Πολιτική

Ο Κοτζιάς στον Τσίπρα για το Σκοπιανό!

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετέβη στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για να τον ενημερώσει σχετικά με τις τελευταίες -καταιγιστικές- εξελίξεις για το Σκοπιανό.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, έβαλε ξανά… φωτιά στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό. Λίγα μόλις… εκατοστά μακριά από τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, δεν δίστασε να προκαλέσει ξανά!

“Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα” είπε, με το μήνυμά του προς… Αθήνα μεριά να είναι ξεκάθαρο.

Στον Τσίπρα ο Κοτζιάς για το Σκοπιανό

Ένα “μήνυμα” που… ελήφθη άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Κοτζιάς, μετέβη στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Οι δηλώσεις του Ντιμιτρόφ ήταν απαράδεκτες και προκλητικές. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις διακόπτονται. Άλλωστε η προκλητικότητα των Σκοπιανών για το ζήτημα αυτό είναι κάτι σαν… κανόνας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τυπικά τον Αλέξη Τσίπρα, όπως κάνει συχνά τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο αισιόδοξος Νίμιτς και ο προκλητικός Ντιμιτρόφ

Νωρίτερα, αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης, έτσι ώστε να κλείσει οριστικά αυτό το θέμα, το οποίο ταλαιπωρεί και τις δύο χώρες, εμφανίστηκε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Μάλιστα, ο κ. Νίμιτς τόνισε πως υπάρχει μια δυναμική στις διαπραγματεύσεις και επισήμανε ότι (οι διαπραγματεύσεις) βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και πως υπάρχουν δύο αποφασιστικές κυβερνήσεις στις δύο χώρες, οι οποίες επιθυμούν την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.

[read4more]

Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι μιλάμε για μερικές εβδομάδες, το πολύ κάποιους μήνες.

Από τη μεριά του, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ επέμενε ιδιαίτερα σε θέματα εθνικής ταυτότητας και στο θέμα της γλώσσας. Σημείωσε ότι «σέβομαι απολύτως και αντιλαμβάνομαι τους Έλληνες πολίτες που θέλουν να ταυτίζονται με την περιοχή της Μακεδονίας και να ονομάζονται κι αυτοί Μακεδόνες». Ωστόσο, όπως είπε, «στον 21ο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει στον λαό του να αποκαλείται μακεδονικός λαός».

Τέλος, υποστήριξε ότι «αν θιχτεί το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας, λύση στο θέμα του ονόματος δεν μπορεί να υπάρξει».

Η συνάντηση του κ. Νίμιτς με τον υπουργό Εξωτερικών πραγματοποιείται στο πλαίσιο των διαδοχικών συναντήσεων που έχει στα Σκόπια με τον πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Από το πρωί έχει κατά σειρά συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ιβάνοβ, τον πρωθυπουργό Ζάεφ και πριν από λίγο με τον υπουργό Εξωτερικών Ντιμιτρόφ, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης από Ιπποκράτειο για τις επιθέσεις κατά στελεχών της ΝΔ: «Θα τους βρούμε και θα τους οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη»
Μαζί με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης
Μητσοτάκης
44
Συλλυπητήρια από Τασούλα και Μητσοτάκη για τον θάνατο του Βασίλη Λεβέντη: «Υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα στη δημόσια ζωή»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του ιδρυτή της Ένωσης Κεντρώων, ενώ ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι υπηρέτησε τις απόψεις του «με πάθος επί δεκαετίες»
Βασίλης Λεβέντης Ένωση Κεντρώων
Σαμαράς για τις εμπρηστικές επιθέσεις κατά στελεχών της ΝΔ: «Η βία δεν έχει θέση σε μια πολιτισμένη κοινωνία»
Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της «γαλάζιας» παράταξης εξέφρασε την ειλικρινή συμπαράστασή του στα τρία πολιτικά στελέχη και στις οικογένειές τους
Αντώνης Σαμαράς
Σύσσωμη καταδίκη από την αντιπολίτευση για τις εμπρηστικές επιθέσεις κατά στελεχών της ΝΔ: «Η βία δεν έχει καμία θέση στη Δημοκρατία»
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και ΕΛΑΣ καταδίκασαν τις επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη, με αιχμές, διαφοροποιήσεις και κοινή αναφορά στην ανάγκη διαλεύκανσης της υπόθεσης.
εμπρηστικές επιθέσεις σε στελέχη της ΝΔ, Θεσσαλονίκη