Πολιτική

Ξέσπασμα ΠτΔ για τη Συνθήκη της Λωζάνης και την αδιαφορία της Ευρώπης

Κάλεσμα προς τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες αναφορικά με την κατάσταση στην Κύπρο αλλά και σε σχέση με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του, μετά την τελετή υποδοχής των λειψάνων των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών στην Κύπρο που επέβαιναν στο ΝΟRATLAS, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία πρέπει να τηρείται στο ακέραιο γιατί πρόκειται περί αναποσπάστου τμήματος του Διεθνούς Δικαίου, δεν καθορίζει μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, καθορίζει και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί κατά το ίδιο το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα σύνορα των κρατών-μελών όπως ορίζονται κυριάρχως από αυτά» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τραύμα βαρύτατο για τη διεθνή κοινότητα το να ανέχεται να παραβιάζονται απροκάλυπτα αποφάσεις του κορυφαίου οργανισμού της, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και να παρατηρεί αδιάφορη αυτό το πλήγμα εναντίον του πυρήνα του Διεθνούς Δικαίου.

Επισήμανε, επίσης, ότι είναι πλήγμα και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία να ανέχεται σε έδαφος κράτους-μέλους της -άρα σε Ευρωπαϊκό έδαφος- στρατεύματα κατοχής, να ανέχεται την ύπαρξη εγγυήσεων. Αυτό σημαίνει ότι πάσχει η ίδια η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, και είναι χρέος της Ευρώπης όχι μόνο απέναντι στην Κύπρο, αλλά απέναντι στην ίδια την Ευρωπαϊκή ιδέα, απέναντι στους ίδιους τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος, τόνισε ότι τιμώντας την ιερή μνήμη των προκείμενων ηρωικών νεκρών εμείς οι Έλληνες, Κύπριοι και Ελλαδίτες, Ελλαδίτες και Κύπριοι, δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος, χωρίς παραχωρήσεις, χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς υπαναχωρήσεις, για να ξαναβρεί η μαρτυρική Κύπρος την εδαφική της ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία της μέσα από μια λύση που σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, αλλά σέβεται επίσης στο ακέραιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο αφού η Κύπρος είναι πλήρως και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης.

Και δεσμευόμαστε ότι αυτή η λύση σε καμία περίπτωση δεν είναι συμβατή με ίχνος στρατού κατοχής όπως και με οιαδήποτε έννοια αναχρονιστικών εγγυήσεων υποτέλειας.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αυτή την υπόσχεση θα τη φέρουμε σε πέρας ενωμένοι, όλοι, χωρίς την παραμικρή πολιτική διαφορά να εμποδίζει την εκπλήρωση ενός τέτοιου χρέους. Γιατί, όπως σημείωσε, εμείς οι Έλληνες ξέρουμε πάντα ότι τα μεγάλα και σημαντικά μπορούμε να τα επιτύχουμε μόνο ενωμένοι, και θα τα πετύχουμε ενωμένοι γιατί αυτό είναι το χρέος μας και για το χθες και για το σήμερα και για το αύριο.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φιλοξένησε τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Λυκ Φρίντεν στην Τήνο – Δείτε φωτογραφίες
«Η φιλία μεταξύ εθνών και ηγετών είναι τόσο σημαντική σε αυτούς τους απαιτητικούς γεωπολιτικούς καιρούς», έγραψε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου στην ανάρτησή του
Κυριάκος Μητσοτάκης / Λυκ Φρίντεν 22
Απόστολος Βεσυρόπουλος: Σήμερα η κηδεία του στην Ημαθία – Η επιθυμία της οικογένειάς του για ενίσχυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων
«Αυτό θα ήθελε και ο αγαπημένος μας Απόστολος που σε όλη του τη διαδρομή στάθηκε δίπλα σε αυτούς που είχαν ανάγκη και χρειάζονταν βοήθεια», ανέφερε η οικογένεια του
Απόστολος Βεσυρόπουλος