Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Πρέσπες: Ιστορική ημέρα! “Έπεσαν” οι υπογραφές για τη “Βόρεια Μακεδονία”

Πρέσπες
Φωτογραφία Reuters

– Στο χωριό “Ψαράδες”, στις Πρέσπες, Νίκος Κοτζιάς, Νίκολα Ντιμιτρόφ και Μάθιου Νίμιτς υπέγραψαν τη συμφωνία για την επίλυση του Σκοπιανού
– Ακολούθησε γεύμα στο Οτέσοβο
– Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την πΓΔΜ
– Νίμιτς: Δεν ήθελα δώρο γενεθλίων από την οικογένεια μου… Μου έκαναν οι δύο πρωθυπουργοί
– Σοβαρά επεισόδια με πετροπόλεμο και χημικά στο Πισοδέρι, όπου έγινε συλλαλητήριο κατά της “Βόρειας Μακεδονίας”
– ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και ΒΙΝΤΕΟ

Στο χωριό “Ψαράδες”, στις Πρέσπες, έμελλε να γραφτεί μια νέα σελίδα της ιστορίας. Ύστερα από δεκαετίες διαμάχης, το πρωί της 17ης Ιουνίου 2018, έφτασε η στιγμή για να “πέσουν” οι υπογραφές για την επίλυση του Σκοπιανού και την μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία.

Μία ιστορική ημέρα, με τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνει μήνυμα φιλίας και ενότητας στα Σκόπια, και τον Ζόραν Ζάεφ, εμφανώς συγκινημένο, να αρχίζει την ομιλία του με… Αριστοτέλη και στο τέλος να βγάζει την γραβάτα του και να την χαρίζει στον Έλληνα ομόλογό του.

Μες την χαρά και ο Μάθιου Νίμιτς, φυσικά, ο άνθρωπος που εργάστηκε από το 1994 μέχρι και σήμερα για την επίτευξη συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ έχει σήμερα τα γενέθλια του και όπως είπε αυτή η συμφωνία ήταν το δώρο του. “Είπα στην οικογένειά μου ότι φέτος δεν θέλω δώρο γενεθλίων… θα μου κάνουν δύο πρωθυπουργοί”, δήλωσε ο Νίμιτς, ενώ νωρίτερα ο Νίκος Κοτζιάς του είχε τραγουδήσει το “Happy Birthday”.

Οι ομιλίες των δύο πρωθυπουργών

“Είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες. Στην τεράστια παράδοση της βαλκανικής μουσικής εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια αλλά και τα τραγούδια χαράς, ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε εδώ μαζί στις Πρέσπες και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μετά, στη γλώσσα μας και στη γλώσσας σας“, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στις Πρέσπες, κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη είπε πως “δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος” και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών.

Η ευρωπαϊκή αντίληψη αποτελεί δημοκρατική έκφραση, οι Έλληνες, οι Μακεδόνες, οι Ευρωπαίοι είναι πιο ισχυροί απέναντι στην ξενοφοβία“, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Υποδοχή και… ιστορική αγκαλιά στις Πρέσπες

Με μισή ώρα καθυστέρηση, στις 11.00 π.μ., ο Ζόραν Ζάεφ, συνοδευόμενος από την σκοπιανή αντιπροσωπεία, έφτασε με σκάφος στις Πρέσπες. Στην προβλήτα περίμεναν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς με το… ψάθινο καπέλο του.

Ο Ζόραν Ζάεφ βγήκε από το σκάφος και οι δύο πρωθυπουργοί αγκαλιάστηκαν θερμά.

 

Η στιγμή που “πέφτουν” οι υπογραφές

Αλέξης Τσίπρας, Ζόραν Ζάεφ, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ φτάνουν στην εξέδρα 100 μέτρων που είχε στηθεί για την τελετή υπογραφής της συμφωνίας. Οι παρευρισκόμενοι τους καταχειροκροτούν.
Ακολούθησαν οι ομιλίες των δύο πρωθυπουργών και στη συνέχεια οι υπουργοί Εξωτερικών Κοτζιάς και Ντριμιτρόφ πήραν τις θέσεις τους στο τραπέζι για την μεγάλη στιγμή.

Οι υπογραφές “πέφτουν” και οι παρευρισκόμενοι σηκώνονται όρθιοι και τους χειροκροτούν!

Γεύμα στο Οτέσοβο

Στις 12 το μεσημέρι οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Σκοπίων διέσχισαν τη λίμνη με σκάφος του Λιμενικού για να βρεθούν στην πλευρά της πΓΔΜ, στην πόλη Οτέσοβο, όπου παραχώρησε γεύμα ο Ζόραν Ζάεφ.

Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την πΓΔΜ, ύστερα από 18 χρόνια. 

Οι δύο πρωθυπουργοί έκαναν βόλτα και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μπροστά στη λίμνη.

Στο Οτέσοβο μετέβησαν επίσης με τον ίδιο τρόπο οι δύο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ. Επίσης ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και η εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτιέρες, Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ

Πηγές φωτογραφιών Reuters/ Eurokinissi

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις