weather-icon °C AΘΗΝΑ

Live: Εκρηκτική και… μαραθώνια η συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών!

Live: Εκρηκτική και… μαραθώνια η συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών!
Φωτογραφία από το κανάλι της Βουλής

Κατ΄εξαίρεση και μετά από απαίτηση κομμάτων της αντιπολίτευσης μεταδίδεται ζωντανά η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Η συνεδρίαση κατά πολλούς χαρακτηρίζεται ιστορική. Η επιτροπή, σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη (22/01/2019) θα εξετάσει την Συμφωνία των Πρεσπών, πριν αυτή πάει στην ολομέλεια. Η συνεδρίαση θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για την συμφωνία αυτή καθεαυτή, αλλά και για την σύνθεση που θα έχει. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, αντικατέστησε τον Κώστα Κατσίκη με τον εαυτό του.

Επίσης, μετά από κλήρωση που έγινε στην επιτροπή ορίστηκαν ως μέλη δυο ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πρόκειται για τον Σπύρο Δανέλλη και τον Γιώργο Μαυρωτά. Στην κλήρωση είχε μπει και ο Γρηγόρης Ψαριανός ο οποίος σήμερα μετά τον Γιώργο Αμυρά, δήλωσε την ανεξαρτητοποίησή του από το Ποτάμι.

Σε αυτό στάθηκε ο Πάνος Καμμένος όταν ανέβηκε στο βήμα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την διαδικασία, παρόλο που σύμφωνα με τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ δεν υπάρχουν λόγοι… αμφισβήτησής της.

Η συνεδρίαση άρχισε με ένταση αφού τον λόγο ζήτησε επίμονα ο Πάνος Καμμένος λέγοντας ότι η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη. Είπε ακόμα ότι η διαδικασία δεν ακολουθήθηκε όπως έπρεπε.

Την ίδια ώρα ο Ηλίας Κασιδιάρης από την Χρυσή Αυγή, ζήτησε να δοθεί ο λόγος με βάση την δύναμη της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας. Όταν τελικά πήρε τον λόγο, μιλούσε για αρκετή ώρα και όταν το προεδρείο του ζήτησε να ολοκληρώσει για να προχωρήσει η διαδικασία, εκείνος μιλούσε ακατάπαυστα για κάποια λεπτά αγνοώντας τις συστάσεις και ενώ επικαλείτο το… Σύνταγμα.

Ακολούθησαν κι άλλοι ομιλητές, ενώ στην συνέχεια το… σόου του Ηλία Κασιδιάρη συνεχίστηκε με κραυγές και φωνές. Την ίδια ώρα και ο Πάνος Καμμένος συμμετείχε στον… διαγωνισμό κραυγών με αποτέλεσμα το προεδρείο να διακόπτει την συνεδρίαση για λίγο ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα…

Δείτε ζωντανά την συνεδρίαση της Επιτροπής για την Συμφωνία των Πρεσπών

Η… επιμονή του Καμμένου

Στην ένσταση αντισυνταγματικότητας επέμεινε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ο οποίος ανέβηκε στο βήμα της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας και αναπτύσσοντας το σκεπτικό του, είπε:

-δεν υπάρχει απόφαση της Διάσκεψης Προέδρων για τον τρόπο ορισμού των ανεξάρτητων βουλευτών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας,

-δεν υπάρχει γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής με την υπογραφή δύο καθηγητών,

-δεν επισυνάπτονται τα κείμενα της ρηματικής διακοίνωσης, των αλλαγών του Συντάγματος κ.λπ.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανέγνωσε δήλωση του καθηγητή συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι απαράδεκτη «γιατί αποτελεί παραχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος, η οποία εξυπηρετεί κυριαρχικά και γεωπολιτικά συμφέροντα μόνο ξένων κρατών, ενώ αντίστοιχα βλάπτει ουσιαστικά τα συμφέροντα της Ελληνικής Πολιτείας. Γιατί απειλεί και μειώνει καίρια: την ασφάλεια της εδαφικής κυριαρχίας. Γιατί αμφισβητεί σοβαρά την εθνική, την ιστορική και την πολιτισμική ταυτότητα της Ελλάδας».

Θυμίζουμε ότι ο κ. Καμμένος αντικατέστησε τον κ. Κατσίκη με τον… εαυτό του στην Επιτροπή. Ο κ. Καμμένος μετέχει στη συνεδρίαση σε αντικατάσταση του Κωνσταντίνου Κατσίκη, σε εφαρμογή του άρθρου 35 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι «1. Tα μέλη των διαρκών επιτρoπών πoυ παραιτoύνται από αυτές αντικαθίστανται από άλλoυς βoυλευτές της ίδιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας. 2. Tα μέλη των διαρκών επιτρoπών πoυ απoυσιάζoυν ή κωλύoνται για oπoιoνδήπoτε λόγo να ασκήσoυν τα καθήκoντά τoυς αναπληρώνoνται από άλλoυς βoυλευτές της ίδιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας. 3. Tις αντικαταστάσεις και τις αναπληρώσεις των μελών των διαρκών επιτρoπών ενεργεί o πρόεδρoς της Boυλής με απoφάσεις πoυ εκδίδει ύστερα από πρόταση τoυ πρoέδρoυ της oικείας Koινoβoυλευτικής Oμάδας ή τoυ εξoυσιoδoτημένoυ αναπληρωτή τoυ».

Μια συνεδρίαση ιστορική για την Συμφωνία των Πρεσπών

Συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κωνσταντίνος Δουζίνας, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, δεσμεύτηκε ότι θα διαφυλάξει την ουδετερότητα του θεσμικού του ρόλου. Προειδοποίησε όμως ότι ως πρόεδρος δεν θα επιτρέψει εκτροπή σε προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις. «Απαιτείται ήρεμη και νηφάλια συζήτηση. Μόνο με επιχειρήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις και όχι με κραυγές», είπε ο κ. Δουζίνας.

«Είναι μια ιστορική συνεδρίαση επί μιας Συμφωνίας που δεσμεύει τη χώρα. Πρέπει να δοθεί κάθε δυνατότητα στην πλήρη διερεύνηση του θέματος και να μην θεωρηθεί ότι οποιοσδήποτε βουλευτής προσέρχεται στην αίθουσα με προειλημμένη απόφαση», είπε ο Νίκος Δένδιας και ζήτησε να δοθεί το σύνολο του Συντάγματος της γείτονος χώρας προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες τροποποιήσεις έχουν επέλθει. Ο κ. Δένδιας ζήτησε και την επιστολή που είχε απευθύνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διότι «στο κείμενο αυτό θρυλείται πως περιλαμβάνονται γεγονότα που πρέπει να γίνουν γνωστά στη Βουλή». Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ακόμη ότι επειδή ο κ. Κοτζιάς είναι εκείνος που διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία, πρέπει να παραστεί στην Επιτροπή για ενημέρωση. Ο κ. Δένδιας ανέφερε επίσης ότι το Σύνταγμα της γείτονος θα αλλάξει αφού ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό «συνιστά παράβαση του κειμένου της συμφωνίας των Πρεσπών και άρα η παρουσία του Κοτζιά είναι απολύτως απαραίτητη».

Το προεδρείο της Βουλής θα τα μεταφέρει αρμοδίως, απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Δουζίνας.

Όλη η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Δύο ημέρες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής ‘Αμυνας και δύο ημέρες στην Ολομέλεια θα διαρκέσει η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Η Συμφωνία των Πρεσπών θα συζητηθεί σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη και την Πέμπτη, με συνεδριάσεις που θα ανοίγουν στις 10:00 το πρωί και θα κλείνουν στις 02:00 τα ξημερώματα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

#TAGS MM