Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Πως οδηγήθηκε στην παραίτηση ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. – Όλο το παρασκήνιο

Πως οδηγήθηκε στην παραίτηση ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. – Όλο το παρασκήνιο
Φωτογραφία InTime News

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές στην ηγεσία της Αστυνομίας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Άγριο παρασκήνιο έως αργά το βράδυ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Υπέβαλε τελικά την παραίτησή του ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος.
Ποιος θα τον αντικαταστήσει μέχρι τις οριστικές αλλαγές στην ηγεσία της Αστυνομίας.
Είχε προκαλέσει σάλο όταν βρέθηκε σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις ευρωεκλογές.

Οι προθέσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και τις αλλαγές προσώπων φάνηκαν με το… «καλημέρα σας» και πριν καλά καλά ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη «κλείσει» λίγες ώρες στη λεωφόρο Κατεχάκη.

Η πρώτη κίνηση που έκανε ο νέος υπουργός ήταν να συγκαλέσει σύσκεψη με τους κλαδάρχες της ΕΛ.ΑΣ και τους επιτελείς κυρίως της ΓΑΔΑ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, στην οποία δεν κλήθηκε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και κανένας από τους αντιστρατήγους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε από τον Αριστείδη Ανδρικόπουλο να του υποβάλει την παραίτησή του. Οι ίδιες πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι αρχικά, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αρνήθηκε να υποβάλει την παραίτησή του, επικαλούμενος και τον θεσμικό του ρόλο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μετά την άρνηση αυτή, φέρεται να έδωσε εντολή να μην περάσει κανένα υπηρεσιακό έγγραφο από το γραφείο του αρχηγού της Αστυνομίας για υπογραφή. Με τον τρόπο αυτό, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ουσιαστικά κατέστησε «ανενεργό» τον Αριστείδη Ανδρικόπουλο και του έθεσε σαφές πως ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι αυτός της εξόδου.

αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.

Λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, υπέβαλε τελικά την παραίτησή του.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να αντικατασταθεί, αρχικά, από τον υπαρχηγό του Σώματος, τον αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη. Για το μέλλον του Αριστείδη Ανδρικόπουλου αλλά και τις υπόλοιπες αλλαγές που προτίθεται να κάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπουργείου και την ηγεσία της Αστυνομίας αναμένονται, εντός της ημέρας, ανακοινώσεις από τον ίδιο τον υπουργό.

Ωστόσο, οι όποιες αλλαγές στο σύνολο της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. θα γίνουν μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, μετά τις 22 Ιουλίου δηλαδή όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. σε συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αριστείδης Ανδρικόπουλος έγινε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. πριν από μερικούς μήνες, όταν έγιναν οι κρίσεις στο Σώμα. Είχε προκαλέσει σάλο τον περασμένο Μάιο όταν δημοσιεύτηκε η φωτογραφία του newsit.gr που τον έδειχνε να βρίσκεται στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Συντάγματος και να συνομιλεί σε χαλαρό κλίμα με υπουργούς κι άλλα κομματικά στελέχη.

αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.

αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.

αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτή η φορά που ο αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος είχε δώσει το παρών σε κομματική εκδήλωση. Είχε βρεθεί και σε ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ξάνθη και μάλιστα στην πρώτη σειρά των προσκεκλημένων.

αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.

Ειρωνική αντίδραση από την Όλγα Γεροβασίλη

Οι εξελίξεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκάλεσαν την αντίδραση της τέως υπουργού Όλγας Γεροβασίλη, η οποία με ανάρτησή της στο Facebook, σχολίασε την πρόθεση του διαδόχου της να «ξηλώσει» την ηγεσία της Αστυνομίας.

«Σε λίγες ώρες μετά από «αντικειμενική» αξιολόγηση (!) ζητήθηκε η παραίτηση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ. Θυμίζω στον κ. Μητσοτάκη τις υποσχέσεις του για επιλογές με βάση την αξιολόγηση και χωρίς κομματικά κριτήρια στις θέσεις ευθύνης. Έτσι αντιλαμβάνονται, σαν λάφυρο, την ΕΛ.ΑΣ και τους ανώτατους αξιωματικούς. Είμαι σίγουρη ότι οι έκτακτες κρίσεις που θα γίνουν στο σώμα δεν θα έχουν κομματικά χαρακτηριστικά, θα γίνουν αξιοκρατικά με βάση αξιολογήσεις, χωρίς κομματικά κριτήρια και χωρίς ούτε μια στιγμή να του έχει περάσει από το μυαλό το κομματικό κράτος. Σε αναμονή των επόμενων ρεβανσιστικών επιθέσεων της νέας Δεξιάς», έγραψε η πρώην υπουργός.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις