων, έκανε λόγο για καταστροφολογία, ενώ αναρωτήθηκε “από πότε οι εκλογές φέρνουν οικονομική καταστροφή”. Ανέφερε μάλιστα ότι τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου που δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αποσύρθηκαν από τις τράπεζες 18 με 19 δισ. ευρώ από καταθέσεις.
“Υπογράψαμε συμφωνία τον Αύγουστο πριν να πάμε στις εκλογές και ο ελληνικός λαός μας επέλεξε για να τον ψηφίσουμε”, είπε ο υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έως τα Χριστούγεννα, θα προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση και θα προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων “τα οποία αποβλέπουν σε μια ισχυρή μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας το 2016”.
Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε, ότι ο τρόπος χειρισμού των επιπτώσεων των capital controls από την κυβέρνηση, ελαχιστοποίησε τις συνέπειες και επέτρεψε ώστε οι εκτιμήσεις για την ύφεση το 2015 να είναι στο 1,3% πολύ χαμηλότερη από τις προβλέψεις της ΕΚΤ το καλοκαίρι.

Αναφερόμενος τέλος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο σημείωσε ότι για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται παράλληλα και ταυτόχρονα η αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων, κάτι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις για τη διοίκηση του εποπτικού ελέγχου ανέφερε ότι η ανακεφαλαιοποίηση, χωρίς πρόβλεψη για αλλαγή διοικήσεων, συνιστά ελληνική πρωτοτυπία και πρόσθεσε ότι, η πρόβλεψη για τη μετατροπή των μετοχών του δημοσίου σε κοινές μετοχές, διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου ενώ παράλληλα δεν αποτρέπει τις επενδύσεις.
 
Απάντηση Βαγγέλη Μεϊμαράκη
 
“Όταν εμείς κάναμε ανακεφαλαιοποίησεις των τραπεζών εσείς δεν τις ψηφίζατε” είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομίας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης που τον διαδέχθηκε στο βήμα.
“Εμείς δεν είμαστε το ίδιο, τις ψηφίζουμε γιατί δεν θέλουμε να χάσουν τις καταθέσεις τους οι Έλληνες πολίτες” είπε και επανέλαβε ότι η κυβερνητική πολιτική ήταν εκείνη που οδήγησε στην ανάγκη της ανακεφαλαιοποίησης.
 
“Πράγματι οι εκλογές δεν δημιουργούν αναστάτωση” είπε σχολιάζοντας την σχετική αναφορά του κ. Σταθάκη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, και πρόσθεσε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση η αναστάτωση προήλθε από το γεγονός ότι το κόμμα το οποίο ερχόταν στην εξουσία δεν αναγνώριζε τις υποχρεώσεις της χώρας.
Ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε εν συνεχεία ότι στις πρόσφατες εκλογές οι πολίτες ψήφισαν χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενο της συμφωνίας που είχε υπογράψει η κυβέρνηση.
“Φέρατε τη συμφωνία σε μια μέρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος… Δεν συζητήθηκε” τόνισε.
 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Γκρίνια» στην κυβέρνηση για τα ΕΛΤΑ παρά την παραίτηση Γρηγόρη Σκλήκα: Το σχέδιο εθελούσιας εξόδου για τους υπαλλήλους
Από σήμερα, η πολιτική διαχείριση της υπόθεσης περνά στα χέρια του υπουργού Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, στον οποίο πέφτει και ο «κλήρος» και του κατευνασμού των βουλευτών της ΝΔ
ΕΛΤΑ 14
Ο Ζόραν Μαμντάνι έγραψε ιστορία ως ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της Νέας Υόρκης - Η κόντρα με τον Ντόναλντ Τραμπ και το μήνυμα μετά την νίκη του
«Η ελπίδα νίκησε την τυραννία», ανέφερε στον λόγο του - Ο 34χρονος κέρδισε πάνω από το 50,4% των ψήφων - Πέρα από πρώτος μουσουλμάνος και πρώτος Νοτιοασιάτης, έγινε και ο νεότερος δήμαρχος της τελευταίας εκατονταετίας
Ζόραν Μαμντάνι
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
31
Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Οι πρώτες ελληνικές ημέρες της νέας πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα – Το αφιέρωμα του φιλοτραμπικού «Breitbart»
Στο ίδιο άρθρο, το φιλοτραμπικό ΜΜΕ επισημαίνει ότι η Γκιλφόιλ αναμένεται να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να παραστεί σε υπουργικές συναντήσεις που διοργανώνει το «Atlantic Council» στην Αθήνα
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Kimberly Guilfoyle
Μαρινάκης: Ευχάριστο ανάγνωσμα το βιβλίο του Τσίπρα – Μιλάμε για την «Ιθάκη» αλλά μην ξεχνάμε το ταξίδι και το αχρείαστο μνημόνιο
«Θα μας επιτρέψετε την πολιτική να την κάνουμε με πολιτικό διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα και όχι αντιπαρατιθέμενοι με συγγραφείς» είπε μεταξύ άλλων
Παύλος Μαρινάκης
8
«Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους Έλληνες συμμάχους μας», είπε η Κίμπερλι Γκιλφόιλ - Η ανάρτηση για τη συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Τασούλα
«Θα είμαι υπερήφανη εκπρόσωπος του Προέδρου Τραμπ, σθεναρή υπερασπίστρια των αμερικανικών συμφερόντων και ακλόνητη φίλη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού»
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ υπέβαλε τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα