Τις άριστες σχέσεις Αθήνας – Λευκωσίας και τη στενή τους συνεργασία σε μια σειρά θεμάτων επιβεβαίωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Τετάρτης (12.11.25).
«Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην επικαιροποίηση των τεχνικών παραμέτρων του έργου διασύνδεσης των δύο χωρών, ώστε να ενισχυθεί και με την είσοδο νέων, ισχυρών επενδυτών, κάτι που είναι προς όφελος όλων μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο σχήμα 3+1, λέγοντας ότι είναι πράξεις σημαντικές για τη σημαντική σταθερότητα στην περιοχή μας.
Στο πλαίσιο της τρίτης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Κύπρου, ο πρωθυπουργός και ο Κύπριος πρόεδρος επανέλαβαν το στόχο της κοινής ατζέντας σε εύρος ζητημάτων ενώ επί τάπητος τέθηκε ο συντονισμός για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Μετά τη συνάντηση τους και τη διακυβερνητική συνάντηση, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης, προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις.
«Με μεγάλη χαρά η Αθήνα φιλοξενεί τον πρόεδρο της Κύπρου. Είναι μια διακρατική συνεργασία που σχεδιάσαμε μαζί και ήταν ιδέα του αγαπητού Νίκου για τον διαρκή συντονισμό μας. Και την κοινή μας πορεία σε όλα τα διεθνή μέτωπα. Ζητήματα καθημερινότητας όπως το 112, το ψηφιακό φροντιστήριο η αμοιβαία αναγνώριση πτυχίων ΑΕΙ και έχουμε συμφωνήσει να διευρύνουμε τα πεδία συνεργασίας σε πολλούς άλλους τομείς, μεταφορές πολιτική προστασία, στέγη, ψηφιακό μετασχηματισμό όπου διαπιστώνω ότι πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα μεταλαμπαδεύτηκαν στην Κύπρο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Καλύτερη συνεργασία στην πολιτική προστασία και στα θέματα της λειψυδρίας. Στην παιδεία δίνουμε έμφαση στα ζητήματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης για άμεσες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης. Στην υγεία αποδώσαμε ιδιαίτερη σημασία στις προληπτικές εξετάσεις. Και στον τομέα της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης ενιαίου μετώπου για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στην ανατολική Μεσόγειο. Αποδίδω ιδιαίτερη σημασία στο συντονιστικό κέντρο αεροπυρόσβεσης και είναι σημαντικό να ενισχύσουμε ευρωπαϊκές υποδομές και η Κύπρος να τις χρησιμοποιεί άμεσα», υπογράμμισε.
«Για την κυπριακή προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο συζητήσαμε ζητήματα όπως η προστασία από τον εθισμό των ανηλίκων στο διαδίκτυο αλλά και η τεχνητή νοημοσύνη. Επίσης συζητήσαμε τα θέματα διεύρυνσης της ΕΕ και εκφράζω την ικανοποίησή μου και η Ελλάδα θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στα θέματα Σένγκεν σε 19 χώρες. Για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ είμαι σίγουρος ότι θα απασχολήσει έντονα την κυπριακή προεδρία και δεν θα είναι εύκολη διαπραγμάτευση. Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν προσηλωμένες στην ειρηνική συνεργασία με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας σε μια συγκυρία αβεβαιότητας οι δυο χώρες μας παραμένουν πυλώνες σταθερότητας και αξιοπιστίας και αποτυπώθηκε πρόσφατα με τις πολύ σημαντικές συμφωνίες αμερικανικών εταιρειών που συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια όλης της Ευρώπης και έχουμε εθνικό πρόσημο γιατί εμείς ακολουθούμε την Κύπρο στο επίπεδο των γεωτρήσεων», επισήμανε και συνέχισε:
«Θέλουμε την πράσινη μετάβαση και να είμαστε πρωταγωνιστές στην αξιοποίηση των ΑΠΕ αλλά θα ήταν σφάλμα αν δεν αξιοποιούσαμε τους δικούς μας όπως έχει ήδη κάνει η Κύπρος. Όλες αυτές οι εξελίξεις καταδεικνύουν την σημαντική στρατηγική συνεργασία όπως και το 3+1 που ενεργοποιήθηκε και πάλι. Αυτές είναι συμπράξεις ζωτικής σημασίας για την διαμόρφωση του γεωπολιτικού και ενεργειακού χάρτη της επόμενης δεκαετίας».
«Αυτά τα δεδομένα καθιστούν ακόμα πιο βαρύνουσα την σημασία των έργων διασυνδεσιμότητας που προωθούμε. Είναι έργα που έχουν ένα ευρύτερο γεωπολιτικό αποτύπωμα και γι’ αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην επικαιροποίηση των οικονομοτεχνικών παραμέτρων των έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης για να μπορεί να ενισχυθεί και με την είσοδο νέων ισχυρών επενδυτών που θα είναι προ όφελος όλων μας», σημείωσε.
«Θα είμαστε επίσης παρόντες και στο μέλλον να συνεισφέρουμε στην εφαρμογή της συμφωνίας για την Γάζα στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Βασικό ζήτημα παραμένει το Κυπριακό και οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες για την επανένωση του νησιού. Εργαστήκαμε για να επανέλθει στην ατζέντα μετά από μια περίοδο αδράνειας», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η στρατηγική συνεργασία μας είναι αδιάλειπτη
«Εκφράζω την μεγάλη ικανοποίησή μου για την εξέλιξη αυτού του θεσμού που ενισχύει την στρατηγική μας συνεργασία. Οι δεσμοί μας είναι αδελφικοί και μοιραζόμαστε κοινές ρίζες και αξίες. Η στρατηγική συνεργασία είναι αδιάλειπτη απέναντι σε προκλήσεις στην περιοχή μας. Σε αυτό το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον Ελλάδα και Κύπρος βαδίζουν συντονισμένα. Κοινός μας στόχος είναι η λήψη ουσιωδών δράσεων και η υλοποίηση έργων μα από το οικονομικό όφελος. Συμφωνήσαμε για την επικαιροποίηση των οικονομοτεχνικών παραμέτρων για έργα μεγάλης σημασίας όπως αυτό της διασυνδεσιμότητας», τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την πρόοδο που έχει γίνει και να καταγράψουμε την πρόοδο της συνεργασίας σε πολλά πεδία. Ιδιαίτερα σημαντικοί τέσσερις τομείς: Το περιβάλλον και η αντιμετώπιση της λειψυδρίας, της πολιτικής προστασίας, η προστασία των ανηλίκων από τον ψηφιακό εθισμό και συνεχίζουμε να ευθυγραμμίζουμε τις δράσεις και τις πολιτικές μας για την εξωτερική πολιτική με την πλήρη ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του Σένγκεν», σημείωσε.
«Κύπρος και Ελλάδα αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι μαζί πετυχαίνουμε πολλά περισσότερα. Ύψιστη αναγκαιότητα ο τερματισμός της κατοχής της Κύπρου. Η Ελλάδα παραμένει ο πιο ανιδιοτελής σύμμαχος και εταίρος μας», κατέληξε ο Κύπριος πρόεδρος.
Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες
«Και πάλι, καλώς ήρθες. Η 3η Διακυβερνητική μας. Να σε συγχαρώ και πάλι για την εξαιρετική πρωτοβουλία την οποία είχες αναλάβει και νομίζω ότι ήδη αποδίδει πολύ σημαντικούς καρπούς ως προς τον καλύτερο συντονισμό των κυβερνήσεων μας, πέραν της στενότατης επικοινωνίας την οποία έχουμε και της τακτικότατης προσωπικής επαφής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσορίζοντας τον Νίκο Χριστοδουλίδη στην Αθήνα.
«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να συντονίζουμε καλύτερα και το κυβερνητικό μας έργο, ειδικά ενόψει της πολύ σημαντικής στιγμής για την Κύπρο, που είναι η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2026. Οπότε θα έχουμε πολύ σημαντικά πράγματα να συζητήσουμε και σήμερα και χαιρόμαστε που υποδεχόμαστε για ακόμα μία φορά μία τόσο πολυπληθή εκπροσώπηση, υπό τη δική σου ηγεσία, του κυπριακού υπουργικού συμβουλίου», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε: «Αγαπητέ Κυριάκο, έχουμε πετύχει, πρωτίστως λόγω της άριστης συνεργασίας που έχουμε σε προσωπικό επίπεδο, να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας πέραν των αυστηρά εθνικών θεμάτων, σε όλα αυτά τα θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών μας. Εκφράζοντας την κυπριακή πλευρά θέλω να αναφέρω δημόσια ότι έχουμε μάθει πάρα πολλά από σημαντικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης και θέλω να σε ευχαριστήσω δημόσια για το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η συνεργασία. Αξιοποιούμε τεχνογνωσία που αξιοποιείται εδώ στην Ελλάδα».
Και συνέχισε: «Πέραν αυτών, η συνάντησή μας λαμβάνει χώρα και 50 ημέρες πριν από την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια προεδρία που θα εργαστούμε από τη μία για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα αυτά που συζητάμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά την ίδια στιγμή -και εδώ θεωρώ ότι Κύπρος και Ελλάδα, Ελλάδα και Κύπρος έχουμε να διαδραματίσουμε έναν πολύ σημαντικό ρόλο- να ενισχύσουμε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Αλλά την ίδια στιγμή, με δικές μας πρωτοβουλίες, όπως απέδειξε και η πολύ πετυχημένη -και θέλω να σας συγχαρώ δημόσια- συνάντηση των τριών Υπουργών Ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα εδώ, με την παρουσία και των Ηνωμένων Πολιτειών, να βρούμε σημεία σύγκλισης στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με πρωτοβουλίες δικές μας, με πρωτοβουλίες της Κύπρου και της Ελλάδας. Προσβλέπω στη συζήτηση όλων αυτών των θεμάτων και για ακόμη μία φορά σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία».
Διακυβερνητική σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου
Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών υπήρξε διακυβερνητική σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου.
Ξεχωριστή συνάντηση είχε στο υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο.
