Πολιτική

Δήλωση που θα συζητηθεί από την Σια Αναγνωστοπούλου: Φταίει η ΕΕ για την δολοφονία της Jo Cox!

Σε μια δήλωση που αναμένεται να συζητηθεί, προχώρησε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σε εκτενές κείμενο σχετικά με την δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών, Jo Cox, από οπαδό της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρεώνει τις ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς όπως λέει “Ο δολοφόνος της αντιπροσωπεύει τον εφιάλτη που η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε μέσα από τις πολιτικές της. Έναν εφιάλτη μισαλλοδοξίας, φανατισμού και ρατσισμού.”

Ολόκληρη η δήλωση, της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου:

“Μία μέρα μετά, η Βρετανία και ο κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος πολίτης στέκουν παγωμένοι απέναντι στην δολοφονία της βουλευτού των εργατικών Jo Cox από άγγλο ακροδεξιό. Η θλίψη, η καταδίκη και ο αποτροπιασμός μοιάζουν αυτονόητα μπροστά σε μια τέτοια πράξη τυφλού μίσους. Ταυτόχρονα όμως καλούμαστε να αναλογιστούμε τους λόγους της δολοφονίας και το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτή συνέβη.

Διότι η Jo Cox δεν υπήρξε μόνο μια προοδευτική βουλευτής αλλά και μια ενεργή υποστηρίκτρια των προσφύγων με έμπρακτες πρωτοβουλίες. Υπήρξε από τους πλέον δραστηριοποιημένους βουλευτές σε πρωτοβουλίες υπέρ των θυμάτων του πολέμου στη Συρία και ήταν πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Φίλων της Συρίας του βρετανικού κοινοβουλίου, δίνοντας μάλιστα πολιτική μάχη για να αποδεχτεί η Βρετανία στο έδαφός της 3.000 παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία.

Η Jo Cox υπήρξε κομμάτι μιας πολιτικής που οραματιζόταν μια διαφορετική προσέγγιση στο προσφυγικό ζήτημα και μια διαφορετική Ευρώπη. Ο δολοφόνος της αντιπροσωπεύει τον εφιάλτη που η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε μέσα από τις πολιτικές της. Έναν εφιάλτη μισαλλοδοξίας, φανατισμού και ρατσισμού. Μια κοινή μοίρα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης με την ακροδεξιά να μεγεθύνεται στα κοινοβούλια, τους δρόμους, τις κερκίδες των γηπέδων.

Τόσο στην πολιτική όσο και στην καθημερινότητα. Η Ευρώπη, που επιβάλει κανόνες λιτότητας με τιμωριτικό πνεύμα, που κλείνει τα σύνορα και που αδιαφορεί για τον πόνο και τη δυστυχία, η ίδια αυτοϋπονομεύεται ενισχύοντας αυτούς που την αμφισβητούν. Η Ευρώπη πρέπει να προσεγγίσει με διαφορετικό τρόπο τους ανθρώπους που ζητούν τη βοήθειά της, αλλά και να δει με διαφορετικό τρόπο τον ίδιο της τον εαυτό. Αλλιώς, περιστατικά σαν συγκεκριμένο δεν θα αποτελούν εξαίρεση.

Οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε τις ευθύνες μας και ταυτόχρονα να ακολουθήσουμε το μήνυμα του συζύγου της Jo Cox, Brendan, και να «να πολεμήσουμε το μίσος που την σκότωσε». Το οφείλουμε στην μνήμη του κάθε αγωνιζόμενου πολίτη και το οφείλουμε στους εαυτούς μας.”

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κόντρα του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση και για τις μεταβολές στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ
«Μας χωρίζει ιδεολογική και αξιακή άβυσσος με μία κυβέρνηση, που είναι επικίνδυνη για τη χώρα, διευρύνει τις ανισότητες και μοιράζει στα καρτέλ τον πλούτο της χώρας» λένε στη Χαριλάου Τρικούπη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης
«Η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 απαιτεί τροποποίηση του νόμου», λέει η Αθήνα μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Οι κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν δύο προβλέψεις στην αμερικανική νομοθεσία που απαγορεύουν την πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία
F-35 των ΗΠΑ 5
Το plan b της κυβέρνησης για τους αγρότες με πρόστιμα – Σκέψεις για απάντηση με συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «παράνομες πράξεις» από τους αγρότες με την κατάληψη των δρόμων και συμπλήρωσε «υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του νόμου με μια σειρά διατάξεων
Τρακτέρ
33
Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες: Η προειδοποίηση για άμεσο τερματισμό των μπλόκων και οι αιχμές περί «τραμπούκων»
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προσέλθουν σε διάλογο αγρότες που εκπροσωπούν όλα τα μπλόκα και ιδανικά εκπρόσωποι συνολικά του αγροτικού κόσμου
Κυριάκος Μητσοτάκης 27