Πολιτική

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Μια ώρα κράτησε η συνάντηση

«Χαίρομαι που σας συναντώ με τη νέα μου ιδιότητα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταλλάσσοντας χειραψία με τον Τούρκο Πρόεδρο. Η συνάντηση είχε προγραμματισθεί να διαρκέσει 45 λεπτά. Τι συζήτησαν οι δυο άνδρες.

Συνάντηση μιας ώρας είχαν στη Νέα Υόρκη ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν για περισσότερη ώρα απ’ ότι είχε προγραμματισθεί. «Χαίρομαι που σας συναντώ με τη νέα μου ιδιότητα» είπε ο πρωθυπουργός ανταλλάσσοντας χειραψία με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, η Πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου (διπλωματική σύμβουλος) και ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ενώ τον κ. Ερντογάν συνόδευαν οι Μ. Τσαβούσογλου και Χ. Ακάρ.

mitsotakiserdogan ΗΠΑ mitsotakiserdogan

mitsotakiserdogan  e

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν ήταν ο πρώτος ηγέτης που είχε τηλεφωνήσει στον Μητσοτάκη, προκειμένου να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις εκλογές, το βράδυ της 7ης Ιουλίου 2019. Το τηλεφώνημα ερμηνεύθηκε ως μία κίνηση καλής διάθεσης για μια νέα “σελίδα” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα. Μάλιστα, λίγες ημέρες μετά τις ελληνικές εκλογές, ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη συνομιλία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, είχε πει σε διευθυντές εφημερίδων και τηλεοπτικών δικτύων: “Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές. Θα δούμε τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τι εξελίξεις θα υπάρχουν με την Ελλάδα. Σε επίπεδο συνομιλίας χρησιμοποιήσαμε ωραίους χαρακτηρισμούς ο ένας για τον άλλον. Ελπίζω πως μπορούμε να φέρουμε σε καλύτερο σημείο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αν μείνει πιστός στις εκφράσεις του, τις τηρήσει και κάνει τα απαραίτητα βήματα. Έχουμε δώσει τις εντολές. Θα γίνουν οι συναντήσεις. Στη νέα εποχή, τι ζητάει η Ελλάδα από εμάς. Τι ζητάμε εμείς από την Ελλάδα. Οι επιτροπές μας θα το εξετάσουν και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα”.

Οι δηλώσεις “φωτιά”

Ωστόσο, μέσα σε δύο μήνες, τόσο ο ίδιος ο Ερντογάν όσο και υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης φρόντισαν να κάνουν δηλώσεις “φωτιά”, εξοργίζοντας την ελληνική πλευρά.
Ο “σουλτάνος” δήλωσε για την Κύπρο: “Όσοι νομίζουν ότι ο πλούτος του νησιού και της περιοχής ανήκει μόνο σε αυτούς, όπως και σήμερα έτσι και στο μέλλον, θα βρουν απέναντί τους την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ”.

[read4more]

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι “όπως προστατεύσαμε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας το 1974, και σήμερα έχουμε την ίδια αποφασιστικότητα. Ως εγγυήτρια χώρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και τα δικά μας δικαιώματα και των Κυπρίων αδελφών μας”.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, σε εκδήλωση στην Άγκυρα, δήλωσε ότι “η Αμμόχωστος θα ανοίξει, αφού επιστραφούν οι περιουσίες με δίκαιο τρόπο βάσει ιστορικών στοιχείων”.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχει δηλώσει ότι “κάνουμε προετοιμασίες για να ανοίξουμε την Αμμόχωστο. Στην ανατολική Μεσόγειο κανένας δεν μπορεί να μας κάνει υποδείξεις ούτε μπορεί να μας εμποδίσει. Εμείς θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας, όπως και των Τουρκοκυπρίων”.

Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, γίνεται η συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αποκλείεται να θέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, στους οποίους η χώρα μας έδωσε άσυλο. Μέχρι στιγμής, ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει να μην έχει δεχτεί αυτό το “χτύπημα” από την κυβέρνηση Τσίπρα και έτσι είναι πολύ πιθανό να κάνει ακόμα μία απόπειρα, αυτή τη φορά έχοντας απέναντι του τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέσα στον Μάρτιο η τελική εισήγηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Μηδενική ανοχή στα κυκλώματα των διακινητών
Στη Συνταγματική Αναθεώρηση και στην τραγωδία στη Χίο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη...
Κυριάκος Μητσοτάκης 38
Ο Στέφανος Κασσελάκης προτείνει την αλλαγή ονόματος του Κινήματος Δημοκρατίας σε Δημοκράτες – Προοδευτικό Κέντρο
«Ήρθε η ώρα για ένα άλμα που θα μετατρέψει την πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Γκάζι σε μια νέα δημοκρατική παράταξη, αντάξια των ευρωπαϊκών προτύπων» τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης
29
Πιερρακάκης: «Η έλλειψη αποτελεσματικότητας, διαβρώνει την εμπιστοσύνη σε πολλές κοινωνίες»
«Η ισορροπία στη διακυβέρνηση λείπει από πολλά μέρη του κόσμου, ανάμεσα σε σημαντικές παραμέτρους» λέει ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Ανδρουλάκης στο TikTok: «Με το GenRent έχουμε ολοκληρωμένη απάντηση στο ζήτημα στέγασης»
Το GenRent αποσκοπεί σε περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, κατάργηση της golden visa, πλαφόν στην αύξηση ενοικίων, θέσπιση ανώτατων μισθωμάτων για ακίνητα που δεν πληρούν βασικές προδιαγραφές
Νίκος Ανδρουλάκης