Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Μάνος Ελευθερίου: Θρήνος στον πολιτικό κόσμο για τον χαμό του

Μάνος Ελευθερίου: Θρήνος στον πολιτικό κόσμο για τον χαμό του

Σε πένθος έχει βυθιστεί ο πολιτικός κόσμος από τον θάνατο του Μάνου Ελευθερίου. Ο σπουδαίος Μάνος Ελευθερίου πέθανε τα ξημερώματα της Κυριακής (22.07.2018) σε ηλικία 80 ετών μετά από ανακοπή καρδιάς.

Ο Μάνος Ελευθερίου υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές, στιχουργούς και πεζογράφους που γνώρισε ποτέ η χώρα, ένας άνθρωπος του πνεύματος που έγραψε τη δική του ξεχωριστή ιστορία στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Ο πολιτικός κόσμος, σύσσωμος, εκφράζει τη θλίψη του για το χαμό ενός σπουδαίου ανθρώπου.

Νίκος Βούτσης: Η χώρα θρηνεί

Τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Μάνου Ελευθερίου και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του, εκφράζει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Σήμερα η χώρα θρηνεί μια σπουδαία προσωπικότητα, τον Μάνο Ελευθερίου. Ένας σπουδαίος ποιητής, πεζογράφος και στιχουργός, ένα πνεύμα ανήσυχο και οξυδερκές μέχρι το τέλος, έφυγε αφήνοντας το αποτύπωμα του στις καρδιές όλων μας και μια τεράστια παρακαταθήκη μέσα από τις ποιητικές του συλλογές, τα πεζογραφήματά αλλά και τους στίχους του» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Βουλής.

Λυδία Κονιόρδου: Εμβληματική και πολυσχιδής προσωπικότητα

Ο Μάνος Ελευθερίου, ευγενής και πνευματώδης, με τον ευθύβολο λόγο του, το χιούμορ και το πνεύμα του, την αμεσότητα και την ειλικρίνειά του, εξέφρασε την αλήθεια μιας ολόκληρης εποχής, τονίζει στο συλλυπητήριο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. «Ο τόπος μας θα τον τραγουδάει πάντα», καταλήγει.

«Ποιητής, πεζογράφος, στιχουργός και αρθρογράφος, διανοούμενος, καλλιτέχνης με δημόσιο λόγο και παρουσία, ο Μάνος Ελευθερίου υπήρξε εμβληματική και πολυσχιδής προσωπικότητα, η οποία σφράγησε μια σειρά από τομείς του νέου ελληνικού πολιτισμού. Ευγενής και πνευματώδης, με τον ευθύβολο λόγο του, το χιούμορ και το πνεύμα του, την αμεσότητα και την ειλικρίνειά του, ο Μάνος Ελευθερίου εξέφρασε την αλήθεια μιας ολόκληρης εποχής. Μέσα από τους στίχους του συμπύκνωσε «τα λόγια και τα χρόνια» μιας μεταβατικής περιόδου για τη χώρα. Τα, περισσότερα από 400, τραγούδια του που έχουν μοιραστεί στα χείλη όλων μας, αποτελούν τη μεγάλη παρακαταθήκη του εκτενούς έργου του. Τα «Μαλαματένια λόγια» του μας βοήθησαν να εκφράσουμε μέσα από το τραγούδι τις πιο προσωπικές μας στιγμές: τη λύπη μας και τη χαρά μας, τη συνάντηση  με τον διπλανό μας και τη μοναξιά μας. Οι στίχοι του Ελευθερίου τραγούδησαν τη μοναχικότητα, το αστικό τοπίο μιας κοινωνίας που αλλάζει από τη Δικτατορία προς τη μεταπολίτευση, τους άδειους δρόμους και τις στριμωγμένες πόλεις, τα τοπία και τους ανθρώπους τους.

Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του. Ο τόπος μας θα τον τραγουδάει για πάντα».

ΝΔ – Όλγα Κεφαλογιάννη: “Το έργο που αφήνει πίσω του θα τον θυμίζει για πάντα”

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη, εξέφρασε τα συλλυπητήρια της ΝΔ για τον θάνατο του στην οικογένεια και τους οικείους του.

«Ο Μάνος Ελευθερίου υπήρξε σπουδαίος ποιητής, λογοτέχνης, στιχουργός και συγγραφέας, όπως και ενεργός πολίτης με ευαισθησίες και σημαντική κοινωνική δράση. Η απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό είναι μεγάλη αλλά το έργο που αφήνει πίσω του θα τον θυμίζει για πάντα. Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια» τόνισε στην ανακοίνωση της.

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιητής με κάθε έννοια του όρου

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Μάνου Ελευθερίου. Ποιητής με κάθε έννοια του όρου, αριστοτέχνης των λέξεων σε κάθε μορφή του λόγου, στο έργο του η ποίηση συναντούσε τον κοινωνικό εαυτό της, γινόταν τραγούδι στα χείλη των πολλών, κυρίως εκείνων που τ’ άδικο το ζούνε μέσα από την κούνια τους. Σε καιρούς όπως οι δικοί μας, όταν η τέχνη είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ, ο Μάνος Ελευθερίου θα παραμένει παρών. Το πολυσχιδές έργο του θα μας συντροφεύει. Θερμά συλλυπητήρια στους  οικείους του», αναφέρει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

ΚΙΝΑΛ – Φώφη Γεννηματά: “Το τρένο φεύγει στις οχτώ…”

Το Κίνημα Αλλαγής αποχαιρέτησε τον Μάνο Ελευθερίου με μία λιτή αλλά συγκινητική δήλωση της Φώφης Γεννηματά.

“Το τρένο φεύγει στις οχτώ…. Το Κίνημα Αλλαγής αποχαιρετά τον Μάνο Ελευθερίου. Το μεγάλο λογοτέχνη, τον ποιητή, τον δημοκράτη. Άνθρωπος του πνεύματος είδε τους στίχους του να γίνονται τραγούδια από όλους τους κορυφαίους συνθέτες και να φτάνουν στα χείλη όλων των Ελλήνων. Τραγουδήθηκαν και θα τραγουδιούνται. Το έργο του είναι μεγάλο, τίμησε τον πολιτισμό και την Ελλάδα”επισημαίνεται.

Ποτάμι: Αδιόρατη η προσφορά του, δεν χωράει σε λέξεις

Και το Ποτάμι αποχαιρέτησε τον Μάνο Ελευθερίου με μία ανακοίνωση εκθειάζοντας το σπουδαίο έργο του που αφήνει πίσω. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι “ο Μάνος Ελευθερίου για όσους δεν τον ήξεραν από κοντά ήταν πολλά, πάρα πολλά: στίχοι- χιλιάδες- ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, ραδιόφωνο, μια γλυκιά και σεμνή παρουσία. Όσοι είχαν την τύχη να τον έχουν γνωρίσει από κοντά το επιβεβαιώνουν.

Οι υπόλοιποι, όσοι τον γνωρίζαμε από τα τραγούδια που έγραψε, από τα βιβλία του, από το ραδιόφωνο, γίναμε δέκτες και της σοφίας του. Ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του 60, ο Μάνος Ελευθερίου δεν σταμάτησε ποτέ να διαμορφώνει το ηχόχρωμα και την ποιητική της σύγχρονης Ελλάδας. Με τον δικό του σεμνό αλλά επιδραστικό τρόπο, χωρίς εκζήτηση, πάντα δεμένος στην παράδοση από την οποία δεν έπαψε ποτέ να αντλεί.

Μια παράδοση που την κουβαλούσε από τα νεανικά του χρόνια στη Σύρο και που δεν έπαψε ποτέ να ανανεώνει. Δεν είναι εύκολο να χωρέσει η προσφορά του σε λέξεις, ίσως γιατί είναι αδιόρατη: δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς για έναν άνθρωπο που με τα γραπτά του και τους στίχους του σε έκανε να νιώθεις οικείος του. Θα μας λείψει για πολλά, ίσως περισσότερο για αυτό. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του”.

ΚΚΕ: “Ξημερώματα Κυριακής η ποίηση και το τραγούδι ορφάνεψαν”

Το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για τον χαμό του Μάνου Ελευθερίου τονίζοντας ότι πλέον περνάει στην αιωνιότητα.

“Ξημερώματα Κυριακής η ποίηση και το τραγούδι ορφάνεψαν. Ο Μάνος Ελευθερίου περνάει στην αιωνιότητα. Υπήρξε ένας πολυγραφότατος ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος. Στο έργο του αποτυπώνεται η ιστορία του τόπου. Οι στίχοι του ζυμώθηκαν μαζί με το χτυποκάρδι του απλού ανθρώπου για τον έρωτα, την αγωνία της βιοπάλης και τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, εκεί που οι συνθήκες μετατρέπουν τον εργάτη, τον φοιτητή σε ήρωα και εντέλει σε Άνθρωπο.

Θα σε θυμόμαστε στους σταθμούς περιμένοντας το τρένο στις οκτώ, όσο θα ζούμε το άδικο από την κούνια μας, όσο η μια γενιά αφήνει μαλαματένια λόγια για την επόμενη.

Το ΚΚΕ σε αποχαιρετά και εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στους οικείους σου” υπογραμμίζει το ΚΚΕ στην ανακοίνωση του.

ΔΗΜΑΡ – Λοβέρδος: “Με τιμή και συγκίνηση αποχαιρετούμε τον Δάσκαλο Μάνο Ελευθερίου”

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος εξέδωσε ανακοίνωση για το θάνατο του Μάνου Ελευθερίου.

“Ο Μάνος Ελευθερίου έγραφε για  όσους «με τους αθάνατους είχαν λογαριασμούς». Χωρίς ίσως να είχε επίγνωση πως η τελευτή του έκανε τον ίδιο αθάνατο στη συλλογική μνήμη διαδοχικών γενεών.

Με τιμή και συγκίνηση αποχαιρετούμε τον Δάσκαλο Μάνο Ελευθερίου, ευπατρίδη της Τέχνης και της ζωής, αγωνιστή της Δημοκρατίας και φανατικό αντίπαλο της ανελευθερίας, από όπου αυτή και αν προέρχεται” αναφέρεται σε αυτή.

Καμίνης: “Μάνο, σε ευχαριστούμε”

Άνθρωποι με έργο σαν αυτό που αφήνει πίσω του ο Μάνος Ελευθερίου δεν πεθαίνουν, υπογραμμίζει στο συλλυπητήριο μήνυμα του για τον θάνατο του Μάνου Ελευθερίου ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

«Θα διαβάζονται και θα τραγουδιούνται πάντα», προσθέτει γιατί «η δύναμη των λέξεων και των συναισθημάτων που αναδύεται από το έργο του Μάνου Ελευθερίου, δίνει ξεχωριστή υπόσταση στις μεγάλες έννοιες και ιδέες που σε όλη τη ζωή του, με πίστη, πρέσβευε».

«Σήμερα, όμως, αποχαιρετούμε και έναν πολύτιμο συνεργάτη»,τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων, «Έναν άνθρωπο που, για 22 χρόνια και έως την τελευταία ώρα, τίμησε τον “Αθήνα 984” και μοιράστηκε με τους ακροατές του τις σκέψεις του. Μάνο, σε ευχαριστούμε».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις