Πολιτική

Μητσοτάκης – Ζάεφ: Η κριτική, η πρόσκληση και η υπόσχεση μέσα σε 40′

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε για 40' λεπτά της ώρας με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του 4ου Thessaloniki Summit.
Οι κ.κ. Μητσοτάκης – Ζάεφ συζήτησαν για τα τρέχοντα ζητήματα επικαιρότητας, καθώς και για τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με τον δεύτερο να προσκαλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί στα Σκόπια.
Mitsotakis Zaev
Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα μιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αντιστέκεται προς το παρόν στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.
Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ δεσμεύτηκε να πράξει καταλλήλως σχετικά με τα εμπορικά σήματα.
Κατά τα άλλα, η συνάντηση που διήρκεσε 40′ επικεντρώθηκε στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης – 18ης Οκτωβρίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιβεβαιώνει την διαχρονική στάση της χώρας μας υπέρ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα συμβάλλει στην διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.
Mitsotakis Zaev
Ανέφερε, δε, ότι η Ελλάδα διαδραμάτισε και θα συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο προς κάθε κατεύθυνση για τη διασφάλιση αυτής της πορείας.

Ο κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε την κριτική του στη συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε, όμως, ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τι δύο χώρες, είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση.

Οι δυο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν πως η εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν ουσιώδη κριτήρια για όλα τα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων.

Τέλος, οι κ. Μητσοτάκης και Ζάεφ εξέφρασαν την αμοιβαία τους βούληση για ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και για την υλοποίηση έργων που θα διευκολύνουν την συνδεσιμότητα στην περιοχή μας, προς όφελος του διμερούς εμπορίου.

Μητσοτάκης – Μπορίσοφ

Στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2019, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε για 40′ και με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τα τρέχοντα ζητήματα επικαιρότητας, καθώς και για τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Συζητήθηκαν τα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης – 18ης Οκτωβρίου, με τον Πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει την διαχρονική στάση της Ελλάδας υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος των Δυτικών Βαλκανίων, το οποίο θα συμβάλλει στην διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε έτοιμος να αναλάβει κατάλληλες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, τονίζοντας παράλληλα ότι ελληνική υποστήριξη στην ενταξιακή διαδικασία των Βαλκανίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τήρηση αυστηρής αιρεσιμότητας καθώς και με την αρχή των ίδιων επιδόσεων των υποψηφίων.

Περαιτέρω συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021 – 2027, η μεταναστευτική/προσφυγική κρίση στην οποία τα δύο μέρη έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση, η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Τέλος, οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν δυνατότητες αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και των επενδύσεων καθώς και για την υλοποίηση έργων συνδεσιμότητας στην περιοχή. Επίσης, αποφασίστηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών να πραγματοποιηθεί στην Καβάλα τον προσεχή Φεβρουάριο.

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου πρωθυπουργού, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η ατζέντα του ραντεβού Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Άγκυρα στις 11 Φεβρουαρίου – Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Ιράν και Ουκρανία
Στο παρά πέντε της συνάντησης κορυφής, η Άγκυρα έσπευσε να επαναφέρει στο προσκήνιο τις αναθεωρητικές «κορώνες» της για το Αιγαίο σε σχέση με το δικαίωμα της Αθήνας για επέκταση στα δώδεκα μίλια
Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου 2024 7
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέσα στον Μάρτιο η τελική εισήγηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Μηδενική ανοχή στα κυκλώματα των διακινητών
Στη Συνταγματική Αναθεώρηση και στην τραγωδία στη Χίο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη...
Κυριάκος Μητσοτάκης 73
Ο Στέφανος Κασσελάκης προτείνει την αλλαγή ονόματος του Κινήματος Δημοκρατίας σε Δημοκράτες – Προοδευτικό Κέντρο
«Ήρθε η ώρα για ένα άλμα που θα μετατρέψει την πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Γκάζι σε μια νέα δημοκρατική παράταξη, αντάξια των ευρωπαϊκών προτύπων» τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης
30
Πιερρακάκης: «Η έλλειψη αποτελεσματικότητας, διαβρώνει την εμπιστοσύνη σε πολλές κοινωνίες»
«Η ισορροπία στη διακυβέρνηση λείπει από πολλά μέρη του κόσμου, ανάμεσα σε σημαντικές παραμέτρους» λέει ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Ανδρουλάκης στο TikTok: «Με το GenRent έχουμε ολοκληρωμένη απάντηση στο ζήτημα στέγασης»
Το GenRent αποσκοπεί σε περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, κατάργηση της golden visa, πλαφόν στην αύξηση ενοικίων, θέσπιση ανώτατων μισθωμάτων για ακίνητα που δεν πληρούν βασικές προδιαγραφές
Νίκος Ανδρουλάκης