Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Προϋπολογισμός – Αλέξης Τσίπρας: Ολομέτωπη επίθεση σε Μητσοτάκη με βαριές κουβέντες! [vids, pics]

Αλέξης Τσίπρας προϋπολογισμός
Φωτογραφία: Eurokinissi

Σφοδρή και σε όλα τα μέτωπα επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη! Έτσι… κύλησε η ομιλία που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην Βουλή πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία στη Βουλή. Για αρκετή ώρα στο… περιθώριο ο προϋπολογισμός.

«Είναι η πρώτη φορά στα 8 χρόνια που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό κοινοβούλιο». Αυτό τόνισε αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε με φουλ διάθεση… ειρωνίας για μια ατάκα που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως την είπε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, με τον πρωθυπουργό όμως να τον διαψεύδει και να κάνει λόγο για ψεύτικα αποφθέγματα και… σκίτσα του Αρκά!

«Προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις που κανείς δεν είχε κάνει πριν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: «Και σήμερα που αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια και αποδίδουν καρπούς, η Ελλάδα έχει μια τελείως διαφορετική εικόνα στη διεθνή κοινή γνώμη από αυτή που μας αφήσατε εσείς περίπου τρία χρόνια πριν. Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, με ανεργία κοντά στο 27%, με μηδενική αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους, αλλά και στις διεθνείς αγορές, με τα επιτόκια δανεισμού για τα δεκαετή ομόλογα να αγγίζουν το 8%».

Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Με μια κυβέρνηση που είχε δεσμευθεί σε τρελά πλεονάσματα 4,5% για τα αμέσως επόμενα χρόνια, ενώ αδυνατούσε να καλύψει ακόμη και τους τρέχοντες δημοσιονομικούς στόχους και είχε παρατήσει έξι ολόκληρους μήνες τη διαπραγμάτευση για την περιβόητη 5η αξιολόγηση. Μια χώρα που είχε μπει στο γύψο με μέτρα συνολικά ύψους 65 δισ. ευρώ από το 2010 εως το 2014. Μέτρα που είχαν βυθίσει την οικονομία σε μια πρωτοφανή ύφεση, αφού συρρικνώθηκε το 25% του ΑΕΠ σε μια τετραετία. Ενώ την ίδια περίοδο, χάθηκε το 40% του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων. Αυτή τη χώρα παραλάβαμε, που τη βάλατε στο γύψο της ύφεσης και της καταστολής για να μην τα ξεχνάμε και αυτά, καθώς κυβερνούσατε με ΠΝΠ».

Δείτε στην συνέχεια του κειμένου το βίντεο με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Αυτοκριτική για την συμφωνία με τους εταίρους

«Και την παραλάβαμε γιατί σας έριξε ο λαός. Γιατί δεν άντεχε άλλο, αυτό το πολιτικό σύστημα που λεηλάτησε και χρεοκόπησε τη χώρα να το βλέπει αγκαζέ και δεσμευμένο από τις κοινές αμαρτίες να συνεχίζει τη λεηλασία», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε:

Click4more: Δείτε εδώ λεπτό προς λεπτό όλα όσα συνέβησαν στην Βουλή

«Έδωσε σε εμάς εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης. Εντολή που τηρήσαμε και υλοποιήσαμε μέχρι κεραίας το πρώτο εξάμηνο, παρά τις συνθήκες ασφυξίας που τεχνηέντως είχατε δημιουργήσει προσδοκώντας ή και σχεδιάζοντας τη βίαιη πτώση μας, τη λεγόμενη παρένθεση που ξεχείλωσε στο τέλος. Καταλήξαμε σε έναν συμβιβασμό με τους εταίρους μας. Αναγκαστικό συμβιβασμό».

«Αφού όμως μπήκατε στη βάσανο των συγκρίσεων, ελάτε να συγκριθούμε από τώρα αν θέλετε, γιατί το ’19 που θα γίνουν οι εκλογές, η σύγκριση θα είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα. Για να συγκριθούμε λοιπόν: Το ’14 πασχίζατε να πετύχετε κάτι άπιαστο για τα δημοσιονομικά δεδομένα και τα μακροοικονομικά μεγέθη, να αποκτήσετε μια γραμμή πίστωσης με ισχυρή επιτήρηση και σκληρά προαπαιτούμενα, προφανώς αυτά που δεν μπορούσατε να κλείσετε στην 5η αξιολόγηση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αλέξης Τσίπρας: «Η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει»

«Όταν αναφέρεστε στην Κύπρο, την Πορτογαλία, ξεχνάτε ότι δεν χρειάστηκαν δεύτερο μνημόνιο, καμία δεν μπήκε και έχασε το 25% του ΑΕΠ, καμία δεν μπήκε στο μνημόνιο και είδε το χρέος της να απογειώνεται, αυτά είναι δικά σας κατορθώματα και του κ. Βενιζέλου που υπερασπίζεστε», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Αλέξης Τσίπρας προϋπολογισμός

«Η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως θα επιτύχει τη σταθερή και διαρκή πρόσβαση με ευνοϊκά επιτόκια μέσα και από την οριστική ρύθμιση του χρέους, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου.

Ο προϋπολογισμός με… αριθμούς

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα οικονομικά στοιχεία, τονίζοντας την καταγραφή ανάπτυξης για τρία διαδοχικά τρίμηνα – αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2017, 1,6% το δεύτερο και τουλάχιστον κατά 1,3% το τρίτο. Για τις εξαγωγές του α’ εννιαμήνου 2017, είπε πως έχουν αυξηθεί κατά 7,6%, με τις βιομηχανικές εξαγωγές να κυριαρχούν.

Click4more: Μητσοτάκης: Σφοδρή επίθεση σε Τσίπρα και κυβέρνηση με… Ζωή Κωνσταντοπούλου! “Είστε χρήσιμοι ηλίθιοι”

«Η βιομηχανική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 5,3% το πρώτο επτάμηνο του 2017. Οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις, το 2016, συνολικά αυξήθηκαν 142% σε ετήσια βάση, ενώ το α’ εννεάμηνο 2017 σημειώνουν νέα άνοδο 69% αντίστοιχα» τόνισε. «Για πρώτη φορά μετά την κρίση του 2008-2009 ανακάμπτουν ετησίως σε όγκο, στο α’ εννεάμηνο 2017, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο κατά 19% και 2% αντίστοιχα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στους οικονομικούς δείκτες, λέγοντας ότι η ανεργία αποκλιμακώνεται ουσιαστικά. «Το ’14, με εσάς η ανεργία χτύπησε ταβάνι, έφτασε το 27%. Η ανεργία των νέων το 60%. Σήμερα τα στοιχεία της Εργάνη μάς λένε ότι η ανεργία έπεσε ήδη από το 27% στο 20%.

Μέσα στο 2017 μόνο, καταγράφηκαν 14.000 περισσότερες επιχειρήσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εσείς καταγράφατε λουκέτα παντού, εμείς καταγράφουμε χιλιάδες νέες επιχειρήσεις, 14.000 περισσότερες μέσα στο 2017. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Νομίζω ότι σας έκανε κακό η εμφάνιση του κ. Σαμαρά, ας κάτσει στην κρυψώνα του», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Δείτε στην συνέχεια του κειμένου το βίντεο με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Φάκελος υπερφορολόγηση – φοροδιαφυγή

«Μας λέτε όμως ότι εμείς υπερφορολογούμε και έχουμε διαλύσει τη μεσαία τάξη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Είναι υπερφορολόγηση τα 5 δισ., ενώ δεν είναι τα 30 δισ. φόροι που φέρατε εσείς; Σε ποιο κόσμο αλήθεια; Ποιός έφερε τον ΕΝΦΙΑ; Ποιός την εισφορά αλληλεγγύης; Ποιός το τέλος επιτηδεύματος;

Click4more: «Σφάχτηκαν» Βούλτεψη – Καμμένος! «Μαζί τα φάγατε» – «Απατεώνα»

Εμείς δεν καταφέραμε να άρουμε άμεσα, αυτά που εσείς φορτώσατε στον ελληνικό λαό. Και τώρα μας κατηγορείτε γι’ αυτά που εσείς φορτώσατε. Αλλάξαμε τους φορολογικούς συντελεστές, εφαρμόζοντας μια προοδευτική φορολόγηση, μοιράζοντας όσο πιο δίκαια μπορούσαν να μοιραστούν τα βάρη δεδομένων των συνθηκών.

Τα βάλαμε για πρώτη φορά με τα μεγάλα ψάρια και τη φοροδιαφυγή, όταν εσείς κρύβατε στα συρτάρια των υπουργών τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Μπόργιανς. Νομίζετε ότι ο κόσμος είναι χαζός και δεν κάνει τις συγκρίσεις, δεν συγκρίνει δηλαδή ότι εσείς με δέκα φορές πιο σκληρά μέτρα και πιο σκληρή προσαρμογή δεν πετυχαίνατε πλεονάσματα και δεν μοιράζατε μέρισμα, ενώ εμείς μοιράσαμε δίκαια, πέρυσι 620 εκατ., φέτος 1,5 δισ.

Εμείς για πρώτη φορά χτυπήσαμε τη διαφθορά, σταματήσαμε τη σπατάλη, χτυπήσαμε τη φοροδιαφυγή και αυξήσαμε την απασχόληση, άρα και τις εισφορές στα δημόσια ταμεία. Και σήμερα ο ΕΦΚΑ καταλήγει να είναι 2 δισ. πάνω από το στόχο».

“Θα κάνετε απολύσεις κύριε Μητσοτάκη”;

«Ούτε νοσοκομεία συγχωνεύσαμε, ούτε σχολεία κλείσαμε, ούτε δημόσιους υπαλλήλους απολύσαμε και εξοικονομήσαμε 180 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά εσείς φαίνεται ακόμα δεν έχετε κάνει update τα δεδομένα αυτά. Και υπόσχεστε μείωση φορολογικών συντελεστών μέσω μιας αόριστης μείωσης των δαπανών. Πείτε μας όμως, κ. Μητσοτάκη, ποιων δαπανών;» ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αλέξης Τσίπρας προϋπολογισμός

«Μήπως υπαινίσσεστε απολύσεις δημοσίων υπάλληλων ή μείωση των πόρων για την Υγεία και την Παιδεία; Να το πείτε καθαρά αυτό, το είπατε, όλοι οι συμβασιούχοι έξω. Μας κατηγορείτε για αύξηση του αριθμού των γενικών γραμματέων, όταν εμείς φέραμε νόμο που θεσμοθετεί τη θέση χωρίς να χρειάζεται να φεύγει ένας γραμματέας όταν φεύγει ο υπουργός ή η κυβέρνηση, και λέτε ότι τους αυξήσαμε γιατί για κάποιο χρόνο θα λειτουργούν παράλληλα ε! Αυτό είναι λαθροχειρία, κύριε Μητσοτάκη» είπε ο πρωθυπουργός.

Κοινωνικό μέρισμα και… εκλογές

«Με το κεκτημένο της δημοσιονομικής σταθερότητας μπορέσαμε και προχωρήσαμε στην απονομή του κοινωνικού μερίσματος στοχευμένα και δίκαια. 1,4 δισ. ευρώ αποδόθηκε προς το ένα τρίτο σχεδόν του πληθυσμού της χώρας», είπε ο πρωθυπουργόςκαι συνέχισε: «Την εφάπαξ ενίσχυση των 400 ευρώ στους νέους ανέργους, τη βαφτίσατε φιλοδώρημα.

Click4more: Απίστευτη ατάκα Γεννηματά σε Καμμένο: «Έχω και κότερο… Πάμε μια..

Προσβάλλοντας για μια ακόμη φορά, όχι την κυβέρνηση αλλά όλους αυτούς τους ανθρώπους, που η πολιτική σας τους έκανε να μοιάζουν με πλεονάζον προσωπικό σε υπό εκκαθάριση επιχείρηση. Είναι όμως γεγονός ότι η όποια ενίσχυση προς τους νέους και τις νέες που βρίσκονται στην ανεργία, για σας είναι φιλοδώρημα και χαρτζιλίκι.

Εμείς αντιλαμβανόμαστε ως καθήκον μας να δώσουμε ίσες ευκαιρίες και να ενισχύσουμε, με ό,τι δυνατότητα μας παρέχεται στα σημερινά πλαίσια, αυτούς που το έχουν ανάγκη περισσότερο. Εμείς το βλέπουμε ως καθήκον εσείς ως ψηφοθηρικές παροχές. Για αυτό και φαγωθήκατε ότι μοιράζουμε επειδή έρχονται κάλπες. Κρατηθείτε, μην βιάζεστε. Υπάρχει και ο προϋπολογισμός του 2019. Γιατί το ’19 θα είναι το έτος των εκλογών» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Περί φορολογικών παραδείσων

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε, επίσης απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη: «Όταν χάναμε ένα ολόκληρο ΑΕΠ κάθε δεκαετία εξαιτίας της φοροδιαφυγής, δεν ξέρατε ότι και αυτό θα οδηγούσε σωρευτικά στη χρεοκοπία της χώρας; Εκεί όμως που είστε ακόμη πιο φειδωλός, κύριε Μητσοτάκη, είναι στο θέμα των φορολογικών παραδείσων.

Ξέρουμε ότι πρόκειται για μια νομική τεχνολογία φοροαποφυγής, ιδιαίτερα χρήσιμη για τα συμφέροντα που πρόσκεινται σε εσάς, αλλά η σιωπή σας πάνω στο θέμα είναι αποκαλυπτική, πάρτε μια θέση έστω πάνω στις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων που καλούν για συντονισμένες δράσεις των κρατών-μελών πάνω στο ζήτημα. Αλλά ξέρω, δεν νιώθετε άνετα με αυτό το ζήτημα, κάτι φαίνεται να σας ενοχλεί».

Για την κόντρα κυβέρνησης – δικαστών σχετικά με το πόθεν έσχες

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον κ. Μητσοτάκη και για την υπόθεση του πόθεν έσχες. «Σε μια συζήτηση περί μηχανισμών ελέγχου: Ποια είναι η θέση σας για το θεσμό του Πόθεν Έσχες; Πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί αποτελεσματικά;

Click4more: Συνεχίζεται η κόντρα δικαστών – Κοντονή: «Είναι δυνατόν να προσφεύγουν οι δικαστές του ΣτΕ στο ΣτΕ για δική τους υπόθεση»

Στην πραγματικότητα η κατηγορία περί αντισυνταγματικής πρακτικής όμως αφορά εσάς και όχι εμάς. Διότι εσείς διαρκώς επιχειρείτε να στρέψετε τη Δικαιοσύνη εναντίον της κυβέρνησης. Αλλά είμαι σίγουρος ότι και σε αυτό το απονενοημένο διάβημα θα αποτύχετε.

Και θέλω εδώ να είμαι σαφής: Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση παρέβασης σε καμία από τις άλλες δύο εξουσίες. Τιμά την ελληνική δικαιοσύνη και τη σέβεται, όμως δεν θα επιτρέψει την αναπαραγωγή δικτύων παραεξουσίας και μηχανισμούς αποφυγής των ελέγχων.

Και μην ξεχνάτε ότι πάνω από τους μισούς δικαστές ήδη έχουν κάνει κανονικά δήλωση πόθεν έσχες. Εμείς λοιπόν έχουμε εντολή να λειτουργήσουμε με βάση τις αρχές της ισότητας και της ισονομίας. Όλοι θα είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Αυτή τη δέσμευση δεν θα κουραστώ να την επαναλαμβάνω ούτε θα είμαστε αυτοί που θα κουραστούνε πρώτοι για να την επιβάλουνε. Θα την επιβάλουμε ό,τι και να γίνει», ξεκαθάρισε.

Δείτε στην συνέχεια του κειμένου το βίντεο με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

ΕΣΠΑ και ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η ανάπτυξη προϋποθέτει χρηματοδοτικά εργαλεία. Ισχυρό τραπεζικό σύστημα και άρση γραφειοκρατικών εμποδίων. Κίνητρα για έρευνα και καινοτομία, φιλοεπενδυτικό κλίμα, χαμηλότερο ενεργειακό κόστος. Αλλά και προώθηση εξαγωγών και ισορροπημένη εγχώρια ζήτηση. Ακόμη έκανε αναφορά στον αναπτυξιακό νόμο τονίζοντας: «Υποβλήθηκαν μέσα σε λίγους μήνες, περισσότερα από 800 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσουν 4.800 θέσεις εργασίας».

«Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά είμαστε στην πρώτη θέση στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλιών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φθάνοντας στο 25%, σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουμε ενεργοποιήσει προγράμματα άνω των 1,3 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αλέξης Τσίπρας προϋπολογισμός

Και πρόσθεσε: «Η επιτυχία αυτή στην απορρόφηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ έρχεται να προστεθεί σε εκείνη της πλήρους αξιοποίησης των κονδυλίων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου που έφερε τη χώρα μας στην κορυφή της Ευρώπης. Σας παραπέμπω στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Στην οποία γίνεται ρητή αναφορά στην εξαιρετική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από την Ελλάδα που έφερε στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 11 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Να λοιπόν γιατί εμείς πετυχαίνουμε εκεί που οι προηγούμενοι απέτυχαν παταγωδώς, και βγάζουμε τη χώρα ξανά στο ξέφωτο της ανάπτυξης».

Σφορδή επίθεση στον Άδωνι Γεωργιάδη!

«Δεν θα το κανα κύριε Μητσοτάκη. Αλλά φτάσατε στο επίπεδο να διαβάζετε αποφθέγματα της πρώην Προέδρου της Βουλής. Δικαίωμά σας. Αλλά δεν είμαστε στο ίδιο κόμμα, είμαστε αντίπαλοι. Εμείς στηρίξαμε τις επιλογές μας, δεν φύγαμε τρέχοντας. Όλοι κρίνονται.

Όμως μιας και μπήκατε στον κόπο, θα μπω κι εγώ στον κόπο να θυμηθώ τι έλεγε όχι ένας αντίπαλός σας σήμερα. Αλλά ο αντιπρόεδρός σας! Που όχι πολύ παλαιότερα σας έλεγε λαϊκιστή και νεόπλουτο! Έτσι θα κάνετε αντιπαράθεση! Να τον χαίρεστε τον αντιπρόεδρό σας, γιατί πολλές φορές δεν καταλαβαίνω πια τη διαφορά! Αυτόν που σας έλεγε λαϊκιστή και βαθύπλουτο να τον χαίρεστε γιατί του μοιάζετε!“, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κλείσιμο με κάλεσμα στους νέους για επιστροφή!

«Σας καλώ να εγκρίνουμε τον τελευταίο προϋπολογισμό της μνημονιακής περιόδου», είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του. Και σημειώνοντας: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να χαθεί η χώρα και ο λαός μας πέρασε πολλά. Άντεξε αυτά που ευχόμαστε να μην τύχει σε κανέναν άλλο λαό, να συμβούν.

Ο μεγάλος πλούτος αυτής της χώρας είναι οι άνθρωποί της ο κόσμος της δημιουργίας, του μόχθου, της προκοπής. Αυτή είναι η συλλογική μας δύναμη για την επόμενη μέρα. Δεν θα γράψουμε τίποτα στην άμμο. Αυτοί που έβαλαν τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια των μνημονίων, κρίθηκαν και θα κρίνονται πολιτικά διαρκώς για τις επιλογές τους.

Διότι η μνήμη είναι πεισματάρα και δεν συγχωρεί, ειδικά αυτούς που συμπεριφέρθηκαν στην ελληνική κοινωνία ως μάζα ή ως αδαή πλειοψηφία.

Εμείς κυρίες και κύριοι βουλευτές, έχουμε επιλέξει να εμπιστευτούμε τους ανθρώπους αυτής της χώρας. Τους νέους μας που σε πείσμα των καιρών έμειναν Ελλάδα αλλά και αυτούς που σημερα είναι στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αμερική και όπου αλλού στον κόσμο. Κανείς πια δεν μπορεί να εμποδίσει αυτή τη μέρα να ξημερώσει στον τόπο μας».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις