Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Σταθάκης: Δεν κινδυνεύει η κυβέρνηση από το ασφαλιστικό – Αποστάσεις για Αθανασίου και Καφαντάρη

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Το ασφαλιστικό δεν “απειλεί” την κυβέρνηση εκτίμησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Οι επιλογές που έχουν γίνει από την κυβέρνηση θα περάσουν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα κινδυνεύσει, είπε.

Βέβαιος ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία και πως όταν το ασφαλιστικό φτάσει στη Βουλή θα ψηφιστεί και από τους 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας το πρωί της Κυριακής (10.01.2016) στο Mega.

Υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής πρότασης, ο Γιώργος Σταθάκης είπε: «Αντί να συζητήσουμε το ασφαλιστικό υπό το βάρος της δέσμευσης που υπάρχει στο πρόγραμμα να περιοριστούν κατά 1,8 δισ. το 2017 και το 2018, το αντιμετωπίζει με δύο διαφορετικούς τρόπους. Πρώτον να μην υπάρξουν περικοπές και να υπάρξει και αύξηση των εισροών στο σύστημα και δεύτερον να κάνουμε μια βαθύτερη, μονιμότερη και πιο διαρκή μεταρρύθμιση. Αυτές τις επιλογές έκανε η κυβέρνηση κατά τη γνώμη μου σωστά. Δίνει βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα». Παραδέχτηκε ότι θα υπάρχουν περικοπές, αλλά αυτές θα γίνουν «σε κάποια πολύ υψηλά ρετιρέ».

Ο Γιώργος Σταθάκης ρωτήθηκε και για το θέμα που έχει προκύψει στο εσωτερικό της κυβέρνησης μετά τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Αθανασίου πως πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη από τον Κώστα Σημίτη και τον Τάσο Γιαννίτση για τις αντιδράσεις στο ασφαλιστικό το 2001. Ο υπουργός Οικονομίας, αντίθετα από το Μαξίμου, δεν τάχθηκε κατά του κ. Αθανασίου. «H συζήτηση για ασφαλιστικό πραγματικά έχει μια ιστορικότητα για όσους το παρακολουθούν τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν ξέρω αν ήταν η καλύτερη μεταρρύθμιση η συγκεκριμένη ή όχι, πάντως έπρεπε να το είχαμε αντιμετωπίσει νωρίτερα», είπε.

Αποστάσεις πήρε και για το άλλο θέμα που έχει κάνει… άνω κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ, τον διορισμό του συζύγου της βουλευτή Χαράς Καραφαντάρη στη ΔΕΚΟ “Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων”. Αν και είπε πως δεν έχει παρακολουθήσει το θέμα, τόνισε πως επί της αρχής όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Αν και παλιότερα ο ίδιος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές υπέρ του ασφαλιστικού, τώρα είπε πως με βάση τους υπολογισμούς που γίνονται, δεν θα χρειαστεί.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι θα χρειαστούν μήνες για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, ο Γιώργος Σταθάκης εκτίμησε πως «απλώς υπογραμμίζει ότι είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση», όμως δεν απέκλεισε να χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Τόνισε δε ότι για την ώρα δεν έχει τεθεί θέμα έκτακτων μέτρων και διέψευσε πως υπάρχει δημοσιονομικό κενό, καθώς η ύφεση το 2015 είναι μικρότερη και τα δημόσια έσοδα είναι υψηλότερα.

Όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις και τις δηλώσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ στα Νέα ότι η Αριστερά πρέπει να απελευθερώσει την κοινωνία από τον κρατισμό, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι αυτό που εκφράζει καλύτερα την προσέγγιση της κυβέρνησης είναι το υπό ίδρυση Ταμείο, το οποίο υπάρχει στη συμφωνία του Ιουλίου και στο οποίο θα περάσουν οι δημόσιες επιχειρήσεις που δεν βρίσκονται σε προχωρημένη φάση ιδιωτικοποίησης.

«Η φιλοσοφία του Ταμείου δεν είναι απορριπτική 100% για πιθανή ιδιωτικοποίηση είναι όμως 100% υπέρ του να χτίζουμε τις αξίες των δημοσίων επιχειρήσεων, να χτίζουμε και με μικτά σχήματα και με άλλους τρόπους», είπε και τόνισε την ανάγκη ενός ευρύτερου αναπτυξιακού σοκ με πολλές επενδύσεις. «Όλοι έχουμε αναγνωρίσει ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας χρειάζεται έναν πολύ μεγάλο αριθμό επενδύσεων”, σημείωσε, κάνοντας λόγο για επενδύσεις της τάξης των 70-80 δισ. την επόμενη πενταετία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε