Πολιτική

Η πρόταση Τσίπρα για το Σύνταγμα: Δημοψήφισμα με 500.000 υπογραφές των πολιτών – Εκλογή ΠτΔ από τον λαό με την τρίτη φορά – Μόνο 8 χρόνια οι βουλευτές

- Με 1.000.000 υπογραφές πολιτών θα διενεργείται δημοψήφισμα ακόμα και για ψηφισμένο νόμο του κράτους
- Μόλις 2 θητείες θα επιτρέπονται στους βουλευτές, πρόταση μομφής μόνο αν υπάρχει διάδοχο βιώσιμο σχήμα
- Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (με αυξημένες αρμοδιότητες) από τον λαό, αν δεν τα βρει η Βουλή
- Μόνο εκλεγμένος βουλευτής θα γίνεται πρωθυπουργός
- Οι προετοιμασίες πριν την εκδήλωση και τα μέτρα ασφαλείας
- Ο Βασίλης Λεβέντης ο μόνος πολιτικός αρχηγός εκτός ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που παραβρέθηκε
- Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την εκδήλωση στο διαμορφωμένο προαύλιο της Βουλής
 

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ανακοινώνει στον ειδικά διαμορφωμένο προαύλιο χώρο της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η σύνθεση οργανωτικής επιτροπής για την διεξαγωγή μιας ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε πανεθνική κλίμακα.

“Στόχος μας, σε πρώτη φάση, να διοργανωθούν συζητήσεις για την αναθεώρηση σε όλους τους δήμους της χώρας με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων αλλά και μεμονωμένων πολιτών.”

Η πρόταση της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

1. Συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής
2. Εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας. Η πρόταση μομφής θα πρέπει να συνοδεύεται από γόνιμη, βιώσιμη πρόταση νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πρωθυπουργού.
3. Άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μόνο αν εξασφαλίζεται η μέγιστη συναίνεση 2/3 της Βουλής. Θα πρέπει να εξαντλείται σε δύο ψηφοφορίες. Η τρίτη ψηφοφορία θα ανήκει στο εκλογικό σώμα, που θα αποφασίζει με καθολική ψήφο ανάμεσα στους δύο που πλειοψήφισαν.
4. Θεσμοθέτηση της υποχρέωσης ο πρωθυπουργός να εκλέγεται ΜΟΝΟ εν ενεργεία βουλευτής.

 

Ο πρωθυπουργός, πρότεινε ακόμα να υπάρχει πρόβλεψη στο νέο Σύνταγμα, για “υποχρέωση κύρωσης με δημοψήφισμα, οποιασδήποτε συνθήκης μεταβιβάζει κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους”. Πρότεινε να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω των 500 χιλιάδων υπογραφών, για εθνικά θέματα.

Ακόμα πρότεινε, την κατάργηση του προνομίου της ασυλίας βουλευτών αλλά και τη ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους “με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας”.

Παράλληλα πρότεινε το νέο Σύνταγμα να εγγυάται ότι τα αγαθά του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά και την κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως του μοναδικού μέσου για τον προσδιορισμό του μισθού.

Το παρασκήνιο της εκδήλωσης

Στο νότιο προαύλιο της Βουλής, στον χώρο που βλέπει το εντευκτήριο των βουλευτών, οι προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει από νωρίς. Ο τρόπος που έχουν τοποθετηθεί τα καθίσματα για τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης παραπέμπει σε διάταξη αντίστοιχη με ενός βουλευτηρίου.


 
Στη σημερινή εκδήλωση έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας. Ειδικότερα έχουν προσκληθεί οι αρχηγοί των κομμάτων, το προεδρείο της Βουλής, βουλευτές, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, εκπρόσωποι εργοδοτικών, συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας

Εν τω μεταξύ, από δύο και τρεις ελέγχους περνούν όσοι θέλουν να παραβρεθούν στην εκδήλωση για την πρόταση της κυβέρνησης περί Συνταγματικής Αναθεώρησης. Η εκδήλωση είναι άλλωστε στο προαύλιο της Βουλής, κάτι που σημαίνει ότι δυνάμεις ασφαλείας του κοινοβουλίου, έχουν πάρει… φωτιά.

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μιλτιάδης Σακελλάρης

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δεύτερη παραίτηση από το κόμμα Κασσελάκη σε 24 ώρες: «Χαιρέτησε» και ο Μιχάλης Χουρδάκης - «Ένας κύκλος ολοκληρώθηκε»
Μετά τη Θεοδώρα Τζάκρη, την αποχώρησή του από τους Δημοκράτες ανακοίνωσε και ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, αποφεύγοντας προσωπικές αιχμές ή χαρακτηρισμούς
Μιχάλης Χουρδάκης
ΕΛΑΣ κατά κυβέρνησης για την ακρίβεια: «Οι πολίτες θέλουν φθηνότερο καλάθι, όχι ακριβότερες δικαιολογίες»
Το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα επιτίθεται στο Μαξίμου για το τέλος του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους και τη συμφωνία με τη βιομηχανία τροφίμων για πάγωμα τιμών
ΕΛ.Α.Σ. 8
Η «δεξιά στροφή» Κασσελάκη, η έξοδος Τζάκρη και τα μηνύματα από τη ΝΔ
Η αποχώρηση της πρώην αντιπροέδρου από τους Δημοκράτες ανέδειξε την ιδεολογική μετατόπιση του κόμματος προς το φιλελεύθερο Κέντρο – Τι λένε Μαρινάκης και Γεωργιάδης για τα σενάρια προσέγγισης με την Πειραιώς
Γεωργιάδης, Θεοδωρικάκος, Πλακιωτάκης και Κασσελάκης 8