Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ελευθερία της συνδεσιμότητας ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων είναι αδιαπραγμάτευτη

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη στη Διάσκεψη για τα έργα και τις επενδύσεις Συνδεσιμότητας στη Μεσόγειο, εκδήλωση που οργάνωσε στη Νίκαια της Γαλλίας ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σε παρέμβασή του τη Δευτέρα (09.06.2025) στη Διάσκεψη με οικοδεσπότη τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι διασυνδέσεις, ηλεκτρικές και ψηφιακές, είναι οι αρτηρίες των σύγχρονων οικονομιών.

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο έργα:

Στον GREGY Interconnector -την ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ευρώπη μέσω Ελλάδας- και στον Great Sea Interconnector (GSI) -την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ-, τον οποίο χαρακτήρισε ζωτικό κρίκο στην αλυσίδα της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Τα έργα αυτά, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, είναι σημαντικά για τη συνδεσιμότητα, είναι όμως και στρατηγικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση για έναν επιπλέον λόγο, τόνισε: ότι εμπλέκονται ευρωπαϊκές εταιρείες στην ανάπτυξή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ελευθερία της συνδεσιμότητας ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων είναι αδιαπραγμάτευτη.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας στον Οικονομικό Διάδρομο IMEC, που θα συνδέει την Ινδία και τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη και επανέλαβε την επιδίωξη της Ελλάδας να συνεργαστεί με τις χώρες που συμμετέχουν στο εμβληματικό αυτό εγχείρημα, ως φυσική πύλη προς την Ευρώπη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για τους τελικούς μπάσκετ Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Να κερδίσει ο καλύτερος, να αφήσουμε οριστικά πίσω τον κακό μας εαυτό
«Για εμάς είναι αυτονόητη η εφαρμογή του νόμου σε κάθε περίπτωση παράβασης εντός και εκτός γηπέδου» επισημαίνει στην κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 11