Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο Κοτζιάς στον Τσίπρα για το Σκοπιανό!

Σκοπιανό
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετέβη στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για να τον ενημερώσει σχετικά με τις τελευταίες -καταιγιστικές- εξελίξεις για το Σκοπιανό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, έβαλε ξανά… φωτιά στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό. Λίγα μόλις… εκατοστά μακριά από τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, δεν δίστασε να προκαλέσει ξανά!

“Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα” είπε, με το μήνυμά του προς… Αθήνα μεριά να είναι ξεκάθαρο.

Στον Τσίπρα ο Κοτζιάς για το Σκοπιανό

Ένα “μήνυμα” που… ελήφθη άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Κοτζιάς, μετέβη στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Οι δηλώσεις του Ντιμιτρόφ ήταν απαράδεκτες και προκλητικές. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις διακόπτονται. Άλλωστε η προκλητικότητα των Σκοπιανών για το ζήτημα αυτό είναι κάτι σαν… κανόνας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τυπικά τον Αλέξη Τσίπρα, όπως κάνει συχνά τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο αισιόδοξος Νίμιτς και ο προκλητικός Ντιμιτρόφ

Νωρίτερα, αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης, έτσι ώστε να κλείσει οριστικά αυτό το θέμα, το οποίο ταλαιπωρεί και τις δύο χώρες, εμφανίστηκε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Μάλιστα, ο κ. Νίμιτς τόνισε πως υπάρχει μια δυναμική στις διαπραγματεύσεις και επισήμανε ότι (οι διαπραγματεύσεις) βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και πως υπάρχουν δύο αποφασιστικές κυβερνήσεις στις δύο χώρες, οι οποίες επιθυμούν την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.

Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι μιλάμε για μερικές εβδομάδες, το πολύ κάποιους μήνες.

Από τη μεριά του, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ επέμενε ιδιαίτερα σε θέματα εθνικής ταυτότητας και στο θέμα της γλώσσας. Σημείωσε ότι «σέβομαι απολύτως και αντιλαμβάνομαι τους Έλληνες πολίτες που θέλουν να ταυτίζονται με την περιοχή της Μακεδονίας και να ονομάζονται κι αυτοί Μακεδόνες». Ωστόσο, όπως είπε, «στον 21ο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει στον λαό του να αποκαλείται μακεδονικός λαός».

Τέλος, υποστήριξε ότι «αν θιχτεί το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας, λύση στο θέμα του ονόματος δεν μπορεί να υπάρξει».

Η συνάντηση του κ. Νίμιτς με τον υπουργό Εξωτερικών πραγματοποιείται στο πλαίσιο των διαδοχικών συναντήσεων που έχει στα Σκόπια με τον πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Από το πρωί έχει κατά σειρά συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ιβάνοβ, τον πρωθυπουργό Ζάεφ και πριν από λίγο με τον υπουργό Εξωτερικών Ντιμιτρόφ, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις