Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Σκοπιανό: Συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στη Σόφια την Πέμπτη

Σκοπιανό: Συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στη Σόφια την Πέμπτη

Τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, την Πέμπτη στις 17 Μαΐου στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφης ΕΕ – Δ. Βαλκανίων, ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

Αυτό ανακοίνωσε ο Νίμιτς μετά την 6ωρη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Όπως είπε ο κ. Νίμιτς, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν σήμερα ακόμα μία «πολύ σοβαρή συνάντηση», «με σκληρή, εντατική και θετική δουλειά» προετοιμάζοντας τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.

Αξίζει πάντως κάπου εδώ να σας υπενθυμίσουμε ότι πριν από περίπου ένα μήνα ο Ζόραν Ζάεφ είχε δηλώσει ότι θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα όταν η λύση θα είναι κοντά… Έτσι όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν σε τελική ευθεία… με τα Σκόπια να πιέζουν χρονικά την Ελλάδα καθώς προσπαθούν να προλάβουν την Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Η σημερινή συνάντηση είναι η τέταρτη τριμερής συνάντηση και η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα καθώς οι τρεις προηγούμενες διεξήχθησαν στη Βιέννη.

Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ με τον κ. Νίμιτς ξεκίνησε τις 10.30 το πρωί σε ξενοδοχείο στο Σούνιο και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, στις 16:30. Το κλίμα ήταν καλό ενώ τα χαμόγελα, οι αγκαλιές και τα φιλιά δεν έλειψαν.

Δείτε φωτογραφίες από την συνάντηση του Νίκου Κοτζιά και του Νικολά Ντιμιτρόφ στο Σούνιο

Τι δίνει η ΠΓΔΜ

«Συμφωνία τώρα και ολοκλήρωση σταδιακή μέσα σε δυο χρόνια» είναι τα δυο βασικά χαρακτηριστικά του τελευταίου σεναρίου που, όπως αναφέρουν Τα Νέα, φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όπως φαίνεται, τα Σκόπια με βάση την πρόταση που φέρονται να έχουν καταθέσει, κάνουν ένα βήμα προς το αίτημα της ελληνικής πλευράς για ονομασία erga omes, δηλαδή το όνομα που θα συμφωνηθεί (σ.σ. με επικρατέστερα τα Gorna Makedonjia και Nova Makedonjia) θα χρησιμοποιείται τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς.

Μέχρι τώρα, τα Σκόπια δήλωναν αμετακίνητα από τη θέση τους για χρήση, στο εσωτερικό, του όρου “Μακεδονία”. Αλλά ο χρόνος πιέζει ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ πιέζουν και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να κάνει πίσω.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Σκοπιανοί πλέον εμφανίζονται να συζητούν τη χρήση του ονόματος που θα συμφωνηθεί «έναντι όλων». Όμως όχι τώρα, αλλά σε βάθος χρόνου, με βήματα υλοποίησης πάνω σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη. Η πρόταση που υπάρχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, είναι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης να είναι μια διετία.

Τι ζητούν τα Σκόπια

Αν οι γείτονες δεχτούν το erga omnes θα έχουν κάνει μια υποχώρηση. Για την οποία πιθανώς θα ζητήσουν ανταλλάγματα. Και ποια θα είναι αυτά; Η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στην Ε.Ε.

Τα Νέα αναφέρουν πως τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών μεταφέρουν σε συνομιλητές τους πως οι πιθανότητες λύσης είναι καλές. Όσον αφορά στον διετή χρονικό ορίζοντα που ζητούν τα Σκόπια, η Αθήνα τηρεί σιγή ιχθύος. Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη για συμβιβασμό και σε αυτό. Θα μπορούσε, αναφέρουν οι πληροφορίες της εφημερίδας, να δεχτεί μια χρονικό προθεσμία, ενός έτους π.χ. Μέσα σε αυτό, όμως, θέλει να γίνουν βήματα υλοποίησης μιας συνολικής δεσμευτικής συμφωνίας, η οποία θα επιτευχθεί εξαρχής.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις