Πολιτική

Μουζάλας: 15.000 νέες θέσεις στα κέντρα φιλοξενίας! “Η Ειδομένη έκλεισε”

Στην δημιουργία συντονιστικού κέντρου διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης με την συμμετοχή εκπροσώπων έξι υπουργείων, το οποίο θα αναλάβει την αντιμετώπιση αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος, προχώρησε η κυβέρνηση. Οι δηλώσεις Μουζάλα που προκαλούν αντιδράσεις.

Πολιτικός συντονιστής ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος στην πρώτη ενημέρωση σήμερα, εξήγησε ότι μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στην Ευρώπη, αυτή την στιγμή ενεργοποιείται η δεύτερη φάση διαχείρισης των ροών, με την δημιουργία προσωρινών κέντρων φιλοξενίας σε συνεννόηση και με την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια, επιχειρησιακά να είμαστε πιο αποτελεσματικοί» επεσήμανε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ο Γιάννης Μουζάλας, ωστόσο, έκανε και μία ακόμη αναφορά, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις. Τόνισε πως ο όποιος στρατηγικός σχεδιασμός γίνεται από δω και πέρα, θα είναι με δεδομένο ότι τα σύνορα τις Ελλάδας με την ΠΓΔΜ είναι κλειστά.

“Για μας η Ειδομένη έχει κλείσει”, τόνισε συγκεκριμένα κατά τη συνέντευξη Τύπου για να προσθέσει πως «υπήρξε ένα ξάφνιασμα» για τις αποφάσεις των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. «Θεωρούσαμε ότι ήταν πολύ πιθανό να κλείσει το πέρασμα στην Ειδομένη. Λάβαμε, όμως, μια διαβεβαίωση που μας έδινε 20 ημέρες. Όπως το βιώνω εγώ, μας κλάπηκαν 20 ημέρες και πριν από αυτό δύο μήνες. Τα σχέδια όμως υπήρχαν και γι’ αυτό το λόγο κατορθώνουμε σήμερα να χτίζουμε 10.000 – 15.000 προσωρινές θέσεις φιλοξενίας την εβδομάδα».

Τέλος, με αφορμή ερώτηση για το αν τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας θα μετατραπούν σε μόνιμης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας απάντησε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει να συντηρήσει ανάλογα με τον πληθυσμό της το νούμερο που της αναλογεί.

Για απαράδεκτες αποφάσεις κάνει λόγο ο Βίτσας

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, τόνισε πως «μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των υποχρεώσεών μας απέναντι στην Ευρώπη και μετά τις απαράδεκτες αποφάσεις ορισμένων χωρών δημιουργείται μια νέα κατάσταση, ότι εισέρχονται στην Ελλάδα περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες από τις λίγες δεκάδες που εξέρχονται. Την κατάσταση αυτή έρχεται να καλύψει η διυπουργική ομάδα».

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ενεργοποιεί την δεύτερη φάση διαχείρισης των ροών, αυτή της αναζήτησης προσωρινών κέντρων φιλοξενίας. Ήδη λειτουργούν τα δύο νέα κέντρα φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα και στο Χέρσο Κιλκίς, ενώ όπως επισήμανε ο Δημήτρης Βίτσας από σήμερα αξιοποιείται και η δομή φιλοξενίας που ετοίμασε η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία. Συγχρόνως, γίνεται συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να υποδείξει και άλλα κέντρα φιλοξενίας «και ήδη γίνονται προτάσεις». Στόχος είναι να διαμορφωθούν άλλες 15.000 νέες θέσεις προσωρινής φιλοξενίας μέχρι την επόμενη εβδομάδα σε χώρους «που μπορούν να διαμορφώνονται γρήγορα», σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας. Εξάλλου, όπως τόνισε ο ίδιος, το σύνολο σχεδόν των χώρων φιλοξενίας που λειτουργούν σήμερα είναι μη χρησιμοποιούμενα στρατόπεδα του στρατού και τώρα γίνονται προτάσεις που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, «τις οποίες εξετάζουμε και αν είναι ικανοποιητικές τις αποδεχόμαστε».

Το συντονιστικό όργανο απαρτίζεται από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδομών – Μεταφορών – Δικτύων, Ναυτιλίας, και το Μακεδονίας – Θράκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αντώνης Σαμαράς για την υπόθεση Novartis: «Η Δικαιοσύνη πρέπει να φτάσει και στους ηθικούς αυτουργούς»
Μετά την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για φυλάκιση με αναστολή στους δύο πρώην προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επανέρχεται με αιχμηρή δήλωση
Ο Αντώνης Σαμαράς 1
«Δεν μπορούν να μετέχουν στο πρόγραμμα SAFE χώρες που απειλούν με πόλεμο μέλη της ΕΕ» - Η αιχμή Μητσοτάκη για την Τουρκία
Η επίσκεψη του Αντόνιο Κόστα στην Αθήνα εντάσσεται στο πλαίσιο της περιοδείας του σε όλες τις 27 πρωτεύουσες της ΕΕ, η οποία ολοκληρώνεται αυτήν την εβδομάδα
ΜΗΤΣΟΤΆΚΗΣ - ΚΌΣΤΑ
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
3
Ώρα αποφάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ για συμπόρευση με τη Νέα Αριστερά: Ο παράγοντας «Αλέξης Τσίπρας» και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς - τα οποία γνωρίζουν ότι δεν έχουν κανένα μέλλον σε ένα ενδεχόμενο κόμμα υπό τον Τσίπρα - επιδιώκουν να προχωρήσει το σενάριο της συγκατοίκησης
Σωκράτης Φάμελλος
Ο απόηχος της εμφάνισης Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ: Η μετεκλογική συνεργασία, η επιστροφή Τσίπρα και ο 13ος μισθός
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητούσε εκλογές γιατί, όπως είπε, είναι ανάγκη να υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές στο κράτος και να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές ανισότητες
Ο Νίκος Ανδρουλάκης