Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Ψηφίστηκε στη Βουλή το Ειδικό Τιμολόγιο Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας – Τι θα ισχύσει για τους καταναλωτές

Ψηφίστηκε στη Βουλή το Ειδικό Τιμολόγιο Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας – Τι θα ισχύσει για τους καταναλωτές
Φωτογραφία: Eurokinissi

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νέο Ειδικό Τιμολόγιο Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2013/34 όσον αφορά στη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα – Επικαιροποίηση εθνικής νομοθεσίας για τις υποχρεώσεις δημοσιότητας των εταιρειών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Καταψήφισαν ΚΚΕ, «Σπαρτιάτες», «Νίκη», «Πλεύση Ελευθερίας». «Παρών» δήλωσε η Ελληνική Λύση. Το άρθρο 17 με τις παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία, ενώ καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Σημειώνεται, ότι για το άρθρο 17 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι – αντιθέτως με τις επικρίσεις ότι προχωρά σε κρατικές παρεμβάσεις και ότι προκαλείται μια σύγχυση στην αγορά – με το νέο τιμολόγιο αίρεται η σύγχυση που επικρατεί σήμερα, καθώς πλέον οι καταναλωτές θα ξέρουν ποιος προμηθευτής είναι ο φθηνότερος.

Με βάση την νέα ρύθμιση για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, οι καταναλωτές θα μπορούν να βλέπουν ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος της αγοράς, ανοίγοντας τη σελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΕΕΥ), όπου θα υπάρχει ένα link, όπως και σε κάθε λογαριασμό, που θα τους οδηγεί στην σύγκριση των τιμών.

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, αυτό σημαίνει ότι «οι εταιρείες θα υποχρεωθούν, σε αυτό ειδικά το τιμολόγιο, να κάνουν ανταγωνισμό τιμών. Και ο ανταγωνισμός τιμών μόνο καλό θα είναι για τον καταναλωτή».

«Προσπαθήσαμε, λοιπόν, να φτιάξουμε ένα τιμολόγιο όσο πιο κοντά γίνεται στο φθηνότερο, αλλά στο οποίο ο καταναλωτής να γνωρίζει από την αρχή ποια θα είναι η τιμή τον επόμενο μήνα. Και αυτό το τιμολόγιο να έχει το χαρακτηριστικό ότι μπορούν πλέον οι καταναλωτές ανοίγοντας τη σχετική σελίδα της ΡΑΑΕΥ -και θα υπάρχει μήνυμα σε κάθε λογαριασμό και σε κάθε μήνυμα που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές με το link που θα τους πηγαίνει στη σύγκριση των τιμών, για να μπορούν με ευκολία να το βλέπουν- να συγκρίνουν τις τιμές και να βλέπουν ποιος είναι ο φθηνότερος τον μήνα που πέρασε, τον επόμενο, τον μεθεπόμενο κλπ. και να έχουν να διαμορφώσουν μία εικόνα για το ποιος είναι ο φθηνότερος στην αγορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να φύγουν από αυτό το τιμολόγιο, μπορούν να φύγουν ανά πάσα στιγμή θέλουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή, μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή ανά πάσα στιγμή θέλουν, σημαίνει ότι οι εταιρείες θα υποχρεωθούν σε αυτό ειδικά το τιμολόγιο να κάνουν ανταγωνισμό τιμών και ο ανταγωνισμός τιμών μόνο καλό θα είναι για τον καταναλωτή» εξειδίκευσε κατά την παρέμβασή του ο κ. Σκυλακάκης.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις