Πολιτική

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η ΕΕ δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο»

«Η ΕΕ δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά στην αρχή της εβδομάδας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και του μετέφερε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα για την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο.

«Γνωρίζουμε ότι σε λίγο καιρό, στις 20 Ιουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Κύπρο και του είπα ότι αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για εμάς. Τόνισα ότι είμαστε ξεκάθαροι ότι θα παρακολουθήσουμε την πορεία αυτής της επίσκεψης και πως ποτέ δεν πρόκειται να δεχθούμε, ως ΕΕ, λύση δύο κρατών», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε ότι αυτό το «σαφές μήνυμα» μετέφερε προσωπικά στον Πρόεδρο Ερντογάν και πως τώρα είναι στο χέρι του να στείλει ένα θετικό μήνυμα.

Βελτίωση στις σχέσεις με την Τουρκία, απογοητευτική η λίγη ή καθόλου πρόοδος σε σχέση με την Κύπρο

Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν βελτιωθεί πρόσφατα, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το γεγονός ότι υπάρχει «λίγη ή καθόλου πρόοδος όσον αφορά στην Κύπρο».

Ειδικότερα σημείωσε ότι «συνολικά οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν βελτιωθεί πρόσφατα, υπάρχει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας κι αυτό είναι ένα σημείο εκκίνησης αλλά από την άλλη πλευρά ακόμη βλέπουμε λίγη ή καθόλου πρόοδο αναφορικά με την Κύπρο κι αυτό είναι απογοητευτικό».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επισήμανε ότι υπάρχει σχεδιασμός για διάθεση επιπλέον 3 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία μέχρι το 2024. «Αυτά θα έρθουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και θα εστιάσουν στην κοινωνικοοικονομική στήριξη των προσφύγων» ανέφερε.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν θα παρέχει 2,2 δις ευρώ μέχρι το 2024 για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων στην Ιορδανία και στον Λίβανο, προσέθεσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Για το θέμα του εμβολιασμού, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας περίπου το 60% των ενηλίκων της ΕΕ θα έχει λάβει έστω μία δόση εμβολίου, ενώ το 40% θα είναι πλήρως εμβολιασμένο. Εξέφρασε επιπροσθέτως την ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα. «Πρέπει να μείνουμε σε επαγρύπνηση» τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής καλώντας τον κόσμο να εμβολιαστεί.

Τέλος, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επισήμανε ότι ο ουγγρικός νόμος, είναι εναντίον των αξιών της ΕΕ, τονίζοντας ότι η συζήτηση μεταξύ των ηγετών ήταν «έντονη» και «ειλικρινής».

«Ήταν μία προσωπική και συναισθηματική συζήτηση» γιατί έχει να κάνει με τη ζωή των ανθρώπων, ανέφερε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Καρανίκας για Επιστημονικό συμβούλιο Τσίπρα: Ακραία θλίψη – Θεωρεί ότι είμαστε χαζοί
Ο Τσίπρας δεν έχει πολιτικά στελέχη από τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ εκτός από το ραδιούργο του γραφείο που τον οδηγεί από ήττα σε ήττα τα τελευταία χρόνια και όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις
Νίκος Καρανίκας 12
Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου για τις «γκάφες» Ανδρουλάκη: «Ισχυρός αρχηγός αλλά υπάρχουν ζητήματα στην εικόνα του»
Στις επόμενες δημοσκοπήσεις εκτιμάται ότι θα έχει καταγραφεί τόσο η υπόθεση Παπαβασιλείου, όσο και η απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη από την κηδεία του Διονύση Σαββόπουλου
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Άννα Διαμαντοπούλου
Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Σπίτι της η Αθήνα – Έρχεται η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ – Δεξίωση και πάρτι με το που θα «πατήσει» Ελλάδα
Το βράδυ του Σαββάτου η Γκιλφόιλ θα αναλάβει ρόλο οικοδέσποινας σε μια γιορτή για τα 250 χρόνια από την ίδρυση του Σώματος των Αμερικανών Πεζοναυτών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ 28