Πολιτική

Ο πρόεδρος της Κύπρου έρχεται στην Αθήνα την Παρασκευή

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, θα έχει την Παρτασκερυή στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας αναμένεται να απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως των προσπαθειών για έναρξη του διαλόγου, και τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών, τόσο του κ. Αναστασιάδη όσο και του κ. Σαμαρά, στις ΗΠΑ.

Τον Πρόεδρο της Κύπρου θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Νίκος Χριστοδουλίδης.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, αναφερόμενος σχετικά με τον χρόνο συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων είπε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί, εάν πρώτα δεν συμφωνηθεί το κοινό ανακοινωθέν που θα ακολουθήσει αυτή τη συνάντηση.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές από τουρκικής πλευράς ότι οι δύο ηγέτες θα συναντιόνταν στις 4 Νοεμβρίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η διάψευση των Ηνωμένων Εθνών τα λέει όλα», προσθέτοντας πως «ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ή η τουρκοκυπριακή πλευρά – διότι είναι κάπως συγκεχυμένο για το ποιος έκανε αυτή τη δήλωση -, προσπαθούν να αποσείσουν την πίεση από τη δική τους πλευρά και να τη ρίξουν στη δική μας πλευρά. Αυτή είναι μια εκτίμηση».

«Εμείς δεν κάνουμε τέτοια παιγνίδια, εμείς εννοούμε αυτά που λέμε», ανέφερε ο κ . Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να εμπλακούμε σε ένα διάλογο για επίλυση του Κυπριακού που να έχει προοπτικές και να μην είναι μια από τα ίδια -για αυτό δεν θα υπάρξει συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Ντερβίς Έρογλου, εάν δεν συμφωνηθεί το κοινό ανακοινωθέν που θα ακολουθήσει αυτή τη συνάντηση».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «το κοινό ανακοινωθέν θα είναι ο καθορισμός, ο οδικός χάρτης και η διαδικασία των συνομιλιών».

Ερωτηθείς πού βρίσκεται η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «υπάρχει διαφορά απόψεων αναφορικά με το κείμενο της κοινής δήλωσης των δύο ηγετών με το οποίο θα καθορίζεται η βάση λύσης του Κυπριακού και οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, καθώς και όλα τα συναφή για να έχει προοπτική επιτυχίας αυτός ο διάλογος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι έγραψε ο Νίκος Αναστασιάδης στο Facebook για τον Αντώνη Σαμαρά;

Ο Νταβούτογλου αποκαλύπτει: Στις 4/11 η πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη – Έρογλου

Πιέζουν τη Λευκωσία και την Αθήνα για επίλυση του Κυπριακού

Αναστασιάδης: Το είπε και το έκανε – Μειώνεται η στρατιωτική θητεία!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2026 – Κακλαμάνης: Μακάρι να λειτουργούσε έτσι το ελληνικό Δημόσιο
Τον προϋπολογισμό της Βουλής υπερψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά, η Ελληνική Λύση και η Νίκη, με το «παρών» τοποθετήθηκε το ΚΚΕ, ενώ καταψήφισε η Πλεύση Ελευθερίας
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης
Δημοσκόπηση RealPolls: Οι ενεργειακές συμφωνίες δίνουν «ανάσα» στη ΝΔ
Οι μετρήσεις δείχνουν ενίσχυση της ΝΔ στην πρόβλεψη αποτελέσματος με άνω του 30%, άνοδο του ΠΑΣΟΚ και πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που τα σενάρια για κόμματα Τσίπρα και Σαμαρά δεν πείθουν τους ψηφοφόρους
Ψήφος 16
Κυριάκος Μητσοτάκης – Νίκος Χριστοδουλίδης: Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην επικαιροποίηση των οικονομοτεχνικών παραμέτρων για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου
Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, με τον πρωθυπουργό να τονίζει τη σημασία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
10