Site icon NewsIT
16:50 | 08.02.15

Συμβιβασμός και συμφωνία ή σύγκρουση; Οι προγραμματικές δηλώσεις που κρίνουν πολλά – Τι δίνει ο Τσίπρας, τι ζητούν οι Ευρωπαίοι – Το σχέδιο Γιούνκερ

Newsit Newsroom

- Αν δεν ζητήσετε παράταση του Μνημονίου, οδεύουμε προς σύγκρουση το τελεσίγραφο των Βρυξελλών στην κυβέρνηση - Το Μαξίμου επιμένει ότι δεν θα ζητήσει παράταση - Ευρωπαίος ηγέτης σε Τσίπρα: Πρόσεξε τι θα πεις γιατί θα σε ακούνε πολλοί - "11 και 12 Φεβρουαρίου η τελευταία σας ευκαιρία, από τις 13 τα πράγματα θα αγριέψουν!" δηλώνουν κοινοτικές πηγές - Σχέδιο 4 σημείων από τον Γιούνκερ, το απορρίπτει η Αθήνα - Στις 19:00 η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό

Δεν μετρά πια αντίστροφα μόνο ο χρόνος για την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα αλλά και για να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της.

Οι πιέσεις, όσο οι ώρες και οι μέρες περνούν, γίνονται όλο και πιο ασφυκτικές, με τα τελεσίγραφα να έχουν τον… πρώτο λόγο. Ο πρωθυπουργός, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου όπου «κλείδωσαν» όσα θα πεί, διεμήνυσε πως όσα θα εξαγγείλει στη Βουλή θα ισχύουν και ενόψει Eurogroup και Συνόδου Κορυφής.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιμηκύνει το πρόγραμμά της, το οποίο “έσπασε” σε δυο μέρη, με το πρώτο να υλοποιείται μέχρι τον Ιούνιο και το δεύτερο σε βάθος 3,5 ετών.
Για τον Ιούνιο μετατίθεται η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σταδιακά θα φτάσει και το αφορολόγητο στις 12.000€. Άμεσα, αντίθετα, θα γίνει η επαναπρόσληψη των 3.800 απολυμένων του Δημοσίου, μια εξαγγελία χωρίς δημοσιονομικό κόστος, όπως και η δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ, η δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν και η επιδότηση ενοικίου σε όσους επίσης αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

Αυτά όμως λίγο ενδιαφέρουν τους δανειστές. Εκείνοι περιμένουν ν’ ακούσουν από τον Αλέξη Τσίπρα συγκεκριμένα πράγματα που δεν θα θίγουν τις… κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει.

“Πρόσεξε πολύ τι θα πεις την Κυριακή στις προγραμματικές σου δηλώσεις. Πρόσεξε, γιατί θα σε ακούνε πολλοί!” άκουσε, την περασμένη εβδομάδα, σε κάποια από τις πολλές τηλεφωνικές του επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες ή κοινοτικούς αξιωματούχους ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι Ευρωπαίοι περιμένουν να δουν, λέγεται, αν ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί ή να συγκρουστεί. “Αν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Ευρώπη, τότε θα πρέπει να την περιγράψει σαφώς στις προγραμματικές δηλώσεις”, είπαν στο Βήμα της Κυριακής κοινοτικές πηγές.
Διεμήνυσαν επίσης πως τα όσα θα πει ο πρωθυπουργός, δεν θα πρέπει να περιγράψουν τις δικές του επιδιώξεις αλλά το πλαίσιο των δεσμεύσεων που προτίθεται να αναλάβει για να κλείσει μια ενδιάμεση συμφωνία πριν από τις 28 Φεβρουαρίου όταν λήγει το Μνημόνιο.

Στο πλαίσιο των πιέσεων έρχεται και η έκτακτη σύγκληση του Eurogroup, μια μέρα αφού η νέα κυβέρνηση θα έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και μια μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

“Η Ελλάδα θα έχει μια τελευταία ευκαιρία για συμφωνία στις 11 και στις 12 Φεβρουαρίου. Από τις 13, αν δεν υπάρχει συμφωνία ή έστω εκκίνηση διαπραγματεύσεων για συμφωνία, τα πράγματα θα αγριέψουν και θα ξυπνήσουν οι δαίμονες”, τονίζουν κοινοτικές πηγές στο Βήμα.

Σύμφωνα με το Βήμα υπάρχει κι ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων, το οποίο έχει παρουσιαστεί στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Είναι οι «κόκκινες γραμμές» των Ευρωπαίων, με τις οποίες όμως δεν συμφωνεί η Αθήνα.

Προβλέπει:
1. Συμφωνία για την ολοκλήρωση του προγράμματος που τελειώνει στις 28 Φεβρουαρίου, παρατείνοντάς το κατά 4 μήνες, χωρίς την υποχρέωση λήψης μέτρων. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει αίτημα παράτασης από την ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της Τετάρτης
2. Στη νέα ενδιάμεση συμφωνία θα περιλαμβάνονται όλες οι μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, εκτός από ορισμένες που θα μπορούσαν να μετατεθούν για την οριστική συμφωνία που θα καταρτιστεί μέχρι τον Ιούνιο και μετά την οριστική λήξη του Μνημονίου
3. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα για αύξηση των δημοσίων εσόδων και πλήρη κοστολόγηση των ελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει. Θα πρέπει επίσης να πείσει ότι η μεταρρυθμίσεις θα γίνουν
4. Η ενδιάμεση συμφωνία αλλά και εκείνη μετά τον Ιούνιο θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται και να αξιολογούνται από εντεταλμένους συμβούλους των δανειστών έστω κι αν αυτό δεν γίνεται με τον τρόπο που το έκανε η τρόικα μέχρι σήμερα.

«Ζητήστε παράταση»

Από πλευράς Κομισιόν διαμηνύεται ότι “η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας”. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει από την Αθήνα να κάνει πρώτα τις απαραίτητες κινήσεις και στη συνέχεια οι εταίροι θα διανύσουν κι αυτοί την απόσταση που τους αναλογεί.

Μέσω του Eurogroup έχει κληθεί η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει εξάμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει η τελική αξιολόγησή του και η διαπραγμάτευση για την επόμενη μέρα. Η Αθήνα όμως μιλάει για ένα πρόγραμμα «γέφυρα» και συμφωνία για τη νέα σχέση χωρίς σύνδεση με το υφιστάμενο πρόγραμμα.

Στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι εάν ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις ανακοινώσει την άμεση υλοποίηση εξαγγελιών που έκαναν τις τελευταίες μέρες υπουργοί και οι οποίες έχουν μεγάλο κόστος, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, γιατί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός είναι εκ των πραγμάτων «κόκκινη γραμμή» για τους δανειστές. Αντίθετα, οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν θα αντιδράσουν αρνητικά στη λήψη λελογισμένων μέτρων στήριξης των πλέον ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Ο επίσημος «λογαριασμός» των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα γίνει την Τετάρτη το βράδυ στην έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup, ενώ την επόμενη μέρα ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.

Το ελληνικό ζήτημα είναι στην ατζέντα και της Συνόδου Κορυφής, ενώ στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία στην τακτική συνεδρίαση του Εurogroup στις 16 Φεβρουαρίου.

Πηγή: Το Βήμα, Deutsche Welle

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version