Πολιτική

Ο Ντάισελμπλουμ αποφασίζει για κάθοδο των Θεσμών στην Αθήνα – Τα εμπόδια για τη συμφωνία

Στα χέρια του Ντάισελμπλουμ βρίσκεται η απόφαση της καθόδου ή όχι στην Αθήνα. Οπως έλεγε πηγή από τις Βρυξέλλες με γνώση των διαπραγματεύσεων, αυτές τις ώρες διεξάγονται εντατικές διαπραγματεύσεις, ώστε σε περίπτωση που ξεπεραστούν και τα τελευταία (τα οποία χαρακτήρισε μικρά σχετικά) εμπόδια, να έρθει το κλιμάκιο των Θεσμών στην Αθήνα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Κομισιόν σε αυτή τη φάση έχει κάνει ένα βήμα πίσω, αφήνοντας όλο το “παιχνίδι” στον πρόεδρο του Eurogroup, καθώς και ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι αν η μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις θα εφαρμοστεί εφάπαξ από το 2019 ή αν θα κλιμακωθεί σε δύο χρόνια.

Το δεύτερο εμπόδιο, αν και χαρακτηρίζεται μικρότερο, είναι το αφορολόγητο. Η ελληνική κυβέρνηση, λένε οι πληροφορίες θέλει να οριστεί πάνω από τις 6.000 ευρώ για ψυχολογικούς και επομένως και για πολιτικούς λόγους, ενώ ειδικά το ΔΝΤ επιμένει στα 5.900 ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες από άλλες πηγές ζητά να πέσει ακόμα και στις 5.600 ευρώ για τους άγαμους και τις οικογένειες χωρίς παιδιά.

Αν τα εμπόδια ξεπεραστούν, τότε σήμερα το απόγευμα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ή ο Τόμας Βίζερ, πρόεδρος του Euro Working Group, θα ανακοινώσουν την κάθοδο του κουαρτέτου στην Αθήνα. Η διάρκεια της παραμονής τους θα είναι μόλις τριήμερη και το αντικείμενο θα περιοριστεί στη σύνταξη της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) η οποία θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου.

Αυτό σημαίνει ότι αν ανακοινωθεί η άφιξη του κουαρτέτου στην Ελλάδα, τότε η τεχνική συμφωνία είναι σίγουρη.
Οσον αφορά στο σκέλος των μεσοπρόθεσμων για το χρέος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ανοιχτή γραμμή Λαγκάρντ – Σόιμπλε με σκοπό να βρεθεί εκείνο το πλαίσιο των μέτρων που θα επιτρέψει στη Λαγκάρντ να θέσει το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και να ζητήσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά να μη δημιουργεί πρόβλημα στους Χριστιανοδημοκράτες κατά την προεκλογική περίοδο, καθότι όπως λένε στις Βρυξέλλες, οι Γερμανοί έχουν γίνει πολύ δύσκολοι ύστερα από τη δημοσκοπική άνοδο του Μάρτιν Σουλτς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Πρέπει να αποτελέσει πολιτικά παρελθόν -Φόρτωσε την ευθύνη της ακρίβειας στους πολίτες
«Στο όνομα του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού, θα συνεχίσει να βλέπει δισεκατομμύρια να βγαίνουν από τις τσέπες των πολιτών και να καταλήγουν στα αποθεματικά των τραπεζών»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ 2
Ελλάδα και Λιβύη ξεκινούν την διαδικασία οριοθέτησης ΑΟΖ – Στο προσκήνιο η διμερής συνεργασία στο μεταναστευτικό
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συζήτησε με τον Λίβυο ομόλογό του για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών και των κατασκευών
Γιώργος Γεραπετρίτης - Υπουργός Εξωτερικών Λιβύης 22
Νίκος Δένδιας: «Δείτε μια φωτογραφία του Πίρι Ρέις και θα καταλάβετε γιατί δεν συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ»
«Η άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται στον κύκλο των αιφνιδιαστικών ασκήσεων που διεξάγονται κάθε χρόνο, δεν έχουν σχέση με το Πίρι Ρέις, που δεν απασχόλησε το ΚΥΣΕΑ» σημείωσε
Ο Νίκος Δένδιας
7