Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Μητσοτάκης για άνοιγμα λιανεμπορίου: Να κερδίσουμε το κρίσιμο στοίχημα με συμπεριφορές υπευθυνότητας και σοβαρότητας

Μητσοτάκης για άνοιγμα λιανεμπορίου: Να κερδίσουμε το κρίσιμο στοίχημα με συμπεριφορές υπευθυνότητας και σοβαρότητας

Μήνυμα για το άνοιγμα της αγοράς έστειλε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «αυτό το κρίσιμο στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε όλες και όλοι, με συμπεριφορές υπευθυνότητας και σοβαρότητας».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν εικόνες συνωστισμού στα καταστήματα και στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους και έλλειψη συμμόρφωσης με τα μέτρα. «Να μπορέσουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο με τρόπο οργανωμένο, να στηρίξουμε την οικονομία, να στηρίξουμε τα καταστήματα -ειδικά τα πιο μικρά καταστήματα, τα οποία περιμένουν με τόση προσμονή την εποχή των εκπτώσεων- χωρίς αυτή η κίνηση να οδηγήσει σε μία νέα αύξηση των κρουσμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος δε στους εμβολιασμούς, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αυξήσει σημαντικά τους αριθμούς, αλλά είναι εξαρτημένη απόλυτα από τον αριθμό των εμβολίων που θα παραλάβουμε από τις εταιρείες, μέσω των διαπραγματεύσεων που έχουν γίνει με την ΕΕ. «Προφανώς, όσο περισσότερα εμβόλια μπορούμε να παραλάβουμε τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε και στη διαδικασία του εμβολιασμού», υπογράμμισε και υπενθύμισε στους βουλευτές του ότι και ο ίδιος έλαβε σήμερα τη δεύτερη δόση, δίχως να διαπιστώσει την παραμικρή παρενέργεια.

Click4more: Μητσοτάκης: Πρωτοβουλία να εγκριθεί γρηγορότερα το εμβόλιο της Astra Zeneca

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που έγινε το πρωί με πρωτοβουλία του Αυστριακού Καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη θα τεθεί από κοινού το ζήτημα της όσο το δυνατόν πιο γρήγορης αδειοδότησης του εμβολίου της AstraZeneca προκειμένου να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί μέσω της αύξησης των διαθέσιμων ποσοτήτων. Επίσης, σημείωσε ότι θα συζητηθεί η πρόταση που κατέθεσε για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις ελεύθερες μετακινήσεις στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι «έτσι μπορούμε όχι να διαχωρίσουμε τους πολίτες σε δύο κατηγορίες -σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί- αλλά απλά να διευκολύνουμε ταξιδιωτικά αυτούς που θα έχουν ένα τέτοιο πιστοποιητικό», τονίζοντας ιδιαίτερα πως το ζήτημα ενδιαφέρει την Ελλάδα λόγω της τουριστικής περιόδου.

Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στην επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «την υποδεχόμαστε αφενός με τη σιγουριά του Διεθνούς Δικαίου, αφετέρου με την ασφάλεια της άμυνάς μας και γνωρίζοντας καλά τα επιχειρήματά μας για το μοναδικό θέμα που φέρνει ουσιαστικά μεγάλες εντάσεις στη σχέση μας με τη γείτονα χώρα, τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και σε Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά και με ελπίδες που δοκιμάζονται στο ρεαλισμό και χωρίς ψευδαισθήσεις που πέφτουν στο κενό».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε, εξάλλου, ικανοποιημένος από τον αριθμό των νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν στη Βουλή και από τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε συνολικά το Σώμα και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Μάλιστα, τόνισε ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, τα νομοσχέδια αυτά και η συζήτησή τους σε κοινοβουλευτικό επίπεδο «απλώθηκε» σε περισσότερο χρόνο, εκφράζοντας την επιδίωξη του ιδίου και της κυβερνητικής πλειοψηφίας ν’ ακούγονται προτάσεις και να υπάρχει σύνθεση και συναίνεση.

«Είναι κάτι το οποίο με ενδιαφέρει και προσωπικά. Το λέω αυτό, όχι μόνο γιατί ο διάλογος και η μετριοπάθεια είναι στοιχεία της πολιτικής μας, αλλά γιατί το ύφος μας μέσα στο Κοινοβούλιο παράγει ένα γενικότερο παράδειγμα πολιτικής συμπεριφοράς, το οποίο διαχέεται σε ολόκληρη την κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο: «Αυτές τις μέρες θα ψηφιστεί -θέλω να πιστεύω- με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία η επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς στα 12 μίλια. Για πρώτη φορά από το 1947 μεγαλώνει η Ελλάδα ως προς την επικράτειά της», είπε και προανήγγειλε ότι θα μιλήσει επ’ αυτού στη Βουλή την Τετάρτη.

Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι εντός του 2021 θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία τα πρώτα 5,5 δις ευρώ που θα κατευθυνθούν σε τέσσερις πολιτικές αιχμής: Πράσινη Μετάβαση, Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Απασχόληση και Κοινωνική Συνοχή, Επενδύσεις και Μεγάλα έργα.

Κλείνοντας, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τα κυβερνητικά στελέχη να έχουν ανοιχτή επικοινωνία με τους βουλευτές της ΝΔ, προκειμένου να μεταφέρουν εκείνοι στους υπουργούς και υφυπουργούς τη φωνή των πολιτών, ενώ δήλωσε διαθέσιμος και ο ίδιος σε κάθε βουλευτή που έχει κάποιο θέμα της περιφέρειάς του που τον απασχολεί. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εξελέγη τυπικά ο νέος γραμματέας της, Γιάννης Μπούγας, ο οποίος αντικατέστησε τον Σταύρο Καλαφάτη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις