Πολιτική

Παυλόπουλος: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο – Μη διανοηθεί κανείς να αμφισβητήσει τα σύνορα

«Είμαστε ο κατεξοχήν λαός της ελευθερίας και της αλήθειας. Εμείς δεν κάναμε επεκτατικούς πολέμους, εμείς υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τον πολιτισμό μας" ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη Σαμοθράκης, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη στο Αιγαίο.

Λέμε στους γείτονες μας ότι είμαστε εδώ, είμαστε η πόρτα και το παράθυρό τους για τη Δύση και την ΕΕ” συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος.

“Μη διανοηθεί κανένας να αμφισβητήσει τα σύνορα”

Τείνουμε χείρα φιλίας και επιθυμούμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα σύνορα μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία, που είναι σύνορα και εδαφική ακεραιότητα της ΕΕ. Σε αυτό είμαστε ανυποχώρητοι και αυτό ας μη διανοηθεί κανείς να το αμφισβητήσει, γιατί θα δοθεί και η ανάλογη απάντηση.

Το ξανατονίζω εδώ, είμαστε φίλοι και γείτονες, να ζήσουμε ειρηνικά, να πορευτεί και η Τουρκία στον ευρωπαϊκό της δρόμο, αλλά η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των σχέσεων μας και των σχέσεων με την Ευρώπη.

Δεν αφήνει κανένα περιθώριο ως προς το πού είναι τα σύνορα μας. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, ας το καταλάβουν κάποιοι. Δεν ξέρω πότε και πώς το επινόησαν, αλλά αυτό να το ξεχάσουν, αλλιώς δεν θα υπάρξει δυνατότητα ούτε φιλίας και καλής γειτονίας, ούτε πορείας προς την ΕΕ», διεμήνυσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

“Κάθε αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης θα απαντηθεί”

«Καθιστούμε για μιαν ακόμη φορά σαφές προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, συνιστά αφενός παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, η οποία την εκθέτει ανεπανόρθωτα ως μέλος της διεθνούς κοινότητας, αλλά και ως κράτος υποψήφιο προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και αφετέρου, αποτελεί απαράδεκτη επιβουλή κατά των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι’ αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή ούτε, φυσικά, θα μείνει αναπάντητη. Οιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή ούτε φυσικά θα μείνει αναπάντητη» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Φιδέλειου Πνευματικού Κέντρου στη χώρα της Σαμοθράκης, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως «η Σαμοθράκη, λόγω και της μεγάλης σπουδαιότητας της γεωγραφικής της θέσης, συνιστά καθοριστικό μέγεθος της ελληνικής επικράτειας, αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού –κατά το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο που ορίζει ότι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως κυριάρχως ορίζονται απ’ αυτά- τα σύνορα της Ελλάδας προσδιορίζουν και τα σύνορα της ΕΕ».

Ιστορική αναδρομή στους αγώνες της Σαμοθράκης

Ο κ. Παυλόπουλος σκιαγράφησε τη μακραίωνη πορεία της Σαμοθράκης μέσω ιστορικής αναδρομής, με αφετηρία την εγκατάσταση στο ακριτικό νησί των πρώτων κατοίκων των Πελασγών και αναφορές στη συνέχεια στη ρωμαϊκή περίοδο, με ειδική μνεία στην καθιέρωση της νήσου σε διεθνές θρησκευτικό κέντρο, στη βυζαντινή κυριαρχία και την οθωμανική κατοχή, στο άγνωστο επί πολλά χρόνια «Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης» και στην προσάρτησή της στην Ελλάδα το 1914.

Σημείωσε πως «η περίλαμπρη ιστορία των διαχρονικών αγώνων και θυσιών των κατοίκων της Σαμοθράκης αφενός αποδεικνύει ότι για εμάς, τους Έλληνες, η Ελευθερία, υφ’ όλες της τις εκφάνσεις, είναι υπαρξιακή αρχή και αξία. Αφετέρου, συνιστά παρακαταθήκη ενότητας μπροστά στα μεγάλα και σημαντικά. Παρακαταθήκη ιδιαίτερα κρίσιμη στους τωρινούς, κρίσιμους για το μέλλον του τόπου μας και του λαού μας, καιρούς».

Δήλωσε βαθύτατα συγκινημένος με την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη «του ιστορικού και ιδιαίτερα προικισμένου από τη φύση Δήμου», συμπληρώνοντας πως «μ’ επιφορτίζει με το ιερό χρέος ν’ ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις, στην προσπάθεια όλων των Σαμοθρακιτών για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον τόπο σας αλλά και για την Ελλάδα μας».

Ανέφερε ότι «πηγή έμπνευσης, προς αυτή την κατεύθυνση, για όλους μας αποτελεί το διαχρονικό θάρρος και η απαράμιλλη δύναμη των Σαμοθρακιτών ν’ ανταπεξέρχονται σε όλες τις δυσκολίες που συναντούν».

Χαρακτήρισε κορυφαίο παράδειγμα αυτής της δύναμης «το σθένος με το οποίο αντιμετώπισαν την καταστροφή από την τελευταία θεομηνία» και διαβεβαίωσε «ότι σ’ αυτό το δύσκολο έργο θα έχετε την αμέριστη συμπαράσταση όλων μας, έως ότου η Σαμοθράκη ξαναβρεί, το συντομότερο δυνατό, τους κανονικούς ρυθμούς ζωής που αναλογούν στο δημιουργικό φρόνημα των κατοίκων της».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κικίλιας για το ναυάγιο στη Χίο: Η ξαφνική αλλαγή πορείας του σκάφους από το διακινητή προκάλεσε τη σύγκρουση
Ο υπουργός επισήμανε ότι οι ενέργειες διάσωσης ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή και στη διάσωση συμμετείχαν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις πλωτών της περιοχής
Ναυάγιο με μετανάστες στη Χίο
Επική γκάφα από τον Βελόπουλο: Παρουσίασε φωτογραφία της Lady Gaga από American Horror Story ως υλικό της υπόθεσης Επστάιν
Με την φωτογραφία - «πειστήριο» προσπάθησε να πείσει τον λαό ότι τα ελληνικά ΜΜΕ δεν αποκαλύπτουν τις εξελίξεις στην υπόθεση του χρηματιστή που αφορούν και την χώρα μας - Δείτε βίντεο
Κυριάκος Βελόπουλος
44
«Σφαγή» on air Δρυμιώτη με Ζαχαριάδη για την τραγωδία στη Χίο: «Γιατί πιστεύετε τους λαθρομετανάστες;» – «Είστε ακροδεξιός»
Όλα ξεκίνησαν ότι ο πολιτικός αναλυτής υποστήριξε ότι πιστεύει τους Έλληνες, όχι τους λαθρομετανάστες και κατηγόρησε τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για ανθελληνισμό
Ανδρέας Δρυμιώτης / Κώστας Ζαχαριάδης
22
«Βαριά» εβδομάδα η επόμενη για το ΠΑΣΟΚ: Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, το σημείο μηδέν και οι απαιτήσεις Δούκα
Μία πρώτη γεύση πάντως, θα μπορέσουμε να πάρουμε την επόμενη Κυριακή, αφού για τότε προγραμματίζεται μέχρι αυτή την ώρα, να συνεδριάσει η Ολομέλεια της ΚΟΕΣ
Νίκος Ανδρουάκης και Παύλος Γερουλάνος
Οι προσδοκίες της Αθήνας για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού και οι «κόκκινες γραμμές»
Οι εμπρηστικές δηλώσεις από την Άγκυρα και η απάντηση της Αθήνας - Με φόντο το μεταναστευτικό και πολύνεκρο δυστύχημα στη Χίο η συνάντηση των δύο ηγετών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Κυριάκος Μητσοτάκης για τη «χάλκινη» ομάδα πόλο γυναικών: Ακόμα μία μεγάλη επιτυχία για την Εθνική μας, θερμά συγχαρητήρια
Τα κορίτσια του πόλο συνέτριψαν την Ιταλία στον μικρό τελικό με 15-8 και ανέβηκαν στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πορτογαλίας
Κυριάκος Μητσοτάκης