Πολιτική

Ψηφίζεται στη Βουλή η νέα συμφωνία με την Hellenic Train – Επενδύσεις 420 εκατ. ευρώ, νέα τρένα και αυστηρές ρήτρες

Η αναθεωρημένη σύμβαση, μεταξύ άλλων, προβλέπει διπλασιασμό των αποζημιώσεων προς τους επιβάτες σε περιπτώσεις σοβαρής διαταραχής των δρομολογίων

Στην ανασυγκρότηση του ελληνικού σιδηροδρόμου προσβλέπει η νέα σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Hellenic Train, η οποία ψηφίζεται σήμερα, Πέμπτη (15.01.2025), από τη Βουλή και προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 420 εκατ. ευρώ, καθώς και αυστηρές ρήτρες συμμόρφωσης για τον ιδιώτη πάροχο.

Η αναθεωρημένη συμφωνία με την Hellenic Train, την οποία υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης και τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή, αποτελεί συνέχεια της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας–Ιταλίας που υπεγράφη τον Μάιο του 2025, παρουσία των δύο πρωθυπουργών –Κυριάκου Μητσοτάκη και Τζόρτζια Μελόνι, με την ιταλική πλευρά (Ferrovie dello Stato) να αναλαμβάνει πλήρως τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου για τον ελληνικό σιδηρόδρομο. 

Ειδικότερα, η νέα σύμβαση προβλέπει:

  • Προμήθεια 23 νέων ηλεκτροκίνητων τρένων, συνολικού ύψους 308 εκατ. ευρώ – την πρώτη μεγάλη αγορά νέου τροχαίου υλικού στην Ελλάδα από το 2004.
  • Επενδύσεις 112 εκατ. ευρώ σε υποδομές, όπως αμαξοστάσια, εγκαταστάσεις συντήρησης και ψηφιακά συστήματα.
  • Αυστηρή ρήτρα καταγγελίας, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο θα μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση αν τα νέα τρένα δεν έχουν παραδοθεί και τεθεί σε κυκλοφορία έως το τέλος του 2027.

Παράλληλα, ενσωματώνονται αυστηρότερες ποινικές ρήτρες για καθυστερήσεις, βλάβες και πλημμελή συντήρηση, ενώ διπλασιάζονται οι αποζημιώσεις προς τους επιβάτες σε περιπτώσεις σοβαρής διαταραχής των δρομολογίων.

Κομβική καινοτομία αποτελεί η εισαγωγή συστήματος γεωεντοπισμού για την παρακολούθηση των δρομολογίων σε πραγματικό χρόνο, αντικαθιστώντας το σημερινό έγχαρτο και αδιαφανές καθεστώς καταγραφής, γεγονός που ενισχύει τον έλεγχο, τη λογοδοσία και τη διαφάνεια.

Η υλοποίηση της συμφωνίας αναμένεται να επιτρέψει τη δραστική μείωση του χρόνου ταξιδιού στον άξονα Αθήνα–Θεσσαλονίκη, σε λιγότερο από 3,5 ώρες, καθιστώντας το σιδηρόδρομο ανταγωνιστικότερο έναντι των οδικών και αεροπορικών μεταφορών.

Η σημερινή ψήφιση δεν αφορά μόνο μια νέα σύμβαση παραχώρησης, αλλά, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, μια απόπειρα ουσιαστικής στροφής: από γενικόλογες δεσμεύσεις, σε μετρήσιμες υποχρεώσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και κυρώσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μαρινάκης κατά Πολάκη για ξυλοδαρμό Αθανασόπουλου: Τέτοιες συμπεριφορές στον ΣΥΡΙΖΑ είναι «ακόμα μία ημέρα στη δουλειά»
«Τα κοράκια των φαντς έχουν φτάσει τον κόσμο στα όρια του και θα δούμε άγρια πράγματα πλέον από την απόγνωση», έγραψε, ανάμεσα σε άλλα, ο Παύλος Πολάκης στο Facebook
Παύλος Μαρινάκης
Φάμελλος και Χαρίτσης ζητούν Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τη Μέση Αναστολή – Κοινή επιστολή σε Μητσοτάκη και Τασούλα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς επιμένουν στη θεσμική ενημέρωση και στη χάραξη «εθνικής γραμμής», χωρίς να ζητήσουν κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπως έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Χαρίτσης και Φάμελλος
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον διευθυντή του ΠΟΥ στην Ευρώπη: «Άλματα προόδου στη δημόσια υγεία της Ελλάδας»
Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν εκτενώς πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας για την προστασία της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, ειδικά ως προς την έκθεσή τους σε βλαβερό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
Κυριάκος Μητσοτάκης και Χανς Κλούγκε
Σωκράτης Φάμελλος: Η αποστολή δυνάμεων στην Κύπρο επιβεβαιώνει την ανάγκη για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί δέσμευση ότι η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «λειτουργεί ως ουρά των Τραμπ και Νετανιάχου»
Σωκράτης Φάμελλος