Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Πυξίδα για λύση ή “πάγωμα” στο Σκοπιανό το συλλαλητήριο της Αθήνας

Πυξίδα για λύση ή “πάγωμα” στο Σκοπιανό το συλλαλητήριο της Αθήνας

– Το ογκώδες συλλαλητήριο στο Σύνταγμα αναμένεται να είναι το βαρίδιο στη ζυγαριά της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό
– Πλήθος κόσμου κατέβηκε στο κέντρο της Αθήνας ζητώντας να μην υπάρχει όρος “Μακεδονία” στην ονομασία της πΓΔΜ
– Στη δημοσιότητα η πρόταση του Νίμιτς και τα πέντε ονόματα της διαπραγμάτευσεις
– Ο “πύρινος” λόγος του Μίκη Θεοδωράκη και το συγκινητικό κλίμα στο Σύνταγμα
– Πολιτική θύελλα μετά από το συλλαλητήριο – Η “αιχμηρή” δήλωση του Καμμένου κόντρα στο Μέγαρο Μαξίμου
– Δείτε εικόνες και βίντεο από όλα όσα συνέβησαν στο συλλαλητήριο στην Αθήνα

Μαζικό, ειρηνικό (με κάποια παρατράγουδα) και ογκώδες το συλλαλητήριο για την Μακεδονία στην Αθήνα την Κυριακή (04.02.2018). Πλήθος κόσμου κρατώντας ελληνικές σημαίες κατέβηκε στο Σύνταγμα να διαδηλώσει ενάντια στην χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία της πΓΔΜ! Σύμφωνα με την αστυνομία οι διαδηλωτές ήταν περίπου 140.000 ενώ οι διοργανωτές κάνουν λόγο για… 1,5 εκατομμύριο κόσμου!

Μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή (21.01.2018) ήταν η ώρα να “μιλήσει” και η Αθήνα. Κανείς δεν ξέρει αν και πώς αυτά τα συλλαλητήρια θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν γίνεται να μην λάβει στα υπόψιν του τις εκατοντάδες χιλιάδες φωνές!

Σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση δείχνει να κρατά αμυντική στάση. Σε αντίθεση με την αντιπολίτευση. Και όλα αυτά ενώ έρχονται στο φως τα όσα έχει προτείνει στις δυο πλευράς ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία, την υπηκοότητα και τη γλώσσα των Σκοπιανών.

Οι προτάσεις Νίμιτς

Και όλα αυτά ενώ η εφημερίδα “Το Βήμα” βγάζει στο φως της δημοσιότητας τα ονόματα που προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς. Πρόκειται για τα πέντε ονόματα που ήδη είχαν γίνει γνωστά.

Πιο συγκεκριμένα οι προτάσεις είναι: 

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) (Δημοκρατία της Μακεδονίας [Σκόπια])

Η συντομογραφία των ονομάτων που προτείνεται είναι:

Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία)
Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία)
Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία)
Vardarska Makedonija (Μακεδονία του Βαρδάρη)
Makedonija (Skopje)

Όσον αφορά τη γλώσσα, προτείνεται η «makedonski ή αλλιώς «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας (ή Βόρειας ή Άνω ή του Βαρδάρη) Μακεδονίας.

Το ίδιο προτείνεται να ισχύσει και στο θέμα της υπηκοότητας. Να ισχύσει δηλαδή η σλαβική γραφή «makedonska» ή η περιγραφική «εθνικότητα της Δημοκρατίας…».

Στον Προκόπη Παυλόπουλο εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής του συλλαλητηρίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, δέχθηκε τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής του συλλαλητηρίου της 4ης Φεβρουαρίου 2018 στην Αθήνα, οι οποίοι του επέδωσαν σχετικό ψήφισμα».

Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Κυριακής

Το Σύνταγμα άρχισε να γεμίζει από νωρίς από κόσμο που ήθελε να διαδηλώσει ειρηνικά. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη και πολλοί ήταν εκείνοι που βούρκωσαν βλέποντας την αλλαγή της προεδρικής φρουράς υπό τους ήχους του «Μακεδονία ξακουστή».

Τα πούλμαν από όλη την Ελλάδα έφταναν διαρκώς στα σημεία που είχαν οριστεί και ο κόσμος με σημαίες στα χέρια, αλλά και περίεργες αμφιέσεις, κατευθυνόταν στο Σύνταγμα.

συλλαλητήριο συλλαλητήριο Μακεδονία

Η άφιξη του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο

Η πλατεία άρχισε να γεμίζει και όλοι περίμεναν το πρόσωπο της ημέρας, που δεν ήταν άλλος από τον Μίκη Θεοδωράκη. Όταν κατέφτασε και κατέλυσε σε κεντρικό ξενοδοχείο, μέχρι να ανέβει στην εξέδρα και να εκφωνήσει την ιστορική ομιλία του ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος τον αποθέωσε.

Η αποθέωση του Αντώνη Σαμαρά

Οι γαλανόλευκες και ο κόσμος πλήθαιναν και αρκετοί πολιτικοί άρχισαν να εμφανίζονται. Αυτός που αποθεώθηκε ήταν ο Αντώνης Σαμαράς. Όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία του άρχισαν να φωνάζουν «Ελλάς, Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς».

Ο κ. Σαμαράς σε δηλώσεις του ανέφερε: «Αυτή η συγκλονιστική εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού θα φτάσει έξω. Και ελπίζω να καταλάβουν όλοι». «Είσαι συγκινημένος;», τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι και εκείνος απάντησε: «Ποιος δεν είναι..;»

Ποιοί πολιτικοί έδωσαν το παρών στο συλλαλητήριο

Ηταν ακόμη εκεί ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράστασης Εύα Καϊλή, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Νότης Μαριάς, ο Βασίλης Κικίλιας και η Σοφία Βούλτεψη.

συλλαλητήριο Αντώνης Σαμαράς

Η ώρα περνούσε και ο κόσμος πύκνωνε. Όλοι οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα γέμιζαν από πολίτες με σημαίες που περίμεναν την αποκορύφωση του συλλαλητηρίου.

Η άνοδος του Μίκη στην εξέδρα και η ιστορική ομιλία

Λίγο μετά τις δυο το μεσημέρι η λαοθάλασσα του Συντάγματος είδε τον Μίκη Θεοδωράκη να περνάει ανάμεσά τους για να κατευθυνθεί στην εξέδρα. Το πλήθος παραληρούσε. Το σύνθημα που ακουγόταν πριν καν αρχίσει η ομιλία του μεγάλου συνθέτη για την Μακεδονία, ήταν «Μίκη αλλάζεις την ιστορία».

Όταν δε, ανέβηκε στην εξέδρα, τον αποθέωσαν.

Ο κόσμος, φώναζε το όνομά του και πριν ξεκινήσει την ομιλία του άρχισε να τραγουδάει μαζί τους το «Θα σημάνουν οι καμπάνες».

Ο λόγος που εκφώνησε ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν πύρινος. Ο μεγάλος συνθέτης ζήτησε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, χαρακτήρισε την κυβέρνηση, κυβέρνηση μειοψηφίας και οι αιχμές του ήταν πολλές.

«Είμαι πατριώτης, διεθνιστής και περιφρονώ και μάχομαι τον φασισμό σε όλες του τις μορφές και στην πιο επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του. Σε όλη την διάρκεια της ομιλίας του, ο Μίκης Θεοδωράκης διακοπτόταν από τον κόσμο που του φώναζε το «Μίκη αλλάζεις την ιστορία».

Το Σύνταγμα παλλόταν στους ρυθμούς του Μίκη και ο ίδιος συγκινημένος ακόμα και μετά την ομιλία του, δεν εγκατέλειπε την εξέδρα.

Ακολούθησαν οι υπόλοιποι ομιλητές και η λήξη του συλλαλητηρίου άργησε και δόθηκε μετά τις πέντε το απόγευμα.

Πολιτική κόντρα

Το συλλαλητήριο φυσικά προκάλεσε πολιτική κόντρα ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Νέα Δημοκρατία. Με επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον νυν πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη σχολίασε το Μέγαρο Μαξίμου το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Αθήνα.

«Το συλλαλητήριο για το ονοματολογικό συγκέντρωσε, όπως αναμενόταν, αρκετές χιλιάδες πολιτών στο Σύνταγμα», αναφέρει η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Το Μαξίμου, όμως, σημειώνει πως ούτε… «σεισμός» έγινε, ούτε εκατομμύρια διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα (δείτε περισσότερα εδώ).

Από την άλλη ο Πάνος Καμμένος επέλεξε να στηρίξει το συλλαλητήριο χαρακτηρίζοντας το ως η “ψυχή των Ελλήνων”.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως τόσο η ΝΔ όσο και ο ίδιος από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκαν «δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν ελεύθερα, ειρηνικά και δημοκρατικά, όπως το Σύνταγμα ορίζει».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε το συλλαλητήριο «έκφραση εθνικής υπερηφάνειας από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες», η οποία «δεν είχε κομματικό χρώμα».

«Κανείς, άλλωστε, δεν δικαιούται να εκμεταλλευτεί πολιτικά μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση. Οι πολίτες, όμως, σήμερα εξέφρασαν και την αγωνία τους», τόνισε (δείτε εδώ περισσότερα).

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ – ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΛΗ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις