weather-icon °C AΘΗΝΑ

Μίλησε η διάσκεψη των Προέδρων – “Μένει” από Κ.Ο. ο Καμμένος με διαγραφή ή παραίτηση Παπαχριστόπουλου

Μίλησε η διάσκεψη των Προέδρων – “Μένει” από Κ.Ο. ο Καμμένος με διαγραφή ή παραίτηση Παπαχριστόπουλου

Η ώρα της κρίσης για την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, του Πάνου Καμμένου είναι εδώ. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος κρατάει στα χέρια του την τύχη του κόμματος του Πάνου Καμμένου και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – που πολλά έχουμε δει το τελευταίο διάστημα – η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων αν τελικά διαγραφεί το απόγευμα ο βουλευτής θα πάψει να υφίσταται.

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ολοκληρώθηκε και κατά τη διάρκειά της τα μέλη της ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου, αναφορικά με το άρθρο 15 του Κανονισμού που αναφέρεται στην έννοια και τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι υιοθετεί τη γνωμοδότηση. Μαζί του συμφώνησε και η ΝΔ.

  Στη συνεδρίαση τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

«Προφανώς είναι δυσάρεστη εξέλιξη η διάλυση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά εφόσον υπάρχει η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και το άρθρο 15 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο παρά η εφαρμογή της», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ.

«Όπως και ο κ. Καμμένος είπε, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ανέντιμη. Είναι θέμα δικό σας και βρείτε τη λύση. Δεν είναι ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τη Διάσκεψη των Προέδρων. Διαλύσατε τα κόμματα», είναι η θέση που εξέφρασε η ΔΗΣΥ.

Το ΚΚΕ επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη καθιέρωσης της ανόθευτης απλής αναλογικής και διατύπωσε την άποψη δεν πρέπει να διαλύεται Κοινοβουλευτική Ομάδα κόμματος που έχει εκλεγεί.

Στη θέση ότι δεν πρέπει να διαλύονται Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων που έχουν εκλεγεί, επέμειναν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Η Ένωση Κεντρώων εξέφρασε τη θέση ότι δεν θα πρέπει να διαλύονται Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων που έχουν εκλεγεί. Επίσης, εξέφρασε τη γνώμη ότι ένας βουλευτής που διαφωνεί με τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος πρέπει να παραδίδει την έδρα του και όχι να την μεταφέρει στη δύναμη άλλης Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Καμμένος: Ο Παπαχριστόπουλος θα διαγραφεί αλλά αφού μιλήσω ως αρχηγός

Λίγη ώρα νωρίτερα, την απόφασή του να διαγράψει τον Θανάση Παπαχριστόπουλο αφού πρώτα όμως μιλήσει στην Βουλή, ανακοίνωσε ο Πάνος Καμμένος. Κι αυτό όπως εξηγεί για να μπορέσει να μιλήσει πρώτα ως αρχηγός της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ αφού διαγράφοντας τον κ. Παπαχριστόπουλο αναπόφευκτα διαλύει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

«Την διαγραφή Παπαχρηστόπουλου θα την καταθέσω στην ολομέλεια αφού μιλήσω στη Βουλή, ελπίζω ο πρωθυπουργός να είναι μέσα….{Αν κατατεθεί τώρα, θα μου αφαιρέσουν τον λόγο πραξικοπηματικά από σήμερα}», έγραψε ο Πάνος Καμμένος.

Δείτε το tweet του Πάνου Καμμένου

Η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής (η οποία υιοθετήθηκε από τη διάσκεψη των Προέδρων) βάζει ταφόπλακα στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, αφού έκρινε ότι για να υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον πέντε βουλευτές που εκλέχθηκαν με το συγκεκριμένο κόμμα. Αυτό πυροδότησε τα σενάρια πως όλα τελείωσαν για τους ΑΝΕΛ. Είναι όμως έτσι;

Μια δήλωση του προέδρου της Βουλής ήρθε να προκαλέσει νέα δεδομένα. Το ίδιο και ο Αριστείδης Φωκάς, που στον ΣΚΑΙ είπε ότι «πάντα υπάρχει και η έκπληξη. Μπορεί κάποιος βουλευτής, τον κ. Καμμένο (τον Δημήτρη), τον κ. Νικολόπουλο (σ.σ. ο τρίτος είναι ο Λαζαρίδης), τελευταία στιγμή ίσως έρθουν πίσω στην ομάδα». Αλλά πρόσθεσε ότι για την ώρα δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση.

Τα σενάρια μέχρι την διαγραφή Παπαχριστόπουλου

Σενάριο πρώτο: Ο Παπαχριστόπουλος διαγράφεται, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ είναι πλέον 4 και με βάση τη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής η Κοινοβουλευτική Ομάδα διαλύεται και ο Πάνος Καμμένος χάνει τα προνόμια του προέδρου.

Στην περίπτωση που μια κοινοβουλευτική ομάδα διαλυθεί, μετά για να επανασυσταθεί απαιτούνται 5 βουλευτές μόνο από το ίδιο συνδυασμό εκλεγμένοι. Αλλά τότε ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί και χρειάζεται τουλάχιστον 10 βουλευτές, με την διαφορά ότι εάν έχουμε σύμπτυξη 10 βουλευτών είναι αδιάφορο εάν αυτοί έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα ή είναι κάποιοι και από μετεγγραφή..

Σενάριο δεύτερο: Ο Παπαχριστόπουλος δεν παραιτείται πριν την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο Καμμένος δεν τον διαγράφει άμεσα και ξεκινούν… ζυμώσεις. Εδώ, μπαίνουν κι άλλοι παράγοντες στην εξίσωση. Έχουμε και λέμε…

Ενδεχόμενο 1ο: Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος παραιτείται το βράδυ. Καλείται ο πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου που είναι ο Τέρενς Κουίκ. Αυτός για έναν δικό του λόγο δηλώνει πως δεν αποδέχεται. Τότε η έδρα περνάει στην δεύτερη επιλαχούσα που είναι η Ελένη Σκλαβενίτη. Εάν εκείνη την αποδεχθεί και παραμείνει στους ΑΝΕΛ, τότε ο κοινοβουλευτικός χαρακτήρας του κόμματος του Πάνου Καμμένου διασώζεται.

Το πρόβλημα εδώ, μπορεί να το υπερπηδούν οι ΑΝΕΛ, όμως το αποκτά ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση καθώς χάνει τους 151 βουλευτές που έχουν «σχηματιστεί» με τους «6» ανεξάρτητους ο ΣΥΡΙΖΑ (ένας εκ των οποίων είναι και ο Θανάσης Παπαχριστόπολος) και η κοινοβουλευτική δύναμη της συμπολίτευσης πέφτει στο 150!

Ενδεχόμενο 2ο: Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δηλαδή ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δεν θα έχει παραιτηθεί ή διαγραφεί προηγουμένως: Αν σε… «νεκρό» (πολιτικά) χρόνο επιστρέψει στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ κάποιος από τους Δημήτρη Καμμένο, Νίκο Νικολόπουλο ή Γιώργο Λαζαρίδη που έχουν διαγραφεί από τον Πάνο Καμμένο και εκλέχθηκαν από τους ΑΝΕΛ, τότε η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ παραμένει ζωντανή.

Ένα ακόμη σενάριο «λέει» να παραιτηθεί ο Νίκος Νικολόπουλος από βουλευτής και την θέση του να καταλάβει επιλαχών βουλευτής από τους ΑΝΕΛ. Συνεργάτες του Νίκου Νικολόπουλου, πάντως, σε επικοινωνία με το newsit.gr, απέκλεισαν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο…

Το ίδιο θεωρητικό σενάριο βέβαια έχει και μια άλλη… βερσιόν με μια μικρή παραλλαγή. Ο κ. Νίκος Νικολόπουλος, που ενδιαφέρεται να διεκδικήσει τον Δήμο της Πάτρας, το πρωί της Παρασκευής, 08.02.2019, παραιτείται από βουλευτής για να έχει χρόνο να αφιερωθεί στο νέο του προεκλογικό του αγώνα. Τότε έρχεται ο επιλαχών του ψηφοδελτίου και αυτός παραμένει στους ΑΝΕΛ. Έτσι οι ΑΝΕΛ θα εξακολουθήσουν να έχουν 6 βουλευτές εκ των οποίων οι 5 θα είναι εκλεγόμενοι από τους συνδυασμούς του κόμματος. Και η μετέπειτα παραίτηση Παπαχριστόπουλου είναι μια ουδέτερη πράξη για τον κοινοβουλευτικό χαρακτήρα των ΑΝΕΛ.

Σενάριο τρίτο: Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δεν παραιτείται, ο Πάνος Καμμένος δεν τον διαγράφει και όλα μένουν όπως… είναι.

#TAGS MM